Знаете, че лавандулата е едно от най-полезните растения, ако искате да се избавите от стреса и напрежението. Само помиришете лавандула или напръскайте възглавницата си с лавандулова вода и ще се почувствате по-спокойни, а вечер ще спите като бебе. Но знаете ли, че лавандулата може да подобри значително състоянието на кожата ви?

Ако искате здрава, красива и млада кожа за по-дълго, запознайте се с полезните свойства на маслото от лавандула. Лавандуловото масло е етерично масло, получено от растението лавандула. То може да се приема перорално, да се прилага върху кожата и да се вдишва чрез ароматерапия.

Маслото от лавандула може да бъде от полза за кожата по множество начини. То има способността да намалява акнето, да изсветлява кожата и да намалява бръчките. Може дори да се използва за лечение на други неща, като подобряване на здравето на косата и храносмилането.

Ето какво трябва да знаете за маслото от лавандула и ефектът му върху кожата:

 

Бори се с акнето

 

Маслото от лавандула действа като убива бактериите и това може да предотврати и лекува акне. То отпушва порите и намалява възпалението, когато го нанесете върху кожата.

Можете също така да използвате лавандулово масло като тоник за лице, за да почистите и освежите лицето си. За целта, почиствайте лицето си с памучен тампон, напоен с лавандулово масло два пъти дневно. За особено упорита пъпка, аргановото масло може да помогне за намаляване на възпалението. Смесете една капка лавандулово масло с капка арганово масло и го поставете директно върху пъпка два пъти на ден. В нашата категория за кремове за лице ще намерите и продукти срещу акне.

 

Успокоява екзема и сухата кожа

 

Екземата може да се появи навсякъде по тялото ви. С екзема кожата ви става суха, сърбяща и лющеща се. Може да изглежда леко или хронично и да се появи навсякъде. Тъй като лавандулата има противогъбични свойства и намалява възпалението, тя може да помогне за успокояване на екземата.

Лавандуловото масло може да се използва и за лечение на псориазис. Маслото от лавандула помага за почистване на кожата и намалява зачервяването и дразненето.

 

Изсветлява кожата

 

Маслото от лавандула може да помогне при изсветляване на кожата, тъй като намалява възпалението. Може да намали обезцветяването, включително тъмните петна. Маслото от лавандула помага за намаляване на петна и зачервяване. Ако имате хиперпигментация на кожата си, лавандуловото масло може да помогне за това.

 

Лавандуловото масло намалява бръчките

 

Свободните радикали са отговорни за фините линии и бръчки по лицето. Маслото от лавандула е пълно с антиоксиданти, които помагат да ви предпазят от свободните радикали. За да използвате лавандулово масло за бръчки, използвайте няколко капки от етеричното масло заедно с кокосовото масло. Сместа може да се използва като овлажнител веднъж или два пъти на ден.

 

 

Бори се с възпалението

 

Болезненото възпаление може да се лекува с масло от лавандула. Маслото облекчава болката и изтръпващите ефекти помагат за успокояване на възпалението, докато бета-кариофиленът в маслото действа също като естествено противовъзпалително средство.

За да лекувате възпалението при изгаряне, комбинирайте една до три капки лавандулово масло и една до две чаени лъжички моринга или кокосово масло. Можете да нанасяте сместа три пъти на ден.

Ако имате слънчево изгаряне, спрей с масло от лавандула може да ви помогне. Разклатете бутилката и напръскайте върху слънчевото изгаряне. Използвайте спрея два или три пъти на ден, докато слънчевите изгаряния не заздравеят.

 

Помага при рани

 

Ако имате изгаряне, порязване или друга рана, лавандуловото масло може да помогне за ускоряване на процеса на зарастване. Лавандуловото масло доказано насърчава заздравяването на кожната тъкан. Ако раната ви вече е заздравяла, лавандуловото масло може да намали и останалите белези.

 

Лавандулово масло срещу насекоми

 

Маслото от лавандула изпълнява двойно действие при ухапвания от насекоми. Действа като средство против насекоми и може да облекчи сърбежа след ухапване. Много търговски репеленти против комари съдържат лавандулово масло.

Както свещите, така и спрейовете могат да се използват за отблъскване на комари и други насекоми. И тъй като е естествено лекарство, можете да го напръскате по тялото и дрехите си, преди да излезете навън.

Ухапванията от насекоми причиняват зачервяване, сърбеж и болка. Маслото от лавандула помага за облекчаване на ухапванията от насекоми, като предпазва от бактериите и намалява възпалението. Освен това естествено помага за облекчаване на болката.

Маслото от лавандула има много приложения за лечение на кожата. Естествено намалява възпалението, намалява болката и почиства повърхността на кожата. Можете да използвате масло от лавандула на лицето, краката и ръцете си. Ако получите някакви странични ефекти от употребата на маслото, като кожен обрив, спрете употребата и говорете с лекар.