Розмаринът е многогодишно вечнозелено растение със силен дървесен аромат. Расте предимно в района на Средиземноморието, но може да се срещне често и почти навсякъде в България. Член е на семейство Устноцветни, което включва ментата, мащерката и още много други ценни билки и подправки. Расте в две различни форми като пълзящ по земята и изправен като храст. Цветовете му са различни – бели, розови, морави и сини. Розмаринът е богат източник на много витамини и минерали. С най-голямо съдържание се открояват витамин B6, калций и желязо. Той може да си запази полезните витамини дори ако го употребяваме сух за чай. Растението може да бъде използвано и в натуралната козметика. В тази статия ще разгледаме кои са ползите, които розмаринът притежава в употребата си върху кожата и косата.

Розмаринът притежава множество ползи, които влияят благоприятно върху кожата и косата. Те могат да подобрят вида на кожата и здравината на косата.

 

Ето някои от тях:

 

1. Регулира омазняването на кожата.

Розмаринът помага за регулиране на нивата на маслата на кожата. Това го прави подходящ избор за хора със склонност към мазна кожа, като помага в поддържането на баланса и предотвратяването на излишно омазняване.

 

Rosemary body 1

 

2. Бори се с проблемна кожа и акне

Антибактериалните и антисептични свойства на розмарина го правят ефективен съюзник в борбата с акне и проблеми по кожата. Той може да помогне при убиването на бактерии, свързани с акне, и да намали възпалението.

 

3. Подпомага заздравяването на рани

Антисептичните характеристики на розмарина го правят полезен при почистването и защитата на рани и напукани кожни области. Той може да подпомогне бързото заздравяване на кожата и да предотврати инфекции.

 

4. Успокоява възпалената кожа

Розмаринът има успокояващ ефект върху възпалената кожа, който може да помогне при различни дразнения и обриви. Това прави розмарина подходящ за чувствителна кожа.

 

Rosemary body 2

 

5. Успокоява раздразнената кожа след бръснене

Розмаринът може да бъде полезен за успокояване на кожата след бръснене. Той има охлаждащ и антисептичен ефект, който може да предотврати дразненето и подпухването.

 

 6. Подобрява еластичността на кожата

Още едно поддържащо здравето на кожата съединение, което естествено се среща в розмарина, е розмариновата киселина.

Какво прави розмариновата киселина толкова чудесна?

Тя помага за стимулиране на колагена, който играе ключова роля за еластичността и плътността на кожата, но естествено намалява с възрастта. Чрез използването на продукти за грижа за кожата, които съдържат розмарин, може да забележите подобрение в еластичността на кожата.

 

 7. Подпомага общото здраве за кожата

Всички тези свойства на розмарина общо взето правят кожата по-здрава и устойчива. Той може да бъде полезен за предотвратяване на различни проблеми и за поддържане на кожата в оптимално състояние.

 

Освен тези ползи за кожата, розмаринът може да помогне и при:

 

1. Намаляване на възпалението в ставите

Натуралните мехлеми, които имат в състава си коприва или етерично масло от розмарин могат да намалят възпалението при наранявания или болки в ставите. 

 

2. Подобряване на мозъчната функция

В древност розмаринът се е ползвал за укрепване на паметта. Има изследвания, които показват, че вдишването на етеричното масло от розмарин може да повиши паметта и концентрацията.

 

3. Стимулиране на растежа на косата

Косопадът е проблем, който се среща най-често при мъжете, въпреки че може да засегне и жените. Натуралните продукти, които съдържат в състава си розмарин могат да стимулират растежа на косата и да намалят сърбежа по скалпа.

 

Rosemary body 3

 

4. Подобряване на текстурата на косата

Розмариновото масло може да придаде блясък и мекота на косата.

 

5. Поддържане здравето на сърцето

Розмаринът може да помогне за поддържане на здравето на сърцето чрез регулиране на кръвното налягане и подобряване на циркулацията.

Подпомагане паметта и концентрацията

Ароматът на розмарина може да има стимулиращ ефект, който да повиши настроението и намали стреса.

 

6. Стимулиране на кръвообращението

Масаж с розмариново масло или използването му в козметични продукти може да стимулира кръвообращението, което е полезно за кожата.

 

В заключение може да обобщим, че розмаринът има богат и силен аромат, който го откроява от всяка друга билка. Освен това той има и благоприятни действия върху кожата и косата. Той се бори с мазната кожа, справя се с появата на пърхот, намалява косопада и поддържа общото здраве на човека.

 

Rosemary body 4