Въпреки че етеричното масло от лавандула се използва от хората от хиляди години, изследванията на неговите свойства и потенциални ползи за здравето продължават да раждат нови и интересни идеи.

Независимо дали просто обичате красивия му флорален аромат или го използвате, за да намерите усещане за спокойствие, етеричното масло от лавандула е широко считано за растението-майка на съвременната ароматерапия.

 

 

От парфюмерията и козметиката до почистващите продукти и билковите лекарства, няма много части от съвременния живот, които да останат недокоснати от лавандулата.

За да обясним какво прави това растение толкова специално, ние се задълбочаваме в ползите от етеричното масло от лавандула, как може да се използва и защо е било ценено от толкова много хора през годините.

 

Какво е етерично масло от лавандула?

 

Лавандуловото масло, което е известно и с латинското си наименование Lavandula angustifolia (което означава „истинска лавандула“) е популярно растение, което е местно за Средиземноморието, но също така се отглежда широко в Англия, Франция и България.

Както е вярно за много етерични масла, лавандуловото масло се извлича чрез парна дестилация.

Този процес използва пара за отделяне на маслото от растението, като същевременно запазва почти всички негови оригинални компоненти.

 

 

Ароматът на лавандула се използва в множество козметични, парфюмерийни, медицински и билкови лекарства и обикновено се използва от хората, за да им помогне да се отпуснат и да подобрят съня си.

 

Как действа маслото от лавандула?

 

Етеричното масло от лавандула може да се абсорбира в тялото по три начина. Единият е чрез локално приложение върху кожата, друг е чрез вдишване и накрая, поглъщане (само за разновидности с хранителен клас).

Тъй като молекулите на лавандуловото масло са относително малки, това го прави лесно за абсорбиране в кожата.

При вдишване лавандуловото масло се абсорбира през ноздрите, навлизайки в тялото и стимулирайки нервните рецептори, когато влязат в контакт един с друг.

След като дейността в мозъка се задейства, потребителите често се чувстват по-малко напрегнати и по-спокойни.

 

Ползи от лавандулово масло

 

Ето 5 от най-честите ползи от етеричното масло от лавандула, които могат да помогнат за облекчаване на редица заболявания и състояния.

 

1. Подобрява съня

 

Какви са ползите на лавандуловото масло?

 

Успокояващите ефекти на лавандуловото масло са добре документирани, поради което то се е превърнало в предпочитано естествено масло за хора, които не желаят да използват фармацевтични продукти, за да им помогнат да спят през нощта.

Смята се, че ароматът стимулира обонятелната система, която задейства областите на мозъка, отговорни за сърдечната честота, настроението и кръвното налягане, без сериозни странични ефекти.

 

2. Действа успокояващо

 

Перорално прилагано маслото от лавандула помага на хората да разсеят високите нива на безпокойство и стрес. Маслото от лавандула се оказа също толкова ефективно, както и лекарствата за облекчаване на стреса.

Също така лавандуловото масло ефективно намалява нервността, безпокойството, нарушения сън и симптомите на депресия.

 

3. Подобрява настроението

 

Какви са ползите на лавандуловото масло?

 

Седативните качества на етеричното масло от лавандула са добре известни, тъй като помага за понижаване на сърдечната честота и облекчаване на стресиращите мисли.

Въпреки че продължават изследванията за това как лавандуловото масло може да помогне на психичното ни здраве, някои проучвания дават обещаващи резултати.

Някои хора смятат, че лекият флорален аромат на лавандулово масло може да предложи бягство от непосредствения момент, навявайки в съзнанието ви по-положителни мисли, които могат да облекчат, по-тежките, мрачни настроения.

 

4. Лекува изгаряния и рани

 

Преди лавандуловото масло да стане тясно свързано с успокояване и отпускане на сетивата, то е било широко използвано за лечение на рани и изгаряния.

Това е така, защото лавандулата действа като противовъзпалително средство, съдържаща съставка, наречена бета-кариофилен, което я прави идеална за лечение на слънчеви изгаряния, алергични реакции и изгаряния.

Когато лавандулово масло се прилага върху рани, то може да помогне за насърчаване на синтеза на колаген, позволявайки им да заздравяват по-бързо, тъй като колагенът свързва съединителната тъкан.

 

Какви са ползите на лавандуловото масло?

 

5. Намалява болката

 

Маслото от лавандула е полезно за хората, които искат да успокоят и подобрят настроението си, а също така е установено, че съдържа антиконвулсивни свойства.

Това означава, че когато се прилага върху кожата, може да успее да отпусне свитите мускули, което може да бъде особено полезно за хора, които редовно страдат от мигрена и главоболие.

 

Маслото от лавандула действа върху множество нива - от подпомагане на здрав сън и подобряване на настроението, до борба със стреса и болката.

Независимо от това как го използваме, лавандуловото масло ни помага да се свържем с природата и да открием в нея най-доброто за нашето здраве и благополучие.