Коензим Q10 се среща естествено в тялото, като най-високите нива се намират в сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Той помага за производството на енергия в клетките, като създава антиоксиданта аденозин трифосфат (ATP), който участва в прехвърлянето на енергия в клетките и служи като антиоксидант за защита на клетките от оксидативния стрес.

С възрастта тялото произвежда по-малко от него, но можете също така да го придобиете от добавки или храна.

 

Какво представлява Коензим Q10? - Ползи и употреба

 

7 ползи от употребата на Коензим Q10 за кожата

 

Въпреки че естествено съществуващият Коензим Q10 може да бъде усвоен за производството на енергия, този състав има благоприятно действие и върху кожата. По отношение на грижа за кожата, Коензим Q10 обикновено се използва в тоници, овлажнители и кремове.

Ето 7 от ползите му върху кожата: 

 

1. Подпомага активността на клетките: 

 

Тази енергия е необходима за възстановяването на увредената кожа.

Допринася за здравето на активните кожни клетки. Те от своя страна се освобождават по-лесно от токсините и могат по-добре да използват хранителните вещества.

Когато кожата зачервява, всички тези процеси забавят, което довежда до безжизнена и бледа, с бръчки кожа.

 

2. Намалява уврежданията, причинени от слънчево излагане:

 

Кожата се уврежда от излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето, които предоставят източник на свободни радикали, които могат да повредят ДНК-то на клетките.

Мощната антиоксидантна функция на CoQ10 помага да се предпази кожата на молекулно ниво от вредните ефекти на слънцето и от уврежданията, причинени от свободните радикали. 

 

3. Изравнява тонуса на кожата:

 

Коензим Q10 действа като блокира тирозиназата, която помага за производството на меланин. Това означава, че Коемзим Q10 може да помогне да избледнее и предотврати появата на тъмни петна.

 

Какво представлява Коензим Q10? - Ползи и употреба

 

4. Стаимулира производството на колаген и еластин:

 

Коензим Q10 подпомага способността на тялото да произвежда колаген и еластин. 

 

5. Подхранва кожните клетки: 

 

По-активни кожни клетки означава по-здрави кожни клетки. Добавянето на Коензим Q10 към вашата грижа за кожата може да позволи на вашите клетки да използват по-добре други хранителни вещества, което води до по-здрава кожа като цяло.

 

6. Помага да се намали увреждането от свободни радикали:

 

Тъй като Коензим Q10 подпомага активността на клетките, това означава, че клетките могат да бъдат по-ефикасни в премахването на токсини като свободните радикали и във възстановяването на уврежданията, които те причиняват.

 

7. Намалява видимостта на бръчки и фини линии:

 

Заради свойството да произвежда самостоятелно колаген и еластин, Коензим Q10 може да намали видимостта на бръчките и фините линии. 

 

Какво представлява Коензим Q10? - Ползи и употреба

 

Как да използвате различни козметични продукти, които имат в състава си Коензим Q10?

 

Преди да нанесете някои от изброените по-долу продукти е добре да почистите лицето си с мицеларна вода, която е подходяща за вашия тип кожа. 

След като сте почистили лицето си, използвайте тоник. Той има свойството да подготви кожата за по-добро усвояване на продуктите с Коензим Q10. 

 

Серум: Нанесете серум с Коензим Q10 върху лицето и шията. Този продукт ще бъде по-концентриран и има за цел да предостави интензивни ползи за кожата.

Крем: След серума нанесете хидратиращ крем с Коензим Q10. Този продукт ще заключи влагата и ще предостави допълнителни ползи за кожата.

Слънцезащитен крем: Ако излизате на слънце, винаги използвайте слънцезащитен крем с подходящ SPF за да предпазите кожата си от увреждания от слънчевата светлина.

Нощен крем (при нужда): Ако използвате продукт с Коензим Q10 през нощта, нанесете го след серума, преди лягане.

 

Странични ефекти от употребата на Коензим Q10

 

Въпреки че козметиката с Коензим Q10 е подходяща за всеки тип кожа това не означава, че трябва да ги ползвате ако имате някакво кожно заболяване.

Що се отнася до страничните ефекти от приемането му под формата на добавка са обикновено леки.

Някои хора може да изпитат смущение в стомаха или изгаряния в гърлото.

Но преди да го използвате като добавка се консултирайте с доктор.