Краткото време и забързаните графици оставят много хора изтощени и те търсят начини да се чувстват по-енергични и будни.

 

Въпреки че получаването на достатъчно сън, храненето с богата на хранителни вещества диета, поддържането на здравословно телесно тегло и практикуването на грижа за себе си са най-важните фактори за това да се чувствате най-добре, някои добавки, включително билкови, са показали, че повишават вашата енергия и когнитивно здраве.

 

Имайте предвид, че много билки могат да взаимодействат с често предписвани лекарства и могат да причинят други странични ефекти, така че е важно да говорите с вашия личен лекар, преди да използвате някоя от следните билки в хранителни добавки.

 

Ето 10-те най-добри билки, които могат да помогнат за повишаване на концентрацията и енергийните нива, според научни изследвания.

 

1. Женшен

 

Женшенът е популярна билкова добавка, добре известна със своите повишаващи енергията свойства. Освен това е доказано, че стимулира мозъчната функция, което я прави търсена билка за подобряване на спортните и умствени способности. Panax ginseng е най-проучваният  и полезен вид женшен за човека.

 

Женшенът включва различни съединения, като гинзенозиди, елеутерозиди и циуджианозиди, които допринасят за ефектите му по отношение на повишаване на ефективността и енергията.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 1.jpg

 

В редица проучвания при хора е доказано, че добавките с женшен подобряват физическото представяне при заседнали и активни хора. Тези проучвания доказват, че женшена има действия, които повишават умствената концентрация.

 

Дози от 200-1000 mg на ден са свързани с благоприятни ефекти върху енергийните нива, концентрацията и настроението при възрастни.

 

Имайте предвид, че употребата на женшен идва с потенциални странични ефекти, включително безсъние, диария и повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Освен това тази билка може да повлияе на обичайните лекарства, като тези, използвани за лечение на диабет, депресия и сърдечни заболявания.

 

 

2. Градински чай (Салвия)

 

Изследванията показват, че градинският чай (Salvia) може да има благоприятни ефекти за подобряване на когнитивните способности при възрастни. Има високо съдържание на много мощни растителни съединения, включително лутеолин, розмаринова киселина, камфор, кверцетин и апигенин, които му придават полезни лечебни свойства.

 

Когато се използва като добавка, градинският чай подобрява настроението, концентрацията, вниманието, паметта и припомнянето на думи при здрави млади и по-възрастни хора.

 

Има проучване при, което участват 36 здрави възрастни като се е установило, че лечението с 50 микролитра (uL) етерично масло от градински чай води до подобрения в задачите за памет и концентрация. Освен това намалява умствената умора и повишава бдителността за период от 4 часа.

 

Интересното е, че градинският чай действа като мощен инхибитор на ацетилхолинестеразата (AChE). Този ензим разгражда ацетилхолина, невротрансмитер, който играе важна роля в мозъчната функция, включително паметта, вниманието и мотивацията.

 

3. Гуарана

 

Гуарана обикновено се използва като съставка в енергийни напитки и добавки поради стимулиращия си ефект. Съдържа набор от химикали, включително кофеин, сапонини и танини, за които се смята, че оказват благоприятен ефект върху енергията и мозъчната функция.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 2.jpg

 

Докато проучванията при хора са открили смесени резултати, други проучвания показват, че добавянето на екстракт от гуарана самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества в дози, вариращи от 37,5-300 mg, може да помогне за повишаване на вниманието, бдителността и ефективността на паметта.


Въпреки че гуарана обикновено се счита за безопасна, допълването с нея може да доведе до странични ефекти като повишена сърдечна честота и тревожност, когато се приема във високи дози.

 

4. Bacopa monnieri

 

Bacopa monnieri е растение, което расте във влажни, блатисти райони в цяла Южна Азия. Използва се в аюрведическата медицина за лечение на различни заболявания, включително тревожност, безсъние и проблеми с паметта.

 

Проучванията показват, че растението може да помогне за повишаване на мозъчната функция и бдителността.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 3.jpg

 

Един проучване, включващо 518 души, установи, че добавянето на около 300 mg. екстракт от Bacopa monnieri дневно подобрява мозъчната функция, особено скоростта на обработка на информацията и времето за реакция.

 

Bacopa monnieri обикновено се счита за безопасна, но може да причини странични ефекти като храносмилателни проблеми при някои хора и да реагира с определени лекарства.

 

5. Мента

 

Просто вдишване на приятния аромат на етерично масло от мента (Mentha spicata) и водна мента (Mentha aquatica), може да помогне за повишаване на енергията, настроението, спортните постижения и концентрацията.

