Кокосово масло за здрава и красива коса – ето как да включите този невероятен продукт от природата в грижата за косата си!

Кокосовото масло е изключително използван и универсален продукт за здраве и красота. Навсякъде по света, хората го използват за всякакви неща, от готвене и почистване до овлажняване на кожата и премахване на грим.

Други често използват кокосово масло, за да подобрят здравето и състоянието на косата си. То е доказано един от най-добрите натурални продукти за коса. Ето защо: 

Ежедневното стилизиране уврежда косата 

Всеки, който отделя внимание на косата си, знае, че нейното стилизиране се случва на ежедневна база. Измиване, сушене, все неща, които могат да Ви донесат красива прическа, но и да увредят косата ви. Добавено към тези неща, боядисването за смяна на цвета допълва картинката. Защо се случва това? 

Защото всички тези неща влияят на структурата на косата. Тя е съставена от три слоя: 

  • Медулата: Централна, мека част на косъма;
  • Кората: Това е най-дебелият слой на косата ви. Съдържа много влакнести протеини и пигмента, който придава на косата ви цвят.
  • Кутикулата: Кутикулата е здравият, защитен външен слой на косата ви.

Ежедневното стилизиране и боядисването на косата ви са все неща, които могат да повредят кутикулата. Повредена, тя става неспособна да защити централните части на косъма. А незащитената коса става тънка, чуплива и склонна към накъсване. 

Кокосовото масло защитава косата по-добре от всяко друго натурално масло

Кокосовото масло е доказано най-доброто масло, което да използвате върху косата си, за да намалите загубата на протеини и да поддържате кичурите си здрави и красиви.  To се състои предимно от мастна киселина със средна верига, наречена лауринова киселина. Това дава на кокосовото масло дълга, права структура, която по-лесно се абсорбира дълбоко в косъма.

Именно за това кокосовото масло е чудесен начин да защитите косата си от увреждане.

Кокосовото масло предпазва косата от уврежане 

Има няколко начина, по които можете да нанесете кокосово масло върху косата си, за да я предпазите от увреждане. Първо, нанасянето на кокосово масло върху косата, преди да се измие, може да помогне за намаляване на щетите, които косата претърпява по време на измиване и докато е мокра.

Може би знаете, че тогава тя е най-уязвима. Това се дължи на фините, структурни промени, които настъпват, когато тя абсорбира вода. Когато намокрите косата, дебелата централна кора набъбва, предизвиквайки структурна промяна в кутикулата. Кутикулата на косата всъщност е съставена от плоски, припокриващи се люспи, които са прикрепени към косата и сочат от корена към върха.

Когато кората на косата ви абсорбира вода и набъбне, тези люспи се изтласкват навън. Това прави мократа коса много по-податлива на увреждане, най-често при ресане и стилизиране. Нанасянето на масло върху косата, преди да я измиете, може да намали количеството вода, абсорбирано от косъма. Това я прави по-малко податлива на повреди, докато е мокра.

Второ, използването на маска, съдържаща кокосово масло, след като измиете косата си със шампоан, помага да я направите по-мека и гладка. Това намалява количеството на триене, причинено от стилизирането и отново намалява вероятността косата да се накъса и увреди. 

Кокосовото масло помага на косата да расте дълга и здрава 

Ако искате да имате по-дълга и в същото време здрава коса, можете да го направите с помощта на кокосовото масло. То доказано:

  • Овлажнява косата и намалява накъсването;
  • Защитава косата от загуба на протеини и увреждане при намокряне;
  • Защита на косата от увреждане на околната среда като вятър, слънце и дим.

За да извлечете максимума от кокосовото масло, ще трябва да го направите редовна част от вашия режим на красота.

Други ползи от използването на кокосово масло в грижата за косата

  • Защита от слънце: UV филтрите в кокосовото масло могат да ви помогнат да защитите косата си от увреждане на слънцето. Някои проучвания са установили, че кокосовото масло има коефициент на слънцезащита 8, така че да го използвате в грижата за косата си може да бъде изключително полезно, особено през лятото;
  • Лечение на пърхот: Пърхотът може да бъде причинен от свръхрастеж на гъбички или дрожди по скалпа. Кокосовото масло има антимикробни свойства и може да бъде полезно за лечение на пърхот;
  • Предотвратяване на загубата на коса: Прекомерното стилизиране може да повреди косъма, което при екстремни обстоятелства може да причини косопад. Кокосовото масло може да ви помогне да поддържате косата в добро състояние и да предотвратите това.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest