Какво представлява етеричното масло от тамян?

 

Етеричните масла като маслото от тамян се използват от хиляди години заради техните терапевтични и лечебни свойства като част от практиката на ароматерапията. Те се получават от листа, стъбла или корени на растения, които са известни със своите здравословни свойства.

 

Тамянът, понякога наричан ливан, е често срещан вид етерично масло, използвано в ароматерапията, което може да предложи различни ползи за здравето:

  • помага за облекчаване на хроничния стрес и безпокойството
  • намалява болката и възпалението
  • повишава имунитета

 

Етеричното масло от тамян представлява извлечение от смолата на дърветата Boswellia carterii, Boswellia frereana или Boswellia serrata, които обикновено се отглеждат в Сомалия и региони на Пакистан. Този вид масло се отличава с уникалния си аромат и се получава чрез парна дестилация на смолата.

 

Тамянът, наричан още "босвелия", се свързва с много исторически и религиозни контексти, като често се използва в различни религиозни обреди. Думата "тамян" идва от стар френски термин "franc encens", което буквално означава "чист тамян". Този аромат е бил свързван с религиозни обреди, включително в християнството, където се смята, че тамянът е бил един от първите подаръци, предоставени на Господ Иисус Христос от мъдреците.

 

Маслото от тамян е известно със своите противовъзпалителни свойства, а екстрактите от дърво босвелия, особено от видовете като Boswellia serrata, съдържат активни съединения като терпени и босвелиеви киселини, които се считат за полезни при борбата с възпаленията и защитаване на здравите клетки. Ароматът на тамяна се описва като комбинация от бор, лимон и дървесни аромати.

 

Frankincense Essential Oil - 10 Health Benefits body 1.jpg

 

Етеричното масло от тамян има 10 ползи, които го правят толкова полезен:

 

1. Помага за намаляване на реакциите на стрес и отрицателните емоции

 

Доказано е, че при вдишване маслото от тамян намалява сърдечната честота и високото кръвно налягане. Има способности за намаляване на тревожността и депресията, но за разлика от лекарствата, отпускани с рецепта, няма отрицателни странични ефекти или да причинява нежелана сънливост.

 

Проучване от 2019 г. установи, че тамянът и инцензол ацетат имат способността да активират йонни канали в мозъка, за да помогнат за облекчаване на тревожност или депресия.

 

2. Помага за засилване на функцията на имунната система и предотвратяване на заболявания

 

Проучванията показват, че ползите от тамян се простират до способности за повишаване на имунната система, които могат да помогнат за унищожаването на опасни бактерии, вируси и дори ракови заболявания. Изследователи от университета Мансура в Египет проведоха лабораторно изследване и установиха, че маслото от тамян проявява силна имуностимулираща активност.

 

Може да се използва за предотвратяване на образуването на микроби по кожата, устата или във вашия дом. Това е причината много хора да изберат да използват ливан за естествено облекчаване на оралните здравословни проблеми.

 

Антисептичните качества на това масло могат да помогнат за предотвратяване на появата на:

  • гингивит
  • лош дъх
  • кариес
  • зъбобол
  • рани в устата и други инфекции

 

3. Ливанът може да се справи със страничните ефекти от химиотерапията

 

Няколко изследователски групи са открили, че ливанът проявява обещаващи противовъзпалителни и противотуморни ефекти, когато е тестван в лабораторни изследвания и върху животни. Маслото от тамян е показало способност да помага в борбата с клетките на специфични видове рак.

 

Китайски изследователи са изследвали противораковите ефекти на тамяна върху пет туморни клетъчни линии в лабораторно проучване. Резултатите показват, че човешките клетъчни линии от рак на гърдата и кожата проявяват повишена чувствителност към комбинацията от етерични масла от тамяна.

 

Frankincense Essential Oil - 10 Health Benefits body 2.jpg

 

4. Стягащо действие, което може да убие вредните микроби и бактерии

 

Тамянът е антисептично и дезинфектантно средство, което има антимикробно действие. Има способността да елиминира микробите от настинка и грип от дома и тялото по естествен път и може да се използва вместо химически почистващи препарати за домакинството.

 

Лабораторно проучване, публикувано в Letters in Applied Microbiology, предполага, че комбинацията от масло от тамян е особено ефективна, когато се използва срещу патогени. Тези две масла, които се използват в комбинация от 1500 г. пр.н.е., имат синергични и адитивни свойства, когато са изложени на микроорганизми като Cryptococcus neoformans и Pseudomonas aeruginosa.

 

5. Защитава кожата и предотвратява признаците на стареене

 

Ползите от тамяна включват способността да укрепва кожата и да подобрява нейния тонус, еластичност, защитни механизми срещу бактерии или петна и външния вид с напредване на възрастта. Може да помогне за тонизиране и повдигане на кожата, да намали появата на белези и акне и да лекува рани.

 

Може също така да бъде от полза за избледняване на стрии, белези от операция или белези, свързани с бременност, и заздравяване на суха или напукана кожа.

 

Маслото от тамян намалява зачервяването и дразненето на кожата, като същевременно създава по-равномерен тен на кожата. Проучванията показват, че пентацикличната тритерпенова (подобна на стероид) структура на маслото от тамян допринася за успокояващия му ефект върху раздразнената кожа.

 

6. Може да подобри паметта

 

Изследванията показват, че маслото от тамян може да се използва за подобряване на паметта и функциите за учене.

 

Frankincense Essential Oil - 10 Health Benefits body 3.jpg

 

7. Може да помогне за балансиране на хормоните и подобряване на плодовитостта

 

Ползите от маслото от тамян могат да включват намаляване на симптомите, свързани с менструация и менопауза чрез балансиране на хормоналните нива, въпреки че изследванията по тази тема са ограничени. Използва се за облекчаване на:

  • болка
  • спазми
  • запек
  • главоболие
  • безпокойство
  • гадене
  • умора
  • промени в настроението

Маслото от тамян също може да помогне за регулиране на производството на естроген и може да намали риска от развитие на тумори или кисти при жени в менопауза.

 

8. Улеснява храносмилането

 

Тамянът помага на храносмилателната система да се детоксикира правилно и да предизвика движения на червата. Изследванията показват, че може също така да помогне за намаляване на болката и спазмите в стомаха, да облекчи гаденето, да изхвърли излишната вода от корема, която може да причини подуване на корема, и дори да облекчи стомашните болки.

 

9. Действа благоприятно при безсъние

 

Употребата на тамян включва понижаване на нивата на тревожност и хроничен стрес, които могат да ви държат будни през нощта. Има успокояващ аромат, който естествено може да ви помогне да заспите.

 

Това естествено сънотворно средство помага за отваряне на дихателните пътища, позволява на тялото ви да достигне идеална температура за сън и може да премахне болката, която ви държи будни, което е потвърдено в проучвания, анализиращи съединенията на тамян.

 

Frankincense Essential Oil - 10 Health Benefits body 4.jpg

 

10. Помага за намаляване на възпалението и болката

 

В проучвания е доказано, че тамянът инхибира производството на ключови възпалителни молекули, свързани със състояния като артрит, астма, болезнени разстройства на червата като IBS и много други състояния.

 

Може да бъде полезен за предотвратяване на разграждането на хрущялната тъкан и е доказано, че значително намалява нивата на опасно и болезнено възпаление, което го прави естествен вариант за лечение на състояния, свързани с болка, които засягат мускулите, ставите и сухожилията.

 

Рискове и странични ефекти

 

За опасения за безопасността на маслото трябва да знаете, че етеричното масло от тамян се понася изключително добре, особено в сравнение с лекарствата, отпускани с рецепта. Към днешна дата няма докладвани сериозни странични ефекти от употребата на масло от тамян.

 

Въпреки това, винаги е добра идея да следвате безопасността на етеричните масла и да приемате само няколко капки от всяко етерично масло наведнъж във вода или друга напитка, особено ако го използвате за първи път.

 

Рядко маслото от тамян може да причини определени реакции при някои хора, включително леки кожни обриви и храносмилателни проблеми като гадене или стомашни болки.

 

Известно е също, че тамянът има разреждащи кръвта ефекти, така че всеки, който има проблеми, свързани със съсирването на кръвта, не трябва да използва масло от тамян или първо трябва да говори с лекар. В противен случай маслото може да има потенциал да реагира отрицателно с определени антикоагулантни лекарства.

 

Заключение

 

  • Тамянът от рода Boswellia и от дървото Boswellia sacra, понякога наричан смирна, е често срещан вид етерично масло, използвано в ароматерапията, което може да предложи различни ползи за здравето, включително помага за облекчаване на хроничния стрес и тревожност, намалява болката и възпалението , повишава имунитета и дори потенциално помага в борбата с рака.
  • Използването на масло от тамян включва накисване във вана за облекчаване на стреса; естествен домакински почистващ препарат; натурален хигиенен продукт; против стареене и в борбата против бръчки; облекчаване на симптомите на лошо храносмилане; лек за белези, рани, стрии или акне; естествено лекарство за настинка или грип; и облекчаване на възпаление и болка.
  • Тъй като опасенията за безопасността на маслото са ниски, това е универсално масло, което може да се комбинира с няколко други етерични масла и базови масла, за които не е известно, че създават неблагоприятни странични ефекти. Дори ако не сте запознати с етеричните масла, тамянът е отличен начин да започнете.