Хемороидите – какво трябва да знаете за тях и как да предотвратите появата им

Хемориди. Неприятното усещане, което поне 50% от възрастните хора са имали поне веднъж в живота си. Те могат да бъдат не само болезнени, но и да се отразят на самочувствието Ви. Наличието им може да Ви донесе не само болка, но и смущение.

За щастие, има ефективен и бърз начин да се справите с хемороидите, както и да забравите за повторната им поява. Но, за да се случи това, първо трябва да знаете:

Какво са хемориди?

Хемороидите са подути вени, разположени около ануса или в долната част на ректума. Съществуват два вида: вътрешни хемороиди и външни хемориоиди. При наличието на вътрешни хемороиди, болката се усеща във вътрешността на ануса или ректума.

Развитието на външни хемороиди е най-често срещано. Те причиняват болка, силен сърбеж и затруднено сядане. За щастие, лечение на хемороиди е възможно.

Кои са симптомите при появата на хемороиди?

Симптомите на хемороиди включват:

  • силен сърбеж около ануса;
  • дразнене и болка около ануса;
  • сърбеж или болезнена бучка или подуване близо до ануса Ви;
  • фекално изпускане;
  • болезнени движения на червата.

Въпреки че хемороидите са болезнени, те не са животозастрашаващи и често отминават самостоятелно без лечение. Ако ги имате често, може да развиете симптоми на анемия, като слабост и бледа кожа, но това се среща рядко.

Какво води до появата на хемороиди?

Специалистите не са стигнали до конкретно заключение какво точно причинява появата на хемороиди. Но има някои фактори, които се считат за причинители. Те са:

  • напрежение по време на движение на червата;
  • усложнения от хроничен запек;
  • дълго време прекарано в седнало положение, особено на тоалетната чиния;
  • семейна анамнеза за хемороиди.

Хемороидите могат да се предават генетично от родител на дете, така че ако родителите ви са имали хемороиди, вероятността и вие да ги имате е голяма. Постоянното вдигане на тежести, затлъстяване или други натоварвания на тялото ви могат да повишат риска от хемороиди.

Стоенето изправени твърде много, също може да доведе до развитие на хемороиди.

Лечение на хемороиди – ето как!

Когато става въпрос за лечение на хемороиди, то може да се осъществява както с лекарска помощ, така и вкъщи. Ако искате да се лекувате с натурални средства вкъщи, има някои неща, които можете да направите удома, за да облекчите болката и възпалението.

Топла вода и мехлем

За да сведете до минимум болката, отделете по 10 минути на ден, в които да седите във вана с топла вода.. Можете също да седнете върху бутилка с топла вода, за да облекчите болката от външните хемороиди. Ако болката е непоносима, използвайте мехлем за да облекчите паренето и сърбежа. Мехлемът Хеморелакс е с натурален произход и е изцяло насочен към облекчаване и лечение на хемороиди.

Обърнете внимание на хигиената

За да облекчите хемороидите и да ги елиминирате от живота си, трябва да обърнете специално внимание на хигиената. Практикувайте добра хигиена, като почиствате ануса си с топла вода по време на душ или вана всеки ден.  Но не използвайте сапун, тъй като сапунът може да влоши хемороидите. Също така избягвайте използването на суха или груба тоалетна хартия.

Пийте повече вода

Пиенето на повече вода е от изключително значение, когато става въпрос за лечение на хемороиди и тяхната превенция. Пиенето на достатъчно количество вода може да предотврати втвърдяването на изпражненията, което е другата причина за наличието на хемороиди.

Лечението на хемороиди може да бъде лесно и ефикасно, ако приложите тези няколко лесни и бързи метода. Използвайте правилния мехлем, пийте повече вода и поддържайте добра хигиена.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest