Серуми за лице

Серум за лице

Какво е серум за лице и защо имате нужда от такъв, за да се погрижите за кожата си

Серум за лице. Не сте сами, ако нямате никаква представа какво е серум за лице. Дори и да сте горд собственик на няколко продукта, категоризирани като серум за лице, това отново не е гаранция, че знаете с какво точно си имате работа. Помислете за противоречията, които чувате за този продукт: серум за лице се използа, за да овлажнява, но все още използвате овлажняващ крем. Може да бъде мазен, но може и да се бори с омазняването. Може да бъде хидратиращ, но дали е така наистина. Толкова много въпроси…
Грижата за кожата никога не трябва да Ви натоварва. За да можете да се радвате на гладка, нежна и здрава кожа, грижата за нея трябва да бъде лека и приятна и да включва почистване, хидратиране и допълнителна грижа. Ето защо създадохме този мини наръчник в света на продукта, наречен серум за лице. Той има за цел да отговори на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с този козметичен продукт и да Ви помогне да изберете най-добрия серум за лице според нуждите на своята кожа.

Какво е серум за лице?

Серумът е продукт за грижа за кожата, който можете да нанесете върху кожата си след почистване, но преди да я хидратирате с намерението да доставите мощни съставки директно в кожата. Да използвате серум за лице е изключително подходящо за тази задача, защото той се състои от по-малки молекули, които могат да проникнат дълбоко в кожата и да доставят много висока концентрация на активни съставки. Това прави вашият серум за лице чудесен инструмент за грижа за специфични нужди за кожата, като бръчки, суха и опъната кожа, пъпки. Здравей, серум за лице! Довиждане, признаци на стареене и несъвършенства!

Серум за лице и овлажняване на кожата?

Може ли серум за лице да бъде използван за овлажняване на кожата? И да и не! Серумите могат да бъдат пълни с хидратиращи съставки (хиалуронова киселина, церамиди), за да помогнат на кожата да задържи влагата в себе си и да изглежда добре. Но това не ги прави овлажняващи кремове в традиционния смисъл. За разлика от стандартния серум за лице, кремовете са по-богати на овлажняващи съставки и създават бариера на върха на кожата, за да предпазят кожата от вредното влияние на околната среда от една страна, и да помогнат на полезните съставки да проникнат по-добре. Това съвсем не означава, че трябва да пренебрегнете използването на серум за лице. Той е важна част от грижата за кожата.

Колко често трябва да използвам серум за лице и кога да го нанасям на лицето си?

Този въпрос зависи изцяло от вида на продукта, който закупувате. Ако се колебаете, прочетете добре какво пише на листовката. Серум за лице се използва най-често два пъти дневно, сутрин и вечер. Щом стане въпрос за грижа за кожата, нанасянето на серум за лице е най-подходящо след почистването и тонизирането на кожата и преди нанасянето на околоочен и хидратиращ крем. Използвате леки масажни движения докато Вашият серум за лице попие напълно в кожата. Тогава сте готови за последваща грижа.

Каква е разликата между масло и серум за лице?

Добър въпрос. Традиционният серум за лице е на водна основа. Макар че с нарастването на тенденцията за използване на масло за лице, все повече масла се произвеждат с етикет: серум за лице. Така вече можете да избирате между два вида серум за лице в зависимост от желания ефект. Серумите на водна основа се нанасят под крема и са толкова важни за кожата, защото молекулата е много малка и създадена така, че да прониква в кожата с лекота. Ако притежавате серум за лице на маслена основа, най-добре го нанасяйте след хидратиращия крем, защото неговите молекули са по-големи и ще действат като щит срещу вредното влияние на околната среда.

Каква е разликата между серум за лице и есенция?

Чудите се дали да изберете серум за лице или есенция? Разликата всъщност е много съществена. Въз основа на това, на кое място попадат в рутината (след почистване, преди овлажняване) и каква функция те обслужват (целенасочени грижи за кожата освен обикновена хидратация), серумите и есенциите са много сходни. От друга страна, те се различават по текстура; Стандартният серум за лице е по-гладък и по-концентриран, докато есенциите се разводняват с по-течна текстура.

Как да изберете серум за лице според нуждите на своята кожа?

Ако искате да изберете най-добрия серум за лице за своята кожа, добре е първо да си отговорите на няколко важни въпроса:

  • – Какъв тип е моята кожа?
  • – Каква функция искам да изпълнява моя серум за лице?
  • – Колко често искам да използвам своя серум за лице?

Отговорите на тези въпроси ще могат по-лесно да Ви ориентират в избора. Ето какъв трябва да е Вашият серум за лице, ако кожата Ви е:
Склонна към акне: Потърсете серум за лице с витамин С (той увеличава производството на колаген, подобрява процеса на възстановяване на кожата и намалява възпалението), ретинол (също антиоксидант, намалява възпалението), цинк (успокоява раздразнението, регулира производството на масло) и салицилова киселина (отпушва порите).
Суха: За сухата си кожа потърсете серум за лице, обогатен с витамин Е (антиоксидант, предпазва клетките от окислително увреждане), ниацинамид (подобрява еластичността на кожата, повишава нивата на керамида в кожата), гликолова киселина (леко ексфолира и облекчава оцветяването) и хиалуронова киселина (запазва влагата). Ако кожата Ви е много суха, използването на серум за лице е почти задължително.
Изтощена и без блясък: Потърсете серум за лице, съдържащ антиоксиданти като екстракт от зелен чай, ресвератрол, ферулова киселина (те се борят със свободните радикали, повишават ефективността на слънцезащитните продукти през деня и насърчават клетъчното обновяване и лечението през нощта). Използването на серум за лице ще върне блясъка и плътността на кожата.

Когато използвате серум за лице

Тъй като серумите са супер мощни, повече не винаги е по-добре. Бъдете внимателни, преди да нанесете серум за лице върху кожата си и внимавайте какво количество от продукта нанасяте. Мощните съставки могат да раздразнят чувствителната кожа. За да се предпазите от това, винаги четете листовката, която ще откриете в кутията на своя серум за лице и спазвайте инструкциите за нанасяне, написани в нея.

Какво е серум за лице и защо имате нужда от такъв, за да се погрижите за кожата си
Какво е серум за лице?
Серум за лице и овлажняване на кожата?
Колко често трябва да използвам серум за лице и кога да го нанасям на лицето си?
Каква е разликата между масло и серум за лице?
Каква е разликата между серум за лице и есенция?
Как да изберете серум за лице според нуждите на своята кожа?
Когато използвате серум за лице