Загубата на коса е често срещана грижа за много мъже и жени. Има много причини, поради които косата ви може да пада, от генетиката и недостиг на витамини до хормонални промени. Някои медицински състояния, като заболяване на щитовидната жлеза, също могат да причинят изтъняване или падане на косата.

 

Изследванията показват, че някои билки могат да забавят косопада или да помогнат за насърчаване на нов растеж. Важно е обаче да се отбележи, че голяма част от изследванията са направени върху животни. Необходими са допълнителни изследвания, за да се докаже тяхната ефективност върху хората.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 5.jpg

 

Билкови масла за коса

 

Маслата за коса, наричани още тоници за коса, са билкови екстракти, смесени в носеща маслена основа. Някои масла за коса включват множество билки и носещи масла.

 

Популярни масла-носители, използвани за направата на билкови масла, са:

 

  • кокосово масло
  • масло от сладък бадем
  • орехово масло
  • зехтин
  • минерално масло
  • масло от жожоба
  • масло от пшеничен зародиш

 

Някои билки, използвани в билковите масла за коса, са:

 

Китайски хибискус (Hibiscus rosa sinensis): е вечнозелен храст. Ядливите му живи цветя често се използват за приготвяне на билков чай. Смята се, че хибискусът може да стимулира растежа на косата.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 2.jpg

 

Брахми (Bacopa monnieri): е пълзяща билка, която се използва в аюрведическата медицина. Съдържа алкалоиди, които се предполага, че активират протеини, отговорни за растежа на косата.

 

Tridax procumbent: е пълзяща аюрведична билка и член на семейството на маргаритките. Съдържа антиоксиданти и насърчава растежа на косата самостоятелно и в синергия с други билки.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 3.jpg

 

Индийски нард (Nardostachys jatamansi): е малък храст, чиито коренища могат да ускорят растежа на косата. Доказано е, че увеличава растежа на косата при алопеция, причинена от химиотерапия.

 

Женшен (Panax ginseng): Женшенът е вековно естествено лекарство за много заболявания, включително косопад. Съдържа сапонини, за които се смята, че насърчават растежа на косата чрез инхибиране на 5а редуктазата. Това е ензим, свързан с косопада при мъжете.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! 4.jpg

 

Как да използвам

 

Някои масла за коса са създадени да се използват като шампоан или средство за коса без отмиване, така че вземете под внимание инструкциите на производителя. Прочетете на етикета дали да нанесете върху влажна или суха коса.

 

С чисти ръце масажирайте маслото за коса директно върху скалпа и изплакнете според указанията.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 1.jpg

 

Освен с етерични масла косопада може да се лекува и с полихербални мехлеми.

 

Полихербални мехлеми, понякога означавани като билкови мехлеми, обикновено се приготвят чрез смесване на билки с масло като ланолин или вазелин и вода. Други добавки могат да включват пчелен восък или какаово масло. Тези мехлеми често включват различни билкови екстракти.

 

Някои от билките, използвани в полихербалните мехлеми, включват:

 

Цариградско грозде (Emblica officinalis): Този екстракт се използва за подсилване на косата и стимулиране на нейния растеж. Съдържа множество антиоксиданти.

 

Готу кола (Centella asiatica): Популярна билка, която се смята, че подпомага удължаването на косата и стимулира растежа й чрез подобряване на кръвообращението в скалпа.

 

Свещен босилек (Ocimum sanctum): Ароматната билка, която е известна с лечебните си свойства. Помага в предотвратяването на загубата на коса, предизвикана от пърхот, сърбеж или хормонални промени.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 6.jpg

 

Алое вера (A. Barbadensis Mill.): Алое вера е тропическо растение и популярен народен лек за изгаряния и храносмилателни проблеми. Може да се използва и за поддържане на скалпа кондициониран и здрав, което може да подпомогне здравия растеж на косата.

 

Розмарин (Rosmarinus officinalis): Съдържа антиоксиданти и стимулира кръвообращението, което може да подобри доставката на хранителни вещества до фоликулите на косата.

 

Коприва (Urtica dioica): Съдържа биологично активни вещества, които подпомагат кръвообращението и здравето на скалпа.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 7.jpg

 

Копър (Anethum graveolens): Има антисептични и успокояващи свойства, които могат да помогнат при проблеми със скалпа.

 

Карамфил (Syzygium aromaticum): Известна с антисептичните си свойства, може да бъде полезна при проблеми с косопад и скалп.

 

Обикновен сминдух (Trigonella foenum-graecum): Смята се за билка, която може да стимулира растежа на косата и да подпомогне при укрепването на косъма.

 

Червено цвекло (Beta vulgaris): Богато на витамини и минерали, включително желязо, което е важно за здравето на косата.

 

Куркума (Curcuma longa): Има антиинфламаторни и антисептични свойства, които могат да помогнат при проблеми със скалпа.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 8.jpg

 

Гвоздика (Syzygium aromaticum): Известна с антисептичните си свойства, може да бъде полезна при проблеми с косопад и скалп.

 

Сърфово дърво (Melaleuca alternifolia): Известно с антимикробните си свойства, може да бъде полезно при проблеми със скалпа, като себорея.

 

Кедър (Cedrus): Има тонизиращи свойства и може да подпомага здравето на скалпа.

 

The natural solution to hair loss and what are the 19 herbs that fight its reduction! body 9.jpg

 

Възможни странични ефекти и рискове

 

Основният риск от билкови продукти за растеж на косата е алергична реакция. Винаги трябва да правите тест с пластир, за да проверите за алергична реакция, преди да използвате каквито и да било билки.

 

Нанесете малко количество от продукта върху вътрешната страна на китката.

Оставете да действа поне 24 часа.

Ако не сте изпитали никакво дразнене в рамките на един ден, трябва да е безопасно да приложите другаде.

Ако все пак развиете алергична реакция, може да изпитате:

 

  • обрив
  • копривна треска
  • зачервяване
  • сърбеж
  • затруднено дишане
  • световъртеж
  • главоболие

 

Потенциалните странични ефекти на местните билкови продукти за растеж на косата включват:

 

  • изтъняване на косата
  • повишен косопад
  • сух скалп
  • зачервяване или раздразнение на скалпа

 

Страничните ефекти на повечето билки за растеж на косата не са добре проучени при хората. Няма достатъчно информация за стандартизиране на препоръките за дозиране.

 

Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да използват билки за растеж на косата, освен ако не са под наблюдението на лекар или квалифициран специалист по естествено здраве.