Розмаринът е многогодишно вечнозелено растение със силен дървесен аромат. Расте предимно в района на Средиземноморието, но може да се срещне често и почти навсякъде в България. Член е на семейство Устноцветни, което включва ментата, мащерката и още много други ценни билки и подправки. Расте в две различни форми като пълзящ по земята и изправен като храст. Цветовете му са различни – бели, розови, морави и сини. Розмаринът е богат източник на много витамини и минерали. С най-голямо съдържание се открояват витамин B6, калций и желязо. Той може да си запази полезните витамини дори ако го употребяваме сух за чай. Растението може да бъде използвано и в натуралната козметика. В тази статия ще разгледаме кои са ползите, които розмаринът притежава в употребата си върху кожата и косата.

Розмаринът притежава множество ползи, които влияят благоприятно върху кожата и косата. Те могат да подобрят вида на кожата и здравината на косата.

 

Ето някои от тях:

 

1. Регулира омазняването на кожата

Розмаринът помага за регулиране на нивата на маслата на кожата. Това го прави подходящ избор за хора със склонност към мазна кожа, като помага в поддържането на баланса и предотвратяването на излишно омазняване.

 

Регулира омазняването на кожата

 

2. Бори се с проблемна кожа и акне

Антибактериалните и антисептични свойства на розмарина го правят ефективен съюзник в борбата с акне и проблеми по кожата. Той може да помогне при убиването на бактерии, свързани с акне, и да намали възпалението.

 

3. Подпомага заздравяването на рани

Антисептичните характеристики на розмарина го правят полезен при почистването и защитата на рани и напукани кожни области. Той може да подпомогне бързото заздравяване на кожата и да предотврати инфекции.

 

4. Успокоява възпалената кожа

Розмаринът има успокояващ ефект върху възпалената кожа, който може да помогне при различни дразнения и обриви. Това прави розмарина подходящ за чувствителна кожа.

 

Успокоява раздразнената кожа след бръснене

 

5. Успокоява раздразнената кожа след бръснене

Розмаринът може да бъде полезен за успокояване на кожата след бръснене. Той има охлаждащ и антисептичен ефект, който може да предотврати дразненето и подпухването.

 

 6. Подобрява еластичността на кожата

Още едно поддържащо здравето на кожата съединение, което естествено се среща в розмарина, е розмариновата киселина.

Какво прави розмариновата киселина толкова чудесна?

Тя помага за стимулиране на колагена, който играе ключова роля за еластичността и плътността на кожата, но естествено намалява с възрастта. Чрез използването на продукти за грижа за кожата, които съдържат розмарин, може да забележите подобрение в еластичността на кожата.

 

 7. Подпомага общото здраве за кожата

Всички тези свойства на розмарина общо взето правят кожата по-здрава и устойчива. Той може да бъде полезен за предотвратяване на различни проблеми и за поддържане на кожата в оптимално състояние.

 

Освен тези ползи за кожата, розмаринът може да помогне и при:

 

1. Намаляване на възпалението в ставите

Натуралните мехлеми, които имат в състава си коприва или етерично масло от розмарин могат да намалят възпалението при наранявания или болки в ставите. 

 

2. Подобряване на мозъчната функция

В древност розмаринът се е ползвал за укрепване на паметта. Има изследвания, които показват, че вдишването на етеричното масло от розмарин може да повиши паметта и концентрацията.

 

3. Стимулиране на растежа на косата

Косопадът е проблем, който се среща най-често при мъжете, въпреки че може да засегне и жените. Натуралните продукти, които съдържат в състава си розмарин могат да стимулират растежа на косата и да намалят сърбежа по скалпа.

 

Стимулиране на растежа на косата

 

4. Подобряване на текстурата на косата

Розмариновото масло може да придаде блясък и мекота на косата.

 

5. Поддържане здравето на сърцето

Розмаринът може да помогне за поддържане на здравето на сърцето чрез регулиране на кръвното налягане и подобряване на циркулацията.

Подпомагане паметта и концентрацията

Ароматът на розмарина може да има стимулиращ ефект, който да повиши настроението и намали стреса.

 

6. Стимулиране на кръвообращението

Масаж с розмариново масло или използването му в козметични продукти може да стимулира кръвообращението, което е полезно за кожата.

 

В заключение може да обобщим, че розмаринът има богат и силен аромат, който го откроява от всяка друга билка. Освен това той има и благоприятни действия върху кожата и косата. Той се бори с мазната кожа, справя се с появата на пърхот, намалява косопада и поддържа общото здраве на човека.

 

Етерично масло от розмарин