Имате проблеми с акне, мазна кожа, бръчки или възрастови петна? Да имаш страхотна кожа не е само въпрос на гени. Това също включва приемане на добра рутинна грижа за кожата, която се състои от почистване, ексфолиране и овлажняване на лицето.

 

Някои хора посещават минерални извори, за да поддържат здрав, младежки вид, но тези пътувания могат да бъдат скъпи с времето. Ползите са неоспорими, но какво ще стане, ако можете да получите същите резултати с домашно приготвена маска за лице? Е, можете.

 

Използвайки много съставки в кухнята си – като авокадо, овесени ядки, мед, куркума или банан – можете да забъркате маска за лице „направи си сам“. От петна до матова кожа, ето преглед на прости рецепти за решаване на често срещани кожни проблеми.

 

Homemade face mask body 1 6.12.2023.jpg

 

1. Маска против акне

 

Акнето се смята за най-често срещаният кожен проблем при тийнейджърите.

 

Протеинът в яйчния белтък може да помогне за убиването на бактериите по кожата и да предотврати появата на акне.

 

Съставки:

2 до 3 белтъка

 

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците и ги поставете в купа. Потопете памучен тампон в купата и намажете лицето си с белтъците. Оставете маската да престои върху лицето ви около 10 - 15 минути. Измийте добре лицето си с хладка вода и нанесете хидратиращ крем.

 

2. Маска за хиперпигментация

 

Постинфламаторната хиперпигментация се отнася до потъмнели участъци от кожата, често дължащи се на акне, възраст или увреждане от слънцето.

 

Дерматологичните лечения могат да помогнат за намаляване на хиперпигментацията, но обикновено са скъпи. Можете да спестите пари и да изравните тена на кожата си с маска от куркума „направи си сам“, която също така намалява възпалението.

 

Съставки:

1/2 ч.ч. куркума на прах

1 до 2 с.л. суров мед

 

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки в купа и разбъркайте до получаване на хумогенна смес. Внимателно нанесете сместа върху лицето си и масажирайте с леки движения. Оставете да престои 10 минути, след което отмийте с топла вода.

 

Homemade face mask body 2 6.12.2023.jpg

 

3. Маска за запушени пори

 

Овесените ядки и содата за хляб имат ексфолиращи свойства, които могат да премахнат мъртвите кожни клетки и да отпушат порите.

 

Съставки:

2 ч.ч. овесена каша

1 ч.ч. сода за хляб

 

Начин на приготвяне:

Изсипете овесените ядки и содата за хляб в купа. Бавно добавете няколко капки вода, за да получите желаната смес. Внимателно нанесете сместа върху лицето си и я оставете да изсъхне. Отмийте с топла вода и нанесете овлажняващ крем.

 

4. Маска за мазна кожа

 

Мазната кожа се появява, когато порите ви произвеждат твърде много себум, естествено масло за кожата.

 

Маслата могат да запушат порите, предизвиквайки акне и възпаление. Бананите могат да помогнат за абсорбирането на мазнини от кожата, докато лимоните помагат за почистване на порите.

 

Съставки:

1 банан

10 капки лимонов сок

1 ч.ч. екстра върджин зехтин

 

Начин на приготвяне:

Пасирайте банана в купа. Добавете лимоновия сок и зехтина, за да създадете течна смес. Нанесете маската върху лицето си и оставете да престои 15 минути, след това отмийте обилно с топла вода.

 

Homemade face mask body 3 6.12.2023.jpg

 

5. Маска против бръчки

 

Редовните процедури за лице могат да намалят появата на фини линии и бръчки и да спомогнат за по-стегната кожа.

 

Използвайте авокадо и какао на прах, за да стимулирате производството на колаген, и мед за овлажняване и омекотяване на кожата.

 

Съставки:

2 авокадо

1 с.л. суров мед

2 с.л. какао на прах

 

Начин на приготвяне:

Пасирайте авокадото в купа и след това добавете какаото на прах и меда. Внимателно масажирайте маската върху лицето си. Оставете да престои 20 минути и след това отмийте с топла вода.

 

Как маските за лице са полезни за кожата?

 

Маска за лице може да възстанови и овлажни кожата ви. Това са ефективни лечения, тъй като съставките могат да седят върху кожата ви за около 10 до 30 минути.

 

Хранителните вещества и витамините проникват в кожата ви, като дълбоко почистват порите ви и премахват най-външния слой мъртва кожа. Маските за лице могат да почистят, стегнат, ексфолират и омекотят кожата.

 

Редовната рутинна грижа за кожата може да подобри тена ви, да се бори с акнето и да контролира омазняването. Но не мислете, че имате нужда от луксозен спа център, за да постигнете страхотни резултати.

 

Използвайки съставките в кухнята си, можете да направите домашна маска за лице и да дадете на лицето си подхранването и хидратацията, от които се нуждае.