 

Няколко проучвания показват, че вдишването на етерично масло от мента намалява умората и повишава бдителността, паметта и енергията.

 

Етеричното масло от мента е считано за безопасно. Въпреки това, винаги трябва да се консултирате с вашия доставчик на хранителни добавки, преди да го приемете, тъй като употребата на етерично масло от мента може да предизвика токсични реакции.

 

6. Розмарин

 

Подобно на мента, ароматът на етерично масло от розмарин може да помогне за подобряване на когнитивните способности.

 

Вдишването на етерично масло от розмарин позволява на съединенията в маслото, известни като терпени, да проникнат в кръвта ви и да оказват директно влияние върху мозъка ви.

 

Изследване сред 20 възрастни потвърди, че излагането на етерично масло от розмарин, разпръснато във въздуха, допринася за подобрено изпълнение на когнитивни задачи, включително такива, които изискват скорост и точност.

 

Допълнително изследване сред 8 възрастни показва, че употребата на 250 мл вода, съдържаща екстракт от розмарин, води до подобрение в представянето при компютъризирани когнитивни задачи.

 

7. Rhodiola rosea

 

Rhodiola rosea е растение, което се използва от векове в рецептите на традиционната медицина по целия свят за подобряване на паметта, бдителността и издръжливостта.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 4.jpg

 

Доказано е, че намалява умствената умора, повишава мозъчната функция и настроението и повишава производителността при упражнения в проучвания при хора и животни.

 

Rhodiola rosea може да бъде особено полезна за хора, които изпитват прегаряне, което се определя като „емоционално, мотивационно и физическо изтощение в резултат на хроничен професионален стрес“.

 

8. Ашваганда

 

Няколко проучвания откриват, че ашваганда (Withania somnifera), билка, използвана като аюрведическо лекарство от древността, проявява силни благоприятни влияния върху мозъчната функция.

 

Изследване, проведено в продължение на 8 седмици сред 50 участници, показва, че приемът на 600 мг екстракт от корен на ашваганда на ден значително подобрява паметта, вниманието и обработката на информация в сравнение с плацебо*.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 5-1.jpg

 

Освен това, друго 12-седмично изследване, проведено сред 50 възрастни, показва, че приемането на 600 мг екстракт от корен на ашваганда дневно значително подобрява качеството на съня, умствената бдителност и общото качество на живот в сравнение с групата, получаваща плацебо*.

 

* Плацебо е вид лекарство или терапия, които нямат специфичен терапевтичен ефект и не съдържат активни съставки. Те се предоставят на пациентите като "лечение", но реално не предоставят реални медицински ползи.

 

Ефектът на плацебото често се обяснява с психологическите очаквания и вярвания на пациента във връзка с лечението. Използва се в медицинските изследвания, за да се определят реалните ефекти на нови лекарства или процедури, като се сравняват с ефектите на плацебо.

 

9. Азиатска центела (готу кола)

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 5.jpg

 

Готу кола се използва в системите на традиционната медицина, за да помогне за подобряване на мозъчната функция, както и е изследван за благоприятните си ефекти върху бдителността и настроението.

 

Изследване, в което участваха 33 души с тревожност, показва, че приемът на 1000 мг екстракт от готу кола на ден в продължение на 2 месеца допринесе за подобрение на вниманието и намаляване на степента на тревожност и умствена умора в сравнение с началното ниво.

 

10. Мака

 

Мака (Lepidium meyenii) е растение, произхождащо от Перу, което е ценено заради потенциала си за повишаване на енергията. Проучвания при хора показват, че приемането му като добавка може да помогне за повишаване на енергийните нива и намаляване на тревожността.

 

The 10 Best Herbs to Increase Energy and Concentration body 6.jpg

 

Освен това е доказано, че мака подобрява спортните постижения и има положителен ефект.

 

В заключение бихме казали, че ...

 

Най-добрият начин да се уверите, че оставате енергични и фокусирани е като водите здравословен начин на живот, който включва питателна диета, много сън и техники за намаляване на стреса, като ангажиране с приятна физическа активност.

 

Освен това някои билкови добавки, включително изброените по-горе, могат да имат потенциала да повишат вашата енергия и мозъчна функция.

 

Ако се интересувате от добавяне на една или повече от билките в този списък към вашата диета, не забравяйте първо да се консултирате с вашия доставчик на хранителни добавки, тъй като много билки могат да доведат до странични ефекти, ако не се приемат правилно и взаимодействат с обичайните лекарства.