Гелът от алое вера се използва в много продукти за кожа без рецепта. Този растителен екстракт има антибактериални и противовъзпалителни свойства, което е довело до използването му при лечение на акне.

В тази статия ще разгледаме седем възможни начина за използване на алое вера, заедно с други естествени продукти, за намаляване на появата на акне.

 

Седем начина за използване на алое вера

 

Вероятно не всички методи ще работят за всеки, но алое вера е много нежен към кожата, така че със сигурност ще искате да го изпробвате.

Алое вера е алтернативно лечение и затова няма одобрени указания относно силата или дозировката. Следният списък дава предложения за възможни начини за използване на алое вера за акне.

 

7 причини защо алое вера е отличен помощник в борбата с акнето

 

1. Чисто алое вера

 

Изследване показва, че алое вера има определени характеристики, които могат да го направят ефективно в борбата с акнето. Например гелът от алое вера действа:

  • антиоксидантно
  • антибактериално
  • противовъзпалително

Човек може да използва чист крем от алое вера вместо традиционен почистващ препарат, за да предотврати появата на акне. Това работи, защото антибактериалните агенти в алое вера премахват бактериите от кожата, намалявайки риска от развитие на петна.

За лечение на съществуващо акне, някои хора нанасят алое вера върху засегнатата област и го оставят да действа цяла нощ. Важно е да го измиете на сутринта.

 

7 причини защо алое вера е отличен помощник в борбата с акнето

 

2. Алое вера и лимонов сок

 

Лимонената киселина, съдържаща се в плодове като лимоните, също може да помогне за лечение на акне. Чистият лимонов сок е кисел, така че смесването му с алое вера може да предотврати дразнене на кожата.

Можете да си направите маска за лице, като смесите алое вера и лимонов сок в съотношение 8 към 1, разпределете го равномерно върху лицето и го оставете за около 10 минути. Важно е да избягвате чувствителната зона около очите и да измиете маската старателно след това.

 

3. Канела, мед и алое вера

 

Приготвянето на маска за лице от мед, канела и алое вера е друга възможност, която може да помогне за успокояване на акнето. Канелата и медът имат подобни антибактериални и противовъзпалителни свойства като алое вера.

За да си направите маска за лице с канела, мед и алое вера, трябва да смесите около 2 супени лъжици мед, 1 супена лъжица алое вера и ¼ чаена лъжичка канела в малка купа. Нанесете върху лицето и оставете за 10 минути, след това измийте с топла вода.

 

7 причини защо алое вера е отличен помощник в борбата с акнето

 

4. Алое вера и масло от чаено дърво

 

Изследване показва, че геловете с масло от чаено дърво и измиващите кремове за лице могат да бъдат ефективни за лечение на леко до умерено акне.

За да направите почистващ разтвор с масло от чаено дърво, смесете заедно вода, алое вера и 2 до 3 капки етерично масло от чаено дърво. Някои хора могат да бъдат чувствителни към масло от чаено дърво, така че е важно разтворът да се измие с вода след няколко минути.

 

5. Алое вера спрей

 

7 причини защо алое вера е отличен помощник в борбата с акнето

 

Пръскането на кожата с разреден разтвор на алое вера може да помогне за хидратиране на кожата, без да причинява допълнително производство на мазнини или блясък. Избягвайте областта около очите.

 

6. Скраб от кокосово масло, захар и алое вера

 

Много ексфолианти без рецепта съдържат химикали. Човек, който иска да избегне химикалите, може да си направи сам скраб, като използва комбинация от кокосово масло, захар и алое вера.

Можете да си направите скраб, като използвате равни части захар и кокосово масло, смесени с половината количество алое вера. Нанесете върху засегнатата област и след това измийте добре.

 

7. Кремове

 

Алое вера е често срещана съставка в много кремове за акне без рецепта. Хората могат да разберат кои продукти съдържат алое вера, като погледнат активните съставки, посочени на етикета.

Може да е добра идея да използвате кремове, съдържащи алое вера като част от ежедневната рутина за борба с акнето, поради неговите противовъзпалителни свойства.