Здравецът е широкоразпространено растение, което може да срещне в много части на света. Първоначално се е намирал предимно в Европа и Северна Азия, но заради бързата си адаптация към климатичните условия е бил разпространен и в Северна и Южна Америка и Африка. Растението има дълга и богата история на употреба в традиционната медицина на различни култури.

В тази статия ще разгледаме накратко кои са тези части, които се използват и за какво:

 

  1. Цветове: Цветовете на здравеца съдържат етерични масла и много активни съединения. Те се използват за приготвянето на чай, екстракти и масла.
  2. Листа: Листата също съдържат множество полезни свойства подобно на цветовете. Използват се предимно за извличане на етеричното масло.
  3. Стъбла: Стъблата на здравеца не се използват за споменатите по горе цели, но въпреки това има хора, които ги включват в тревни смеси.

 

Какви компоненти съдържа етеричното масло от здравец?

Чистото етерично масло, което се извлича от здравеца съдържа естествени компоненти, които са полезни за кожата.

 

Тези компоненти са:

 

Витамини: Етеричното масло е богато на витамини, които могат да възстановят жизнеността на кожата. Витамин А е известен със силата да се бори против стареене, като подпомага регенерацията на клетките. Витамин Е има сходни качества с Витамин А и е мощен антиоксидант.

 

Антиоксиданти: Маслото съдържа мощни антиоксиданти като цитронелол и гераниол. Тези съединения играят ключова роля в борбата със свободните радикали, които допринасят за преждевременното стареене и увреждане на кожата. Чрез предотвратяването на оксидативния стрес, антиоксидантите помагат да се поддържа младежкия вид на кожата.

 

Танини: Танините са стягащи съединения, присъстващи в етеричното масло от гераниум. Те стягат кожата, намалявайки появата на пори и подпомагайки постигането на по-фин тен. Танините също така спомагат за възможността на маслото да балансира производството на мазнини, подпомагайки както сухия, така и мазния тип кожа.

 

Флавоноиди: Флавоноидите, са антиоксиданти, които играят ключова роля за ползите на етеричното масло от здравец. Примери за такива са кверцетин и кемпферол, които имат анти-възпалителни и успокояващи свойства. Те могат да облекчат зачервяването и раздразнението, допринасяйки за равномерния тен на кожата.

 

Цитронелол: Цитронелола е един от основните компоненти в маслото от здравец. Освен, че се отличава със своя характерен цветен аромат, цитронелола притежава антимикробни свойства, които подпомагат ефективността на маслото в борбата с бактериите, причиняващи акне.

 

Линалол: Линалолът, присъстващ в чистото етерично масло от здравец, придава приятен аромат, като предоставя противовъзпалителни и успокояващи ползи за кожата. Неговите успокояващи действия допринасят на маслото облекчаващо действие върху сухия тип кожа.

 

Мастни киселини: Мастните киселини, които се съдържат в етеричното масло като лионелева киселина подпомагат здравето на кожата. Тази киселина помага да се задържи влагата в кожата за по-дълго време.

 

Geranium oil body 1

 

Здравословни ползи от здравеца:

 

Спира кръвотечението при рани: Маслото от здравец има свойството да спре кръвта, като предизвика стягане на кръвоносните съдове и ускори процеса по заздравяване на раните. Освен това свойство, маслото може да предотврати токсините да проникнат в организма.

 

Засилва метаболизма: Има научни изследвания, които са потвърдили, че едно от най-полезните свойства на здравеца е, че той е цитофилактичен. Това свойство ефективно ускорява метаболизма, което е от съществено значение за поддържането на здравето и растежа на тялото.

 

Облекчава стреса и умората: Вдишването на аромата на здравец може да намали стреса и умората, освен това действа положително върху ума и тялото. Благоприятното действие на здравеца върху нервната система е широкоразпространено и се използва от дълги години за това. От листата му може да бъде приготвен чай, който може да успокои тревожността и напрежението.

 

Лекува гъбички по краката: Някои използват маслото от здравец като натурална алтернатива в сравнение с някои кремове и лосиони за гъбички.

 

Намалява риска от деменция: Маслото от здравец стимулира образуването на микроглиални клетки, които отделят противовъзпалителни агенти, стимулиращи възпалението в сензорните пътища и предотвратяващи развитието на невродегенеративни заболявания. То участва в химични реакции в мозъка, които помагат за предотвратяването на състояния като деменция, амнезия, Алцхаймер и други, които могат да доведат до загуба на памет.

 

Болкоуспокояващо средство: Маслото от здравец е много ефективно за облекчаване на болката, причинена от нервни смущения, възникващи от заболявания като склероза . Компресираните нерви причиняват непоносима болка, която може да бъде намалена чрез прилагане на масло от здравец върху кожата. Етеричното масло може да се използва и върху херпес на устните.

 

Това е първа част на нашата статия за Здравеца в която споменахме за неговите благоприятни ползи и компоненти. Във втората част ще разгледаме кои са ползите на маслото за кожата, как да бъде използвано и какви са възможните странични реакции от употребата. Прочетете тук!