Забелязвали ли сте как кожата ви реагира на смяната на сезоните?

Ако е така, вероятно сте забелязали, че кожата ви често изглежда по-суха и лющеща се през по-студените зимни месеци.

Студеният въздух, сухата топлина на закрито, ниските нива на влажност и суровият зимен вятър могат да отнемат влагата от кожата.

Това може да направи кожата ви да изглежда много по-малко сияйна от нормалното -  не само лицето ви, но и ръцете, краката и други области. 

Можете да предприемете стъпки, за да поддържате кожата си здрава, дори когато температурите паднат и няма избавление от студения и сух въздух през зимата.

 

10 съвета как да предпазим сухата кожа през зимата

 

Какви са признаците на суха кожа?

 

Някои от най-честите признаци и симптоми на суха кожа включват:

  • лющене
  • зачервяване
  • сърбеж
  • раздразнена кожа
  • парене
  • груба текстура 

 

Симптомите могат да варират по тежест и да изглеждат различно в зависимост от засегнатата област на тялото ви.

 

Как да предпазим сухата кожа през зимата

 

10 съвета как да предпазим сухата кожа през зимата

 

Сухата кожа през зимата не е неизбежна. Като направите някои промени в режима си по грижа за кожата и навиците, и използвате подходящи продукти, може да запазите кожата си мека, гладка и жива през целия зимен период.

Нека разгледаме 10 съвета, които могат да ви помогнат да подобрите здравето на кожата си през по-студените месеци от годината.

 

1. Хидратирайте веднага след измиване

 

Всеки път, когато измивате лицето, ръцете или тялото си, измивате естествените масла на кожата си. Тъй като тези масла помагат да запазите влагата, е от съществено значение да ги заместите. Затова е важно да използвате подхранващ крем всеки път, когато измивате кожата си, особено през зимата.

 

2. Нанасяйте слънцезащитен крем ежедневно

 

Предвид по-кратките зимни дни и по-малкото слънчева светлина, може да е изкушаващо да изключите слънцезащитните продукти от сутрешната си рутина – но помислете отново. Дори през зимата вредната ултравиолетова светлина все още може да натовари бариерата за влага на кожата ви, която е жизненоважна за поддържане на здравето и хидратацията на кожата.

 

Опитайте да добавяте слой слънцезащитен крем всяка сутрин, след като сте нанесли овлажнител.

 

3. Използвайте нощни кремове

 

Нощните процедури са отличен начин за съживяване или предотвратяване на суха кожа. Емолиентите са чудесни за овлажняване. Въпреки това те са по-тежък вид крем, затова може да отнеме повече време, докато се абсорбират в кожата ви.

 

4. Променете режима си по грижа за кожата

 

Ако кожата на лицето ви изглежда особено чувствителна или раздразнена поради сухия зимен въздух, може да опростите рутинната си. Помислете дали да не използвате само овлажнител и слънцезащитен крем сутрин и нежен почистващ препарат с овлажнител през нощта.

 

5. Използвайте овлажнител

 

10 съвета как да предпазим сухата кожа през зимата

 

Овлажнителите помагат да се възстанови влагата, което е особено полезно през зимните месеци, когато отоплителните системи са включени на максимална мощност.

Наличието на повече влага във въздуха може да помогне като естествен овлажняващ агент, който от своя страна може да предотврати и облекчи сухотата на кожата.

 

6. Намалете температурата

 

Горещ душ или вана в края на студен зимен ден може да се почувства особено успокояващо. Но за да поддържате кожата си подхранена, поддържайте температурата на водата по-близо до хладка.

Освен това внимавайте, когато изсушавате кожата си. Вместо да търкате енергично, нежно потупвайте кожата си с мека кърпа, което може да позволи на част от влагата да хидратира горния слой на кожата ви.

 

7. Бъдете сдържани при използването на ексфолианти и скрабове

 

Ако кожата ви изглежда суха или лющеща се, може да изберете нежен химически ексфолиант, а не физически скраб. По-суровите ексфолианти с големи частици може да са по-склонни да нарушат бариерата за влага на кожата ви и да причинят щети.

Ако кожата ви е напукана, сурова или раздразнена, може би е най-добре да избягвате ексфолирането, докато кожата ви не заздравее.

 

8. Опитайте да добавите оклузивни средства към вашата рутина

 

По-рано споменахме използването на емолиенти, за да помогнете на гладка и възстановите бариерата на кожата си.

Но ако установите, че съставките на емолиентите не са достатъчни, за да излекуват сухата ви кожа, може да пожелаете да включите оклузивни съставки в рутината си по грижа за кожата.

Оклузивните съставки осигуряват физическа бариера за задържане на влагата в кожата ви.

 

Примери за оклузивни съставки включват:

  • масло от ший 
  • кокосово масло 
  • масло от шипка
  • масло от жожоба

 

9. Запазете хидратацията отвътре

 

Друга ключова стъпка за поддържане на кожата ви здрава и блестяща е да се уверите, че сте добре хидратирани през целия ден.

Недостатъчният прием на течност може да повлияе на външния вид на кожата ви и също така да я направи по-податлива на изсушаване. 

В допълнение към поддържането на добра хидратация, може също да искате да се съсредоточите върху консумацията на храни с високо съдържание на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

 

10. Носете ръкавици

 

За да защитите ръцете си, носете топли ръкавици, когато излизате на студено.