Със смяната на сезоните се увеличават случаите на настинки и грип. Подсилването на имунната система ще ви помогне да се справите с вирусите и да останете здрави през зимата. Витаминните, добавките и фармацевтичните лекарства могат да помогнат, но какво да кажем за естествените лекарства?

Билките се използват от древни времена за подсилване на имунната система и поддържане на нашето здраве по естествен и устойчив начин. Най-хубавото от всичко е, че можете лесно да отглеждате лечебни имуностимулиращи билки и подправки у дома във вашата градина, на балкона или дори на перваза на прозореца.

В тази статия ще откриете десет от най-добрите билки и подправки, които правят чудеса с нашата имунна система и които можете лесно да отгледате сами.

 

1. Мащерка

 

10 от най-добрите билки за подсилване на имунната система

 

Произхождаща от Средиземноморието, мащерката е една от най-важните лечебни билки за подсилване на имунната система срещу настинки и респираторни заболявания.

Мащерката е с високо съдържание на етерични масла и цинк и може да се използва прясна, сушена и като масло или тинктура. Направете си чай от мащерка, за подсилване на имунната система.

 

2. Кориандър

 

Кориандърът е добре познат в азиатските кухни. Но знаете ли, че това е и лечебна билка, която подсилва имунната система? Това се дължи на съдържанието на билката – кориандърът е пълен с етерични масла, фенолни киселини и стероли.

Маслото от семена на кориандър е не само антибактериално, но и естествен антибиотик. Независимо дали като чай, масло или тинктура, кориандърът може да бъде изключително полезен за вашето здраве.

 

3. Киселец

 

10 от най-добрите билки за подсилване на имунната система

 

Киселецът е с високо съдържание на витамин С, който помага за засилване на нашите естествени защитни сили. Тази кисела билка е богата и на витамини В1, В2, В6 и Е.

 

4. Кимион

 

Кимионът се използва не само като подправка, но и за медицински цели. Семената му са антибактериални и противогъбични. Кимионът също е билка, която подсилва имунната система и подпомага храносмилането.

 

5. Риган

 

Друг естествен антибиотик, който можете да отглеждате в собствената си градина, е риганът. Въпреки че е известен със своя вкус върху пица, паста и други подобни, лечебните свойства на ригана не бива да се подценяват.

Риганът е антибактериален и по този начин естествено поддържа имунната ни система, когато се приема като чай или масло.

 

6. Магданоз

 

10 от най-добрите билки за подсилване на имунната система

 

Независимо дали е къдрава или плосколистна, едва ли друга билка е по-популярна от магданоза. Пълен с витамин С, калций и цинк, той не само подсилва имунната ни система, но също така е полезен за пикочния мехур и бъбреците.

 

7. Градински чай

 

Salvia, латинското наименование на градинския чай, предполага, че има лечебни ефекти. В края на краищата „salvare“ означава „лекувай“ на латински.

Тази средиземноморска билка е особено ефективна при лечение на болки в гърлото, но нейните имуностимулиращи свойства не трябва да се пренебрегват.

Чаят от градински чай има антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективен начин за повишаване на защитните сили на организма.

 

8. Лайка

 

10 от най-добрите билки за подсилване на имунната система

 

В нашето тяло белите кръвни клетки са отговорни за унищожаването на бактерии, вируси и гъбички. Лайката помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки. Затова чаят от лайка е прекрасен начин да подсилим имунната си система.

Парна баня, направена с чай от лайка, също помага за прочистване на дихателните пътища и облекчаване на симптомите на настинка.

 

9. Розмарин

 

Със своето богатство на масло, камфор и горчиви вещества, розмаринът (Rosmarinus officinalis) несъмнено е мощна билка, която укрепва имунната система.

Когато се консумира като чай, етерично масло или тинктура, розмаринът има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Също така е полезен за храносмилането, кръвообращението и кръвоносната система.

 

10. Маточина

 

Две от най-честите причини за отслабена имунна система са стресът и липсата на сън. За щастие има и ефективно билково лекарство за това. Маточината има успокояващ ефект, който помага на хора с тревожност, както и при проблеми със заспиването.

Така че, когато ни попитат кой чай подсилва имунната система, можем уверено да кажем „чаят от маточина“.

Не само билките подхранват и укрепват имунната система. Подправките също помагат да се гарантира, че имунната ни система е готова за следващата вълна от сезона на настинки и грип.