Бадемите са засищаща храна с много потенциални ползи за здравето.

Маслото, което идва от тези вкусни ядки, обикновено се използва като естествена съставка в грижата за кожата и косата, но малко хора осъзнават, че може да е полезно и за вашето здраве.

Тази статия разкрива как бадемовото масло може да е от полза за вашето здраве и как може да се използва като многофункционално, нетоксично средство за красота.

 

Какво е бадемово масло?

 

Бадемите са ядливите семена на дървото Prunus dulcis, по-известно като бадемово дърво. Въпреки че бадемите обикновено се наричат ​​ядки, те всъщност са семената, намиращи се в центъра на бадемовия плод, който много прилича на праскова.

Бадемите могат да се консумират цели, смлени на брашно и дори направени в немлечно мляко. Те са много богати на мазнини, което ги прави идеален източник на масло.

Сладките бадеми са сортът, който обикновено се консумира и използва за приготвяне на храни, масла и козметика.

Междувременно се смята, че горчивите бадеми имат лечебни свойства, въпреки че могат да бъдат токсични, ако не са правилно обработени. Освен това те не са широко достъпни.

 

Health benefits of almond oil body 1 1.12.2023.jpg

 

Рафинирано или нерафинирано бадемово масло

 

Разликата между рафинирано и нерафинирано бадемово масло се свързва с начина, по който се произвежда и обработва маслото, както и със съдържанието и свойствата му.

 

  • Рафинираното бадемово масло се извлича от бадеми с помощта на висока топлинна обработка и химикали. Този метод се отразява негативно на хранителната стойност на маслото, тъй като много от хранителните вещества, открити в суровото бадемово масло, се унищожават по време на високотоплинно или химическо третиране.

 

  • Нерафинираното бадемово масло се получава чрез пресоване на сурови бадеми без използването на висока температура или химически агенти. Този процес с ниска топлина помага на бадемовото масло да запази голяма част от съдържанието на хранителни вещества, което прави нерафинираното бадемово масло по-добър избор за кулинарни цели.

 

Хранене с бадемово масло

 

Въпреки че бадемовото масло не е толкова богато на хранителни вещества, колкото целите бадеми, то има хранителни ползи. Повечето от ползите за здравето, свързани с бадемовото масло, произтичат от високото количество здравословни мазнини.

 

Ползи за здравето от бадемовото масло

 

Смята се, че целите бадеми помагат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола и помагат при загуба на тегло, а бадемовото масло може да е полезно и за вашето здраве.

Всъщност бадемовото масло е свързано с широк спектър от потенциални ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и стабилизиране на нивата на кръвната захар.

 

Health benefits of almond oil body 2 1.12.2023.jpg

 

1. Поддържа сърцето здраво

 

Бадемовото масло се състои от 70% мононенаситени мазнини, чието въздействие върху здравето на сърцето е изследвано. Доказано е, че мононенаситените мазнини повишават нивата на „добрия“ HDL холестерол.

HDL е вид протеин, който пренася холестерола от артериите и го транспортира до черния дроб, където се разгражда и отделя от тялото. Доказано е, че здравословните нива на HDL холестерол помагат за предпазване от сърдечни заболявания.

Както бадемите, така и бадемовото масло също са показали, че понижават нивата на „лошия“ LDL холестерол и общия холестерол. Високите нива на LDL холестерол и общия холестерол се считат за рискови фактори за сърдечни заболявания. Намаляването на тези нива може да помогне за поддържане на сърцето здраво.

 

2. Съдържа антиоксиданти

 

Бадемовото масло е чудесен източник на мощния антиоксидант витамин Е. Витамин Е е група от осем мастноразтворими съединения, които имат антиоксидантни свойства.

Тези съединения защитават клетките от вредни вещества, наречени свободни радикали. Въпреки че свободните радикали са необходими за здравето, те могат да причинят щети, ако броят им нарасне твърде високо в тялото.

Претоварването със свободни радикали води до окислително увреждане и е свързано с редица хронични заболявания, включително рак и сърдечни заболявания.

 

3. Контролира кръвната захар

 

Добавянето на бадемово масло към вашата диета може да ви помогне да поддържате кръвната си захар стабилна.

Това масло е богато на мононенаситени и полиненаситени мазнини, за които е доказано, че помагат за понижаване на кръвната захар при хора с диабет.

 

4. Диета, богата на здравословни мазнини

 

Много хора избягват мазнините, когато се опитват да свалят килограми, но консумацията на правилните видове мазнини може да бъде полезна за загуба на тегло.

Доказано е, че диета, която включва здравословно количество цели бадеми, помага на хората да се отърват от наднорменото тегло.

 

Бадемовото масло е богато на витамин Е и ненаситени мазнини. Добавянето на бадемово масло към вашата диета може да подобри здравето на сърцето, да помогне за загуба на тегло и да поддържа нивата на кръвната захар стабилни.