Какво е розова вода?

 

Розовата вода е ароматна течност, която се получава чрез дестилация на розовите цветове на най-ароматните сортове рози. Розовата вода е известна с това, че е подходяща за всеки тип кожа. Освен това тя има още и хидратиращи, успокояващи, противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства, които я превърнаха в една от любимите води на много хора.

 

Как се получава?

 

Розовата вода, която се използва в козметиката и парфюмерията, обикновено се произвежда от определени сортове рози. Най-често използваните сортове за производство на розова вода са:

 

  1. Дамасцена роза (Rosa damascena): Това е един от най-популярните сортове рози за производство на розова вода. Дамасцена роза е известна с аромата си и се отглежда предимно в региони като България, Турция и Иран. Розовата вода от дамасцена роза се счита за особено качествена и ценна в козметичната индустрия.
  2. Българска роза (Rosa alba): Този сорт роза също се използва за производство на розова вода, особено в България. Българската роза е известна с нежния си аромат и се отглежда предимно в розовите долини на страната.
  3. Галска роза (Rosa gallica): Този вид роза също се използва за получаване на розова вода, въпреки че по-рядко в сравнение с дамасцената и българската роза.

 

Ключовият елемент за производството на качествена розова вода е използването на свежи и розови цветове. Процесът на дестилацията е важен, за да се запазят етеричните масла и други полезни съставки в розите, които придават на розовата вода характерния й аромат и свойства.

 

Rose water body 1 28.11.2023.jpg

 

Кои са полезните свойства на розовата вода?

 

  • Хидратиращи свойства: Тези свойства правят розовата вода подходяща за всеки тип кожа като спомага задържането на влагата в кожата.
  • Успокояващи свойства: Противовъзпалителните свойства, които притежава розовата вода я правят ефективна при успокояване на раздразнения и зачервявания по кожата. Може да се използва и при слънчеви изгаряния и при чувствителна кожа.
  • Балансира мазната кожа: Розовата вода също така има свойството да балансира производството на мазнини по кожата. Тя се справя с мазнините като стимулира производството на колаген.
  • Антисептично действие: Със своето антисептично свойства розовата вода може да предотврати появата на инфекции като поддържа кожата чиста.
  • Стимулиране на кръвообращението: Розовата вода има свойството да стимулира кръвообращението, което може да подпомогне естествените процеси на обновяване.
  • Ароматерапевтично свойство: Аромата на розовата вода има успокояващ ефект, който може да подобри настроението.
  • Тонизиращо свойство: Водата може да бъде използвана като тоник, който тонизира кожата, придавайки и свеж и здрав вид.

 

Розовата вода има полезните свойства и в грижа за косата.

 

Благодарение на своите естествени свойства розовата вода предлага няколко ползи за косата.

Ето кои са те:

  • Осигурява хидратация: Розовата вода има отлични хидратиращи свойства, които могат да помогнат за овлажняване на сухата и чуплива коса. Може да бъде особено полезно за хора със сух скалп или коса, която е склонна към къдрене и накъсване.
  • Успокоява раздразнението на скалпа: Редица изследвания показват, че розовата вода има успокояващи и противовъзпалителни свойства, което я прави полезна за успокояване на раздразнения скалп. Може да облекчи сърбежа, зачервяването и възпалението, причинени от състояния като пърхот или екзема.
  • Подхранващо свойство: Естествените витамини и минерали, открити в розовата вода, могат да подхранват космените фоликули и да насърчават по-здрав растеж на косата. Това може да доведе до по-силна, по-блестяща и по-обемна коса.
  • Контролира омазняването на скалпа: Розовата вода има леко кисело pH (5,0), което може да помогне за балансиране на pH на скалпа и косата. Поддържането на правилно ниво на pH може да подобри здравето на косата и да намали проблеми като сухота и прекомерно омазняване.

 

Rose water body 2 28.11.2023.jpg