Бадема е една от най-старите и най-широко разпространени от всички орехови култури. Известен и като „краля на ядките“ бадема произхожда от Близкия изток, където хората откриват извлеченото от семената масло, че е изключително полезно.  Установено е, че почти половината от теглото на сухия бадем е масло. 

 

 

Какво е бадемовото масло?

Бадемовото масло е растително масло, което се получава чрез студено пресоване на суровите бадеми. Това позволява по-голямата част от полезните свойства на ядката да се запазят.  Маслото е богато на ненаситени мастни киселини, въглехидрати, протеини, цинк, витамините A, C, E, B и още много полезни вещества. Съществуват два вида бадемово масло. Ето кои са те:

 

Маслото от сладък бадем (Prunus amygdalus var. Dulcis): това масло се използва най-често в козметиката като част от серуми за коса, кремове, масажно олио и много други. То е подходящо за употреба, защото е богато на витамини, които подхранват косата, хидратират кожата и може да спре косопада. 

 

Маслото от горчив бадем (Prunus amygdalus var. Amara): това масло е леко токсично затова не се използва в козметиката, а само в медицината. 

 

Кои са ползите от бадемовото масло

Заради своите благоприятни свойства бадемовото масло е широко разпространено в козметиката. Маслото има способността да хидратира, успокоява, омекотява и изглажда кожата. Има бърза абсорбция и благоприятен ефект върху кожата и косата.  Бадемовото масло също така стимулира растежа на косата и предотвратява косопада. Редовната употреба на маслото може да предпази скалпа, и да намали риска от пърхот. 

 


 

1. Хидртация на кожата

Бадемовото масло има голямо съдържание на ненаситени мастни киселини, което намалява загубата на вода от организма. Стимулира хидратацията на кожата и я предпазва от изсушаване. 

 

2. За всеки тип кожа

Заради богатството от витамини, бадемовото масло е подходящо за всички типове кожа, особено за суха и зряла. Предотвратява появата на бръчки и стимулира производството на колаген. Може да се използва и от деца с чувствителна кожа.

 

3. Ползите от Витамин А 

Бадемовото масло е подходящо и при акне, поради високото си съдържание на витамин А. който от своя страна има силата да се бори срещу мазната кожа и черните точки.

 

4. Бадемовото масло като масажно

Маслото има свойството да попива и абсорбира бързо, когато се нанася по тялото.  Може да намали появата на стрий. 

 

5. Намалява белезите 

Бадемовото масло има противовъзпалително свойство, което помага за бързото зарастване на рани и наранявания след операция.

 

 

6. Грижа за косата

Стимулирайки растежа, маслото възстановява косъма на клетъчно ниво. Бадемовото масло допринася за здравето, еластичността и блясъка на косата.

 

7. Омекотява и подхранва косата

Омекотяващите свойства на бадемовото масло подобрява еластичността на косата като я прави по лесна за ресане. 

 

8. Успокоява сърбящия скалп 

Най-често срещаният проблем със здравето на косата е натрупването на мъртви клетки в скалпа. Това натрупване води не само до лющене, сърбеж и пърхот, но и пречи на косата да расте. Със своите полезни свойства бадемовото масло хидратира и подхранва косъма.

 

9. Намалява тъмните кръгове под очите 

Знаете ли, че бадемовото масло има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства? Те го правят идеално решение за намаляване на подпухналостта под очите и изсветляване на тъмните кръгове. Бадемовото масло също има ретинол, витамин Е и витамин К, който успокоява кожата под очите и намалява появата на фини линии около тях.

 

В заключение бихме казали, че: 

Бадемовото масло се явява истинско съкровище за грижата за косата и кожата, с дълга история и богати традиции в козметиката и грижата за здравето. Неговите многостранни ползи са доказани и широко признати. 

За кожата, бадемовото масло предоставя хидратация и подхранване, успокоявайки възпаленията и предпазва от вредни влияния. Това е натурален и ефективен начин за поддържане на мека, гладка и здрава кожа, подходящ за всеки тип.

За косата, бадемовото масло предлага дълбока хидратация, укрепване и стимулиране на растежа. Подобрява текстурата на косата и я предпазва от вредни фактори. Без значение дали имате суха, мазна, увредена или нормална коса, бадемовото масло е вашият съюзник за красива и здрава коса.

Бадемовото масло е натурален дар, който ни предоставя изобилие от ползи за красотата и здравето на кожата и косата. Неговата универсалност и ефикасност го правят един от най-предпочитаните продукти в света на козметиката и грижата за себе си.