Розова вода – 5 причини да я използвате всеки ден за здраве и красота

Чудили ли сте сте някога защо розовата вода е толкова разпространена? Просто е. Ползите от розова вода са много, тъй като тя несъмнено е вълшебната отвара за красота, а също и забележително универсална. Независимо дали имате мазна, суха или комбинирана кожа, розовата вода може да се добави към вашия режим на красота. Именно това я прави оръжие за красота на жените по цял свят. Но ползите от розовата вода не свършват тук.

Благодарение на високата концентрация на витамини и антиоксиданти, розовата вода е продукт, който може да се използва за разнообрани цели, които варират от хидратация на кожата до успокояване на хвърчаща коса и грижа за устната хигиена. Естествено лекарство за лечение на обикновена настинка, розовата вода може да се използва дори като ежедневна добавка. В тази статия сме събрали 5-те най-известни причини да включите розова вода в ритуалите си за здраве и красота.

Розова вода – естествен хидратант

От векове розовата вода се използва за разкрасяване и укрепване на кожата. Като разтвор на водна основа, розовата вода, нанесена директно върху кожата или консумирана орално, осигурява  хидратация на кожата. Особено полезна е за нежната кожа около очите.

Розовата вода е богата на витамин С

Витамин С е едно от най-изобилните органични съединения, намиращи се в розова вода. Този витамин подпомага възстановяването на клетките (от кожата до клетките на ноктите), осигурява UV защита, хидратация на кожата и предотвратява появата на бръчки. Възстановителните свойства на витамин С са от съществено значение не само за режима на красота, но и за цялостното здраве.

За щастие розовата вода може драстично да помогне за увеличаване на приема на витамин С. Няколко капки розова вода в чай, сок или вода могат да ви помогнат да се хидратирате и да ви дадат допълнителната доза витамин С, от която тялото ви се нуждае, за да остане красиво.

Розовата вода подобрява настроението

Здравото тяло често създава здрав ум. Всъщност психичното благополучие може да има пряко влияние върху физическото здраве и красота. Точно както грижата за кожата или отслабването, така и грижата за психическото състояние е от значение, ако искате да бъдете здрави.

Изследвания откриват връзка между розовата вода и доброто настроение. Установено е, че екстрактите, секретирани от венчелистчетата на розовите растения, могат да подобрят настроението. Освен това розовата вода съдържа неврозащитни свойства, което означава, че розовата вода може да ви накара да се усмихнете и да се почувствате по-добре.

Розовата вода се грижи за косата

Когато косата е изложена на тежки условия, резултатът е липса на влага. Ако не се лекува, това може да доведе до евентуална загуба на коса. За щастие, розовата вода може да помогне.

Течността помага да се запази косата наситена с естествения й химически състав. Накратко, розовата вода хидратира косата и възстановява нейната структура и здравина.

За да поддържате косата здрава и под контрол, носете със себе си малка бутилка с розова вода, която да използвате, когато решите, че е нужно. Това е особено полезно при горещ и сух климат, тъй като тази среда може да влоши състоянието на косата.

Грижи се за здравето на устната кухина

Учени откриха, че розовата вода може да се използва като вода за уста. Използвана основно заради успокояващия си ефект, розовата вода може да помогне и за здравето на венците. Проучванията показват, че противовъзпалителните свойства на розовата вода могат да укрепват венците и да се използват като лечение при възпалени венци.

Сутрин или преди лягане, жабурете с натурална вода за уста с розова вода. Тя е чудесна и натурална алтернатива на водите за уста, които могат да съдържат химикали, като същевременно оставя приятен вкус и укрепва венците.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest