Хемороидите - неприятните и често болезнени отоци около ректума или ануса, могат да бъдат пречка за ежедневните дейности.

Въпреки че много хора могат да ги изпитат в даден момент от живота си, добрата новина е, че има стъпки, които човек може да предприеме, за да намали риска от появата им. Ето пет стратегии за предотвратяване на появата на хемороиди.

 

1. Диета, богата на фибри

 

Връзката между диетата и хемороидите е по-важна, отколкото може да се предположи. Консумацията на храни, богати на фибри, помага за омекотяване на изпражненията, което ги прави по-лесни за изхождане. Това намалява натоварването на аналните и ректалните вени. Включете храни като:

  • Пълнозърнести храни като овес, ечемик и киноа
  • Зеленолистни зеленчуци, включително спанак и кейл
  • Пресни плодове като горски плодове, ябълки и круши
  • Боб и леща

 

2. Приемайте повече течности

 

Водата играе решаваща роля за поддържането на здрава храносмилателна система. Пиенето на достатъчно вода гарантира, че изпражненията остават меки, което допълнително предотвратява запека и свързаното с него напрежение, което може да доведе до хемороиди. Стремете се да пиете поне 8 чаши дневно и не забравяйте, че при определени условия, като горещо време или физическа активност, може да е необходимо повече.

Въпреки това се препоръчва да ограничите приема на алкохол и кофеин. Както алкохолът, така и прекомерното количество кофеин могат да доведат до дехидратация, в резултат на което изпражненията стават по-твърди, което може да засили риска от хемороиди. Не е нужно да ги изключвате напълно, а да ги консумирате в умерени количества и да се уверите, че съответно сте увеличили приема на вода.

 

3. Редовна физическа активност

 

 

Упражненията като ходене, плуване или йога, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението в ректалната област. Редовната физическа активност също така намалява риска от наднормено тегло - друг фактор, който може да увеличи вероятността от развитие на хемороиди.

Натрупването на излишни килограми, особено в областта на корема и талията, може да увеличи натиска върху тазовите вени, което повишава риска от появата на хемороиди. Балансираният хранителен режим и редовните физически упражнения не само предпазват от напълняване, но и укрепват здравето на храносмилателната система.

 

4. Правилни тоалетни навици

 

Макар да изглежда незначително, начинът, по който използвате тоалетната, може да окаже значително влияние върху превенцията на хемороидите:

Ако се напъвате, това може да е признак на запек. Вместо да се напъвате насила, опитайте да коригирате диетата си или да потърсите медицински съвет.

Продължителното седене в тоалетната може да увеличи натиска върху ректалната област. Най-добре е да използвате тоалетната само когато имате нужда да отидете.

След изхождане почиствайте аналната област внимателно с вода или мокри кърпички, за да намалите дразненето.

 

5. Избягвайте продължителното седене

 

Ако работата или начинът ви на живот са свързани с продължително седене, е важно да правите редовни почивки. Продължителното седене може да окаже натиск върху вените в долната част на ректума, което да доведе до появата на хемороиди. На всеки час ставайте, протягайте се или правете кратка разходка. Това не само ще предотврати появата на хемороиди, но и ще подобри общото ви здравословно състояние.

 

 

Заключение

 

Хемороидите, макар и често срещани, могат да бъдат предотвратени с правилен избор на начин на живот. Като приложите тези пет стратегии, можете да намалите риска и да се радвате на комфорт и облекчение.Бъдете проактивни и давайте на тялото си грижите, които заслужава.

Макар че превантивните мерки са от първостепенно значение, важно е да се признае, че дори и с най-добрите предпазни мерки, хемороидите все пак могат да се появят. В такива случаи е изключително важно да имате под ръка ефективно и надеждно решение.

Нашият мехлем за хемороиди, разработен от естествени съставки, предлага бързо и успокояващо облекчение на болката, сърбежа и дискомфорта, придружаващи това заболяване.

Той не само е нежен към кожата ви, но и натуралната му формула гарантира, че не излагате тялото си на въздействието на агресивни химикали. Хиляди хора са се възползвали от лечебните му свойства, потвърждавайки неговата ефикасност и комфорта, който носи.