Изградени от слоеве протеин, наречен кератин, вашите нокти служат като защита за пръстите на ръцете и краката. Кератинът, който също изгражда клетките в косата и кожата ви, предпазва ноктите от увреждане.

 

Но не е необичайно ноктите да се цепят, белят или чупят. Всъщност голям процент от жените имат чупливи нокти, известни още като онихошизия. Това може да е резултат от основно здравословно състояние или други външни фактори.

 

Brittle nails body 1 30.11.2023.jpg

 

Прочетете, за да научите повече за това какво причинява чупливост на ноктите и какво можете да направите, за да ги поддържате здрави и силни.

 

Какво причинява чупливост на ноктите?

 

Ноктите попадат в две категории: сухи и чупливи или меки и чупливи.

  • Сухите и чупливи нокти са резултат от твърде малко влага. Най-често се причиняват от многократно измиване и изсушаване на ноктите.

 

  • От друга страна, меките и чупливи нокти се причиняват от твърде много влага, често резултат от прекомерно излагане на перилни препарати, домакински почистващи препарати и лакочистител.

 

Други причини за чупливи нокти са:

 

  • Възраст - Ноктите обикновено се променят с възрастта на хората. Ноктите на краката обикновено стават по-дебели и твърди, а тези на ръцете стават по-тънки и по-чупливи.

 

Brittle nails body 2 30.11.2023.jpg

 

  • Ниско желязо - Това състояние възниква, когато тялото не получава достатъчно желязо, което води до ниски нива на червени кръвни клетки. Вашият лекар може да измери нивото на вашия феритин и да осигури добавки, ако се установи, че е ниско.

 

  • Проблеми със щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) - Наред с чупливите нокти, симптомите на ниски нива на щитовидната жлеза могат да включват загуба на коса, умора, наддаване на тегло, запек и депресия. Вашият лекар може да лекува хипотиреоидизъм със синтетичния тиреоиден хормон левотироксин, който може да се приема перорално.

 

Какво мога да направя за чупливите нокти?

 

Не можете да направите нищо срещу свързаните с възрастта промени в ноктите, но можете да намалите риска от нацепени, напукани и чупливи нокти. За да поддържате ноктите здрави, опитайте следните съвети:

 

1. Използвайте овлажнител

 

Потърсете овлажняващи лосиони за ръце, които съдържат ланолин или алфа-хидрокси киселини.

Овлажнявайте ръцете си след измиване. Когато нанасяте лосиона или крема, не забравяйте да го втриете около и директно върху ноктите.

 

2. Защитете ръцете си

 

Brittle nails body 3 30.11.2023.jpg

 

Когато вършите домакинска работа, носете ръкавици, като ръкавици за миене на съдове, за да запазите ръцете си сухи. Ръкавиците също могат да предпазят ръцете и ноктите ви от силни химикали, като детергенти и почистващи течности.

Избягвайте продължително излагане на студено и сухо време. Ако решите да излезете навън в студен ден, не забравяйте да носите ръкавици.

 

3. Погрижете се за ноктите си

 

Дръжте ноктите си къси, за да сведете до минимум повърхността на ноктите, където могат да се абсорбират вода и химикали.

Добра идея е да пилите ноктите си ежедневно, за да елиминирате неравностите и да предотвратите начупването и цепенето. Уверете се, че пилите само в една посока. Избягвайте движението напред-назад, което може да причини разцепване.

 

Brittle nails body 4 30.11.2023.jpg

 

4. Говорете с лекар

 

Попитайте Вашия лекар за ползите от приема на добавка биотин. Биотинът, приеман през устата, може да предотврати цепенето и счупването на ноктите.

 

Най-общо казано, чупливите нокти могат да бъдат категоризирани като сухи и чупливи (твърде малко влага) или меки и чупливи (твърде много влага).

Ако ноктите ви не станат по-здрави с домашни средства, като например носене на ръкавици, докато вършите домакинска работа и овлажняване на ръцете и ноктите след измиване, говорете с вашия лекар.

Чупливите нокти също могат да бъдат признак на основно заболяване, като дефицит на желязо или хипотиреоидизъм.