Със смяната на сезоните и поножаването на температурите идва и проблемът със сухата кожа. Сухата кожа може да засегне всяка част от тялото ви, но една от най-известните е тази на ръцете.

Сухата кожа на ръцете е често срещана, особено през зимата. Това може да остави ръцете ви да се чувстват напукани и като се има предвид колко често ги използваме, важно е да се грижим за тях!

Ето десет съвета, които ще ви помогнат да облекчите сухата кожа на ръцете тази зима – от използването на качествен овлажнител до нощни средства.

 

Защо ръцете ни изсъхват през зимата?

 

Нашата кожа е нашата собствена бариера от външния свят, но тази бариера не е 100% безупречна. Нашата кожа е пореста бариера и изпитва загуба на вода чрез изпаряване. Това е известно като трансепидермална загуба на вода.

Зимата ускорява тази загуба на вода поради ниската влажност и ниските температури, които тя носи. По-малко вода в кожата се равнява на суха кожа, поради което ръцете ни са склонни да стават по-сухи през зимата.

 

7 начина за лечение на сухата кожа на ръцете през зимата

 

Добавете факта, че излагаме кожата си на пряка топлина под формата на нагреватели, което прави кожата ни още по-суха.

И така, какво можем да направим, когато имаме сухи длани и ръцете ни винаги са сухи?

Ето 7 начина за лечение на сухата кожа на ръцете през зимата:

 

1. Овлажнявайте кожата на ръцете

 

Уверете се, че ръцете ви са постоянно овлажнени, помага да се отървете от сухата кожа и е най-добрият начин да я предотвратите!

Изберете овлажнител, който хидратира, и го нанасяйте върху ръцете си няколко пъти на ден. Ще откриете, че възстановява влагата и я запечатва, за да поддържа ръцете ви меки и еластични.

 

2. Дръжте ръцете си топли

 

Важно е да държите ръцете си топли и далеч от студената зимна среда. И нямаме предвид непрекъснатото поставяне на ръцете пред печката (което ги изсушава още повече)!

Вместо това чифт качествени зимни ръкавици ще гарантират, на ръцете ви удобство, без замръзване и ще предотвратят протриване или напукване.

 

7 начина за лечение на сухата кожа на ръцете през зимата

 

3. Използвайте слънцезащитен крем

 

Това, че е зима, не означава, че слънцето не е изгряло! Вредните UV лъчи все още присъстват през зимата и могат да увредят клетките на кожата ви, което води до дехидратация и допълнителна сухота.

Използването на слънцезащитен крем може да защити ръцете ви и да предотврати по-нататъшно увреждане.

 

4. Използвайте алое вера

 

Дали сухата кожа на ръцете е отишла твърде далеч и е довела до напукана кожа? Алое вера може да направи чудеса и да помогне за излекуване на болезнена, напукана кожа.

 

7 начина за лечение на сухата кожа на ръцете през зимата

 

Алое вера е растение, известно с лечебните свойства на своя сок или гел. Прилагането на алое вера (което се предлага в повечето аптеки) може да успокои кожата ви и да даде тласък на процеса на оздравяване.

 

5. Избягвайте прекомерното миене на ръцете

 

Може да изглежда контраактивно в днешния климат, но прекаленото миене на ръцете може да доведе до груби, сухи ръце. Това е така, защото прекомерното измиване на ръцете ги лишава от естествените масла, което ги оставя сухи и без влага.

Най-добрият начин да гарантирате, че практикувате добра хигиена, като същевременно предотвратявате сухата кожа, е незабавно да овлажните кожата си след измиване на ръцете.

 

6. Избягвайте прекомерната употреба на сапун

 

Като допълнение към предишната ни точка, използването на твърде много сапун също може допълнително да изсуши кожата ви. Въпреки че може да премахне мръсотията, той също така премахва естествените масла от кожата на ръцете ви.

Добра алтернатива е да използвате естествен мек почистващ препарат, който овлажнява кожата ви.

 

7 начина за лечение на сухата кожа на ръцете през зимата

 

7. Потърсете медицинска помощ

 

Ако предишните съвети не помагат на сухата кожа на ръцете ви, може би е време да посетите местния лекар или дерматолог. Те ще могат да ви предпишат лечение като стероиден крем с рецепта или хидрокортизонов крем за лечение на ръцете ви.

 

Меки ръце през цялата зима

 

С тези съвети не е нужно да броите дните до края на зимата, докато отново имате меки ръце. От постоянно овлажняване, правилно измиване и добре отпочинали, вие ще можете да се наслаждавате на мразовитите зимни дни, без винаги да се тревожите за състоянието на ръцете си!

Ако тази статия ви е помогнала, разгледайте другите ни публикации за красота и грижа за кожата в нашия блог.