Лечебните свойства на невена!

Когато става въпрос за билки, които могат да лекуват различни състояния на кожата, една от първите, за които се сещаме, е невен. 

Красивото растение е една от най-често срещаните съставки, с които можете да подхраните, възстановите и подържате кожата си. Ще го откриете и в много козметични продукти, както и такива, които лекуват специфични кожни проблеми. И има защо. 

Невенът е известен в билкарските среди като “майката на кожата.” Това безопасно и нежно растение, което няма известни лекарствени взаимодействия или неблагоприятни ефекти при продължителна употреба. Невенът е перфектната билка за много кожни проблеми по лицето и тялото. 

Маслото от невен има противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да го направят полезен продукт при заздравяване на рани, за успокояване на екзема и облекчаване на обриви. Използва се и като антисептик.

Прочетете, за да разберете повече за потенциалните ползи от маслото от невен за вашата кожа.

В кои продукти можете да откриете невен? 

Маслото от невен се прави чрез вливане на цветя от невен в носещо масло. Това масло може да се използва самостоятелно или за направата на мехлеми, кремове или соли. Невенът може също да се преработи в тинктура, чай и капсули.

Ползите, които невенът има върху кожата

Невен при рани и наранявания

Невенът може да ускори заздравяването на рани. В проучване жените, които използват мехлем от невен на всеки осем часа в продължение на пет дни, показват подобрение на симптомите като зачервяване, подуване и синини. Добавянето на мехлем от невен към стандартната грижа за кожата значително подобрява нейното състояние. 

Невен при акне

Екстрактът от невен може да бъде полезен за лечение и предотвратяване на акне вулгарис. Ако страдате от акне, можете да опитате да измиете лицето си с помощта на почистващо средство от невен. Можете също така да прилагате крем с невен на цялото лице, или да го използвате за конкретни области и петна. Маска с невен също би имала благоприятно въздействие върху акнеична кожа. 

Невен при псориазис

Лечебните свойства на маслото от невен може да го направят добър избор за лечение на псориазис. Ако страдате от псориазис, можете да нанасяте мехлем от невен на засегнатите участъци няколко пъти дневно. Той ще подобри състоянието на кожата и ще я успокои. 

Невен при екзема

Невенът е популярен сред хората, страдащи от екзема, псориазис и сърбеж или суха кожа. Ето някои причини, поради които невенът е толкова полезен за екзема: 

  • Богат, подхранващ крем при екзема на лицето;
  • Подпомага заздравяването на рани;
  • Успокоява сърбящата кожа;
  • Помага за намаляване на драскането;
  • Намалява локалната болка;
  • Намалява възпалението на кожата.

А когато се комбинира с подхранващи масла, действа хидратиращо на кожата. 

Невенът и кожата като цяло

Невенът може да подобри цялостния вид на кожата ви. Крем, съдържащ екстракт от невен, може да насърчи хидратацията и здравината на кожат. 

Можете да опитате да нанасяте масло или крем от невен върху кожата два пъти на ден.

Маслото от невен може да се използва за различни кожни състояния или просто, за да поддържате кожата си здрава и красива. Ако се интересувате от изпробването, уверете се, че купувате продукт, който съдържа естествени съставки и е без химикали и консерванти.

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да използвате това масло за лечение на всяко състояние, което може да изисква медицинска помощ. Не забравяйте да направите и тест за кожни алергии преди употреба. Внимателно отбелязвайте как тялото ви реагира на всяка форма на масло от невен.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest