Какво е куркума?

 

Куркумата е ярко оцветена подправка, традиционно използвана в индийската кухня. Наричана още индийски шафран, тя расте в Югоизточна Азия и се използва като медицина от векове.

Куркумата съдържа мощен антиоксидант, наречен куркумин.

Благодарение на куркумина, куркумата има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да играят роля за намаляване на риска от няколко заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак.

 

Ползите на куркумата за здравето

 

Подправките и добавките от куркума се правят от коренището или корена на растението, което се смила.

 

Ползи от куркума

 

Куркумата е широко известна с това, че съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Поради това е изследвана като потенциално средство за лечение на тревожност, артрит, метаболитен синдром и много възпалителни състояния.

Ето всичко, което трябва да знаете за ползите за здравето от куркумата и за какво помага:

 

1. Може да подобри бъбречните заболявания при хора с диабет

 

Ползите на куркумата за здравето

 

Бъбречното заболяване, се причинява от диабет и засяга една трета от всички хора с диабет. Ако диабетът ви не се управлява добре, излишната захар в кръвта ви може да увреди кръвоносните съдове на бъбреците ви с течение на времето.

Бъбречното заболяване обикновено се развива бавно, в продължение на много години.

 

2. Може да намали възпалението

 

Куркумата представлява ценна добавка към диетата и грижата за здравето, като може да помогне при намаляването на хронични възпаления и съпътстващите ги здравословни проблеми.

Куркумата не само намалява хронични възпаления, но също така има потенциал да подобри общото здравословно състояние при различни заболявания.

Със своите антиоксиданти свойства намалява възпаленията и предпазва клетките от увреждане.

 

3. Може да подобри метаболитния синдром

 

Метаболитният синдром, наричан още инсулинова резистентност, е състояние, което увеличава риска от диабет тип 2, инсулт и сърдечни заболявания.

Този синдром се характеризира с висока кръвна захар, високи триглицериди и високо кръвно налягане. Това също включва наличие на абдоминално затлъстяване и нисък HDL „добър“ холестерол.

 

Ползите на куркумата за здравето

 

4. Може да помогне при депресия и тревожност

 

Депресията е често срещан и сериозен медицински проблем, който се характеризира с чувство на тъга, ниска енергия, нисък апетит, загуба на удоволствие и други симптоми.

Куркумата значително подобрява симптомите на депресия и тревожност.

 

5. Може да облекчи болката при артрит

 

Има много видове артрит и всеки има своя причина и лечение. Артритът се характеризира с болки в ставите и подуване, въпреки че причината е неизвестна.

Известно е, че куркумата има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при възпалителни състояния като артрит.

Проучвания показват, че куркумата може да модифицира провъзпалителни клетки, наречени цитокини, които могат да намалят възпалението при хора с остеоартрит, най-често срещаният тип артрит.

 

Как да използвате куркума

 

Куркумата е подправка, използвана в кулинарията в много части на света. Куркуминът в куркумата се усвоява слабо от човешкото тяло, освен ако към него не се добави черен пипер.

Ако използвате куркума при готвене, опитайте да добавите черен пипер, за да получите възможно най-много ползи за здравето.

 

Ползите на куркумата за здравето

 

Куркумата се свързва с потенциални здравословни ползи, като антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които я правят ценна съставка в балансираната диета.

Тя продължава да бъде предмет на научни изследвания, което укрепва нейната роля като важен елемент в здравословния начин на живот и културната разнообразност по света.