Митове и истини за твоята имунна система

Твоята имунна система е най-добрият ти приятел. Тя предпазва тялото ти от инфекции и болести. А когато отвръщаш на нейната грижа с подкрепа, ще усетиш многобройните бонуси, които тя може да осигури на тялото ти.

Ето как работи: твоята имунна система създава, съхранява и разпространява белите кръвни клетки. Те се борят с бактерии и вируси, които навлизат в тялото ти, особено през сезона на настинките и грипа.

Процесът изглежда на пръв поглед прост, но една бърза проверка в интернет разкрива много информация по темата. И това те навежда на въпроса: На какво да вярвам? 

Ето най-често разпространените митове и истини, които ще прочетеш за твоята имунна система:

Плодовете и зеленчуците ще направят имунната ти система здрава! 

Факт. Мама и татко бяха прави, когато настояваха да ядеш плодовеи зеленчуци всеки ден. Проучванията показват, че хората, които ядат много от тях, се разболяват по-малко. Хранителните вещества в свежите плодове и зеленчуци могат да помогнат на твоята имунна система да се бори с вируси и бактерии.

Сънят няма нищо общо с имунната система

Мит. Има силна връзка между съня и здравата имунна система. Но тук не говорим просто за това да си лягаш на време. Имаш нужда от дълбок, възстановяващ сън, който ще помогне на тялото ти да бъде достатъчно силно, за да се пребори със заобикалящите го вируси и бактерии. 

Нуждите от сън варират в зависимост от човека, но повечето възрастни имат нужда от 7-8 часа на нощ. Тийнейджърите се нуждаят от 9-10 часа, децата в училищна възраст се нуждаят от поне 10 часа, децата от предучилищна възраст се нуждаят от 11-12 часа, а новородените имат нужда от 16-18 часа.

Настроението влияе на имунната система

Факт. Доброто настроение може да бъде полезно за твоето здраве. Едно проучване на студенти по право показа, че имунната им система е в крак с мислите им за това колко трудно ще бъде училището. Когато се почувстват по-добре в училище, те имат по-добра имунна система. Когато се притеснявали, имунната им система се забавяла. Резултатът: Позитивното мислене може да ти осигури по-силна имунна система, с която да се бориш с вирусите. 

Мултивитамините могат бързо да подобрят имунитета ти

Мит. Мултивитамините ще имат положителен ефект върху организма ти, ако ги приемаш редовно и когато си здрав. Но не очаквай, че когато се разболееш и започнеш да взимаш двойна доза витамини, имунитета ти ще се подобри магически и болестта ще изчезне. За здрава имунна система трябва да се грижиш и когато вирусите са далеч от теб. 

Упражненията нямат общо с твоята имунна система

Мит. Въпреки че няма пряка връзка между умерената физическа активност и поддържането на здрава имунна система на обикновения човек, има много ползи от тренировките. Освен всичко друго, те понижават кръвното налягане, поддържат телесното тегло под контрол и може да те предпази от определени заболявания. Така че, не пропускай тренировките, ако искаш здрава имунна система.

Вижте също: ползите от приемането на витамин B комплекс за имунната система.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest