Прополис – всичко, което трябва да знаете за тази ценна съставка от природата

Знаете ли, че медът не е единственото нещо, което пчелите произвеждат? Те създават и  съединение, наречено прополис от сока на иглолистни или вечно зелени растения. Когато комбинират сока със собствените си зауствания и пчелен восък, те създават лепкав, зеленикаво-кафяв продукт, използван като покритие за изграждане на кошерите им. Това е прополисът.

Преди хиляди години древните цивилизации са използвали прополис заради неговите лечебни свойства. Гърците го използвали за лечение на абсцеси. Асирийците го нанасят върху рани и тумори, за да се борят с инфекцията и да подпомогнат лечебния процес. Египтяните го използвали за балсамиране на мумиите.

Прополисът е едно от най-старите лекарства в света. Изследванията сочат, че може да помогне в борбата с инфекциите, да засили имунната система и да подобри диабет тип 2. И както преди хиляди години, днес прополисът е широко разпространен сред онези, които искат да се грижат за здравето си с помощта на натурални средства. Ако и вие сте сред тях, ето какво трябва да знаете за ценния прополис:

Какво точно е прополис?

Химическият състав на прополиса е тясно свързан с неговия географски произход, флора и пчелен вид. Той може да варира в широки граници, дори от кошер до кошер.

Органичният прополис обикновено е с тъмнокафяв или зелен цвят, има сладка миризма и се състои от:

  • Смоли (50-70%)
  • Пчелен восък (30-50%)
  • Прашец (5-10%)
  • Етерични масла (зависи от региона, обикновено босилек, мащерка и здравец) (5-10%)
  • Други съединения като киселини, захари и витамини (В, С и Е) (5% -7%)

Кои са полезните свойства на прополиса?

Смята се, че прополисът има антибактериални, антивирусни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Пчелният продукт осигурява защита от някои бактерии, вируси и гъбички. С него можете да третирате следните състояния:

При рани

Прополисът има специално съединение, наречено пинокембрин, флавоноид, който действа като противогъбично. Тези противовъзпалителни и антимикробни свойства правят прополиса полезен при заздравяването на рани.  Прополисът ускорява растежа на нови здрави клетки, което прави мехлемите с прополис, което го прави чудесно средство за възстановяване на кожата при отворени рани и изгаряния.

При пъпки и бръчки

Благодарение на антибактериалните му свойства, прополисът е чудесно средство за третиране на пъпки и акне. Той не само се бори с несъвършенствата, но и хидратира кожата, правейки я мека и гладка. Така, използването на прополис върху кожата може да намали бръчките и да предотврати появата на нови.

При херпес на устата и генитален херпес

Мехлемите, които съдържат прополис, като пчелният мехлем BenePura, могат да помогнат за ускоряване на времето за излекуване и намаляване на симптомите както при херпес, така и при рани от генитален херпес.

Доказано е, че прополисът не само намалява количеството на херпесния вирус в организма, но и защитава тялото срещу бъдещи заразявания.

Безопасен ли е и кога да го използвам?

Прополисът е натурален продукт, който няма странични ефекти върху хората. Ако все пак сте алергични към мед и пчелни продукти, консултирайте се с лекар преди да използвате продукта.

Ако нямате алергии, можете да го използвате от няколко пъти месечно до няколко пъти дневно в зависимост от състоянието, което искате да подобрите.

Вижте повече за прополисов мехлем Benepura.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest