Многобройните ползи за здравето от листата на живовляк са доста удивителни предвид факта, че често се смята за плевел.

Въпреки че е ценен като билка в продължение на много векове, често е пренебрегван и изхвърлян, без да се обърне внимание на неговия потенциал.

В тази статия ще разгледаме този интересен вид растение, ползите на листата за здравето, както и разнообразните начини, по които може да бъде използван.

 

Какво представляват листата на живовляк?

 

Живовлякът расте почти навсякъде и можете лесно да го намерите в градини, дворове и полета.

Листата му са зелени и продълговати (понякога заоблени) с ръбове, минаващи вертикално нагоре към всеки лист. Те са били използвани от много различни култури като лек за кашлица, настинка, рани, кожни заболявания и др.

 

 

Най-младите листа са най-нежни и са с висока хранителна стойност. Те могат да се консумират като зеленчуци в салати или супи.

По-зрелите листа обикновено съдържат по-висока концентрация на полезни лечебни съединения, но променят вкуса и трърдостта си, когато листата стават по-стари.

 

Ползи от листата на живовляк

 

Лекува увредената кожа

 

Едно от най-големите предимства на листата от живовляк е способността им да подпомогнат заздравяването на рани.

Пресните листа на живовлякът могат да се пасират и да се нанасят директно върху ухапвания и ужилвания от насекоми, изгаряния, кожни обриви и рани.

 

 

Той съдържа вещество, наречено алантоин, което е много полезно за успокояване на кожата и насърчаване на растежа на нови клетки.

 

Извлича токсините

 

Листата от живовляк са уникални сред билките поради способността си да извличат токсините от кожата и тялото ви. Някога е бил използван за извличане на отрова от ухапвания от змии и други животни и насекоми.

Неговото изтеглящо действие може да бъде много ефективно и при ужилвания, независимо дали от насекомо или растение като коприва.

Когато се приема вътрешно, листата на живовляк имат подобни ползи, като извличат токсичността от тялото ви. Смятат го за средство, което пречиства кръвта и стимулира черния дроб, като изчиства токсините от кръвта и тялото ви.

 

 

Успокоява дихателните пътища

 

Друга традиционна употреба на листата от живовляк е за облекчаване на кашлица. Листата съдържат добро количество слуз, което помага за успокояване, овлажняване и защита на гърлото и дихателната система.

Няколко проучвания показват, че може да бъде ефективен и при хроничен бронхит.

 

Подсилва имунната система

 

Листата на живовляка са пълни с витамини и други хранителни вещества. Те са особено богати на витамини А и С, което помага да подсилят имунната ви система.

Освен че е от полза за имунната ви система, живовлякът е богат на хранителни вещества.

Листата на живовляка могат да се използват като източник на храна и да се консумират в много различни ястия.

 

 

Листата на живовляк, често пренебрегвани като плевел, са наистина изключително полезни и лечебни.

Те съдържат богатство от полезни съединения и хранителни вещества, които могат да бъдат използвани за подпомагане на здравето и лечение на различни кожни проблеми.

Въпреки че могат да растат почти навсякъде и се изхвърлят като плевел, листата на живовляк се използват от векове в различни култури като средство за лечение на рани, успокояване на кожни обриви и дори подобряване на дихателната система.