Чистото етерично масло съдържа множество ползи за кожата. Те действат благоприятно върху нея като се справят с различни кожни проблеми.

В тази втора част ще разгледаме ползите на етеричното масло за кожата.

 

Етерично масло от здравец: 5 ползи за Вашата жожа

 

Подхранване и хидратация: Натуралното масло от здравец може да хидратира и подхрани кожата като задържа влагата, и предпазва от изсушаване. Освен това може да регулира производството на мазнини, което го прави подходящо за всеки тип кожа.

 

Анти-ейдж ефект: Антиоксидантите в етеричното масло от здравец се борят с признаците на стареенето. Те активно спомагат за намаляването на бръчки и фините линии. Редовната употреба на етеричното масло от здравец връща младежката свежест на кожата.

 

Контролира мазната кожа и появата на акне: Антибактериални и противовъзпалителни свойства на чистото етерично масло от здравец го правят воин срещу акнето и несъвършенствата на кожата. То се изявява като успокояващ агент, облекчавайки раздразненията на кожата и способствайки за по-чист тен. Като предотвратява причините за появата на акне, етеричното масло от здравец предоставя благоприятно действие върху кожата.

 

Естествено стягащо средство: Натуралното масло от здравец стяга и тонизира кожата по естествен начин. Той деликатно усъвършенства текстурата на кожата, разкривайки по-гладка и фина повърхност. Предимствата му като естествено стягащо средство се проявяват още и в намаляването на видимостта на порите, придавайки на кожата по-привлекателен външен вид.

 

Начини за използване на етерично масло от здравец за кожата

 

Етеричното масло от здравец е мощно и трябва да се разреди преди нанасяне върху кожата. Смесете го с носещо масло като масло от жожоба, кокосово масло или бадемово масло. Използвате 3-5 капки чисто масло от здравец на 30 мл. масло-носител.

Направете тест с пластир, преди да нанесете етерично масло от здравец върху по-голяма площ. Нанесете разреден разтвор върху малък участък от кожата и изчакайте 24 часа, за да сте сигурни, че няма да възникнат нежелани реакции.

Дръжте натуралното масло от здравец далеч от очите, и чувствителните лигавици, за да предотвратите дразнене.

 

Geranium oil p2 body1 1.12.2023.jpg

 

Други начини за използване на етерично масло от здравец за кожа са:

 

Смесване: Етеричното масло от здравец е полезно за кожата, когато се смеси с други етерични масла, за да се подобрят неговите ефекти и аромат. Маслата от лавандула, лайка и роза допълват добре етеричното масло от здравец.

 

Серуми за лице: Добавете няколко капки чисто и натурално масло от здравец към любимия си серум за лице, за да увеличите неговите предимства. Нанесете серума след почистване и преди овлажняване.

 

Домашни маски: Включете това масло в домашни маски с естествени съставки като глина, кисело мляко, мед или овес. Нанесете маската върху лицето си, оставете да престои 10-15 минути, след което изплакнете.

 

Лосиони за тяло: Добавете няколко капки натурално масло от здравец, за да подобрите лосиона си за тяло. Може да допринесе за цялостното здраве на кожата и да предложи освежаващ аромат.

 

Ароматерапия: Насладете се на ароматерапевтичните ползи от това етерично масло, като добавите няколко капки към дифузер.

 

Масажно масло: Създайте релаксиращо масажно масло чрез смесване на чисто етерично масло от здравец с естествени носещи масла. Може да помогне за релаксация и облекчаване на мускулното напрежение.

 

Странични ефекти и алергии от здравец

 

Важно е да се има предвид, че само здравецът с аромат на рози може да се консумира безопасно и човек трябва да е напълно сигурен за вида, който се използва за билкови лекарства. Освен това човек трябва да се консултира с медицински специалист, преди да добави масло от здравец към диетата си. Тъй като е хипоалергичен, трябва да се тества върху дадена област преди употреба и трябва да се разрежда с носещи масла.