Какаовото масло вероятно ви напомня за шоколад и всякакви други изделия от шоколадовата промишленост, но тази съставка е основен продукт и в множество кремове за кожа и други продукти за здраве и красота.

За разлика от какаовото масло в шоколада, това в режима за грижа за кожата няма да ви донесе няколко излишни килограма. Но как може то да подобри външния ви вид?

Какаовото масло е вид мазнина, която идва от какаовите зърна. За да се извлече какаовото масло, бобчетата се пекат, почистват и пресоват, за да се отдели мазнината. След това остатъците се преработват в какао на прах.

 

Какаово масло за кожата

 

Какаово масло в козметиката - ползи и употреба

 

1. Предпазва от свободните радикали

 

Врагът на младежкия външен вид са свободните радикали. Тези нестабилни атоми са резултат от оксидативен стрес. Прекалено голямо количество от този стрес кара тялото да губи способността си да се бори с нестабилни атоми. Тогава бръчките и сивата коса започват да се показват. 

За да забавите стареенето, имате нужда от антиоксиданти. Благодарение на тях можете да предотвратите тъмните петна, стареенето на кожата и сивкавия тен.

За щастие какаовото масло е пълно с антиоксиданти и именно те са причината то да присъства в много продукти за грижа за кожата като кремове за лице и лосиони за тяло.

 

2. Хидратира сухата кожа

 

Имате нужда от подхранване за суха и сърбяща кожа? Какаовото масло действа като дълбоко овлажняващо средство, благодарение на мастните си киселини. Кожата ви ще бъде по-подхранена, по-хидратирана и ще изглежда по-здрава.

 

3. По време на бременност

 

Много жени по целия свят използват какаовото масло за превенция и лечение на стрии, особено по време на бременност. Редовната употреба на маслото помага да се поддържа еластичността на кожата и да се намали видимостта на вече съществуващите стрии.

 

Какаово масло за коса

 

Какаово масло в козметиката - ползи и употреба

 

Нерафинираното(сурово) какаово масло е изключително богато на витамини, минерали, мастни киселини и антиоксиданти. Тези съставки могат да бъдат полезни за лечение на различни проблеми с косата, включително пърхот.

 

1. Елиминира пърхота

 

Една от основните причини за пърхота е сухотата на скалпа. Какаовото масло служи като ефективен овлажнител, като предоставя необходимата хидратация на кожата на главата и намалява сухотата.

 

2. Защитава скалпа

 

Мастните киселини в нерафинираното какаово масло подхранват кожата и помагат за възстановяване на нейната защитна бариера, което може да намали раздразнението и зачервяването на скалпа.

 

3. Балансира нивата на себум

 

Нерафинираното какаово масло може да помогне за балансиране на производството на себум (естественото масло на кожата), което е още една причина за образуване на пърхот.

 

Как да използвате какаовото масло?

 

Какаово масло в козметиката - ползи и употреба

 

Често ще видите какаовото масло като съставка в лосиони и кремове за тяло и като добавка и в много балсами за устни.

Голяма част от слънцезащитните продукти и продуктите за потъмняване също съдържат какаово масло. Важно е да отбележим, че то не замества употребата на слънцезащитни продукти и не бива да се използва самостоятелно. 

За да хидратирате кожата си след душ или вана, нанесете топло какаово масло и масажирайте до пълното му абсорбиране.

За мека и блестяща коса разтопете малко количество какаово масло на водна баня и го нанесете го по дължината на косата, като я срешете. Оставете какаовото масло да действа за няколко минути или часове, в зависимост от това от колко подхранване се нуждае косата ви, а след това я измийте.

 

За да се възползвате напълно от ползите му за мека и блестяща коса, ви предлагаме и лесна рецепта за домашна маска с какаово масло.

 

Необходими съставки:

2-3 с.л. течно какаово масло 
1 с.л. течно кокосово масло
1 яйце
1 с.л. мед (за допълнителна хидратация и блясък)

 

Начин на приготвяне и използване:

  • Смесете разтопеното какаово и кокосово масло в малка купичка.
  • Добавете яйцето и меда към сместа и разбъркайте добре, докато получите гладка и хомогенна смес.
  • Нанесете сместа върху суха или леко влажна коса, като започнете от корените и стигнете до върховете.
  • Вържете косата и я покрийте с шапка за душ за около 30-60 минути.
  • Изплакнете добре косата с хладка или топла вода.
  • Измийте косата си с любимия си шампоан и балсам.

Тази маска ще остави вашата коса мека, хидратирана и с невероятен блясък. Препоръчително е да използвате маската веднъж седмично или когато усетите, че косата ви има нужда от допълнителна грижа и хидратация.

 

В заключение, какаовото масло е истинско съкровище, когато става дума за грижа за кожата. Неговите богати и подхранващи свойства го правят незаменим помощник във всяка рутина за красота и грижа за кожата. Ако искате да се възползвате максимално от ползите му за кожата и косата, изберете натурални продукти с доказан произход.