Ретинолът, форма на витамин А, е съставка, добавяна към кремове, лосиони и серуми за кожа. Има ефект против стареене и може да помогне за изчистване на акне.

Продукти, съдържащи ретинол, са широко достъпни без рецепта, а по-силни концентрации на ретиноиди се предлагат по рецепта.

 

Какво е ретинол?

 

Ретинолът е форма на витамин А с много приложения в грижата за кожата. Използва се за лечение на акне и има ефект против стареене.

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Ретинолът е локално лечение, което означава, че го прилагате върху кожата си. Предлага се в много форми, включително:

  • кремове
  • гелове
  • лосиони
  • мехлеми
  • серуми

 

Какво прави ретинолът за вашата кожа?

 

Ретинолът увеличава производството на кожни клетки (пролиферация).

Помага за отпушване на порите, ексфолира кожата ви и увеличава производството на колаген, което може да намали появата на фини линии и бръчки, придавайки на кожата ви по-свеж и плътен вид.

 

Колко време отнема на ретинолът да подейства?

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Ретинолът започва да действа в клетките ви веднага, но ще отнеме няколко седмици, преди да видите подобрение във вида и усещането на кожата си.

Всъщност състоянието на кожата ви може да изглежда по-лошо в началото, докато се адаптирате към новия режим.

 

Какво лекува ретинолът?

 

Научни изследвания показват, че ретинолът може да бъде от полза при лечението на акне, изглаждането на белези от акне и намаляването на стрии.

Също така ретинолът допринася за борбата с признаците на стареене на кожата.

Ретинолът е особено полезен в следните случаи:

 

1. Ретинол за акне

 

Акнето е често срещано състояние на кожата. Когато порите ви се запушат с мъртви кожни клетки и/или мазнини, можете да развиете черни точки, бели точки или други видове пъпки.

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Ретинолът действа при акне, като предотвратява запушването на порите.

Все още може да виждате пъпки през първите няколко месеца от лечението – кожата ви може дори да изглежда по-зле (това понякога се нарича прочистване с ретинол). Но ако се придържате към него, ще видите по-чиста кожа.

 

2. Ретинол за белези от акне

 

Белезите от акне се развиват в резултат на нараняване и възпаление. Тези розови, червени или тъмни петна по кожата ви могат да се появят, когато акнето ви заздравее и може да продължат няколко седмици.

Освен това чопленето или пукането на пъпките причинява повече наранявания на кожата и може да остави трайни белези.

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Локалните лечения с ретинол могат да помогнат за намаляване на подуването и възпалението, които идват с обриви и да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни обриви.

 

3. Ретинол за широки пори

 

Пората е отвор на повърхността на кожата ви, който позволява на космите по тялото и маслата да преминават през тях. Когато тези пори се запушат с мъртви кожни клетки или масло, вашите пори стават по-големи и по-забележими.

Локалният ретинол третира големите пори, като увеличава обмяната на кожните клетки - което прави кожата ви по-плътна - и предотвратява развитието на запушени пори.

 

4. Ретинол за стрии

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Стриите са белези, които се появяват, когато кожата ни се разтяга поради бременност, наддаване на тегло, екстремна загуба на тегло или бърз мускулен растеж.

Тези петна са розови, червени или лилави в началото, а след това постепенно избледняват, докато станат сребристи или бели.

Ретинолът за локално приложение може да направи стриите по-малко забележими, но говорете с вашия лекар, преди да го използвате по време на бременност или кърмене.

 

5. Ретинол за бръчки

 

Редица фактори могат да причинят бръчки по кожата ви. С напредване на възрастта клетките на кожата ви се делят по-бавно. Средният слой (дермата) на кожата ви започва да изтънява, става по-трудно да задържа влагата и кожата ви има по-малко еластин и колаген.

 

Как ретинолът действа върху кожата

 

Локалният третиноин и тазаротен могат да подобрят появата на фини линии и бръчки, като забавят разграждането на колагена и правят кожата ви по-еластична.

 

Полезен ли е ретинолът за вашата кожа?

 

Ретинолът е мощно средство срещу стареенето на кожата и акнето, но не е за всеки. Ако сте склонни към алергии или имате чувствителна кожа, може да искате да опитате продукти за грижа за кожата с алтернативни съставки против стареене или изчистване на кожата.

Важно е, че ретинолът прави кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина, така че не забравяйте да използвате слънцезащитен крем и избягвайте слънцето, доколкото можете, докато използвате продукти с ретинол.