Билки и други съставки

Лавандула

Най-голямо приложение лавандулата намира в козметиката и ароматерапията.

Още от древни времена се използва и в народната медицина.

Свойства на лавандулата са :

-дезинфекционно;

-противовъзпалително;

-спазмолитично;

-противомикробно;

-болкоуспокояващо;

-успокоява нервната система.

Маслото от лавандула притежава силни антибактериални свойства, има успокояващо действие и обезболяващо, регенерира клетките. Етеричното масло на растението съдържа в състава си ред редки киселини: оцетна, бутирна, валерична и рядка капрон. Но това не е всичко – лавандуловото етерично масло е богато на канела и валериан алдехиди, които толкова благоприятно засягат централната нервна система. Венчелистчетата от лавандулови съцветия съдържат хернирин, кумарин, а също и урсулинова киселина. Само 100 грама. Лавандулата съдържа 287 IU чист витамин А, както и 215-220 mg натурален, лесно смилаем калций и 2 mg желязо. Поради сходното насищане на растението с микроелементи и витамини, лавандулата трябва да се предписва и прилага изключително внимателно, в малки дози,тъй като предозирането на някое вещество, както е известно, често води до тъжни последици. Химическият състав на това цвете е без преувеличение уникален. Основната причина за това е, че експертите са склонни да вярват , че средата на естествения растеж на растенията – равнини и степи край планините, където почти непокътнатата природа и почвата са богати на микроелементи. Освен това, е доказано, че лавандула има благоприятен ефект върху човешкия храносмилателен тракт – премахва чувството на гадене, намалява газовете и предотвратява диария, облекчава спазми в стомаха, и всичката кръв. Не е изненадващо, че продуктите, базирани на това растение, се препоръчват за пептична язва, някакъв гастрит и прекалено активна чревна подвижност. Редовното триене на балсами или масла с добавяне на лавандулов етер в масажния метод (леки масажиращи движения) стимулира пробуждането и лечението на космените фоликули, което подобрява растежа на косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.