Витамин Е е мазноразтворим витамин, който служи като антиоксидант. Този витамин се състои от различни съединения, включително алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол и други.

Той е важен за здравето на кожата и има роля в защитата на клетките от свободни радикали, които могат да причинят увреждане и стареене.

Витаминът също така може да играе роля в поддържането на хидратацията в кожата и подобряването на нейната текстура. Витамин Е се намира в разнообразни храни, но може да се използва и като хранителна добавка.

В тази статия ще разгледаме кои са благоприятните действия, които маслото от Витамин Е притежава. 

 

Какви ползи крие маслото с витамин Е?

 

Както споменахме още в началото маслото от Витамин Е спомага за здравето на кожата. То е много полезно за всякакъв тип кожа, но особено помага при хора със суха или сърбяща кожа.

Витаминът е съставка в много продукти за грижа за кожата особено в продуктите против стареене. Има свойството да лекува рани и да направи белезите по-малко видими.

 

Потенциални ползи от Витамин Е

 

Потенциалните ползи от маслото от витамин Е произтичат от две ключови характеристики: неговите антиоксидантни свойства, които могат да се борят с възпалението и да забавят ефектите на свободните радикали, и неговите овлажняващи свойства.

Маслото от витамин Е има няколко ползи, които:

 

Овлажняват кожата

 

Какви ползи крие маслото с витамин Е?

 

Витамин Е се  в много овлажнители и маслото може да се използва като овлажнител за предотвратяване или лечение на суха, лющеща се кожа.

 

Заздравяват раните

 

Някои изследвания показват, че продукти с Витамин Е могат да ускорят заздравяването на рани.

Възможно е и чистото масло от витамин E да предоставя подобни ползи.

 

Намаляват сърбежа

 

Витамин Е не може да лекува алергични реакции, инфекции и други проблеми, които причиняват сърбеж по кожата, но има свойството да хидратира кожата.

Това може да предложи временно облекчение от сърбеж, причинен от суха кожа. 

 

Какви ползи крие маслото с витамин Е?

 

Облекчават псориазиса

 

Изследвания показват, че Витамин Е може да намали симптомите на псориазис.

Трябва да се има предвид, че маслото от Витамин Е може да намали симптомите, но не и да лекува псориазис.

Някои хора го полазват само за това, но за лечение на псориазис се консултирайте с лекар. 

 

Предотвратяват появата на белези

 

Независимо дали ще ползвате маслото от Витамин Е под течна форма или хранителна добавка, а може и двете, трябва да знаете, че и двата компонента могат да лекуват белезите като ги намали още от самото им появяване.

Изследванията подсказват, че добре хидратираната кожа има по-малка вероятност да образува белези.

За хората, които не реагират алергично на витамин Е, неговото използване като хидратант по време на зарастването на раната може да предложи някои предимства.

 

Какви ползи крие маслото с витамин Е?

 

Предотвратяват появата на фини линии и бръчки

 

Сухата кожа обикновено изглежда по-сбръчкана. Овлажняващите свойства на витамина имат възможността на направят кожата ви по-млада и сияйна.

Трябва да знаете, че Витамин Е няма доказани свойства, че напълно предотвратява появата на бръчки. Може да намали, но не заличи!

 

Предотвратяват слънчеви изгаряния

 

Заради своите ползени свойства, витаминът може да облекчи сърбежа и дискомфорта като намали зачервената кожа като я оставя хидратирана. 

 

Рискове и съображения

 

Най-големият риск, свързан с използването на витамин Е, е свързан с алергични реакции. Витамин Е може да раздразни кожата и да влоши проблемите с нея.

Хората, които имат алергия следва да избягват употребата на витамин Е или да направят тест на малка част от кожата предварително.

Поради факта, че маслото от витамин Е е и хранителна добавка и козметичен продукт, Агенцията за храните и лекарствата (FDA) не го регулира.

Това може да означава, че две масла с витамин Е могат да имат радикално различни концентрации и да произведат различни ефекти при един и същ човек.

Много продукти с витамин Е съдържат допълнителни съставки. Важно е да се прочете етикета и да се консултира с лекар, ако имате съмнения относно безопасността на продукта.