Хиалуроновата киселина предоставя множество предимства за кожата, включително хидратация, укрепване и борба с признаците на стареене. В следващите редове ще обсъдим седемте ползи, които тя осигурява за кожата:

 

Хиалуроновата киселина като овлажнител

 

1. Привлича и задържа влагата

 

Някои експерти твърдят, че хиалуроновата киселина има способността да задържа до 1000 пъти теглото си във вода. Това е постижение, което дори някои от най-добрите хидрататори не могат да постигнат. Хиалуроновата киселина може да направи това по два начина:

  • Когато има налична влага, хиалуроновата киселина се захваща за тези водни молекули и ги доставя до най-външния слой на кожата.
  • Ако влагата не е достъпна отвън, хиалуроновата киселина привлича вода от по-дълбоките слоеве на кожата. Мислете за хиалуроновата киселина като за магнит, който дърпа вода отдолу. След това пренасочва този източник на хидратация там, където е необходимо.

 

2. Предотвратява появата на пъпки

 

Част от предимствата на хиалуроновата киселина като овлажнител е способността й да регулира баланса на влагата в кожата. Просто е - вземете малко вода, където има твърде много, и я пренасочете там, където има твърде малко.

 

7 benefits of hyaluronic acid body 1 4.12.2023.jpg

 

Това може да помогне и за балансиране на количеството масло в кожата чрез лечение на дехидратирана кожа. Когато кожата е дехидратирана, тя може да стане прекалено мазна, за да компенсира липсата на влага.

 

Това може да доведе до обриви. Чрез третиране на дехидратирана кожа и прекомерно омазняване нивата на влага в кожата се балансират и акнето при възрастни се предотвратява.

 

Хиалуронова киселина за по-здрава кожа

 

3. Ускорява заздравяването на рани

 

Едно от най-големите предимства на хиалуроновата киселина е нейната способност да лекува и възстановява рани. Поради участието си в тъканите на тялото и кожата, нивата на хиалуроновата киселина се повишават там, където има рани.

Повече от половината нива на хиалуронова киселина в тялото са в кожата, така че когато кожата е възпалена или наранена, хиалуроновата киселина подобрява скоростта, с която раната заздравява.

 

7 benefits of hyaluronic acid body 2 4.12.2023.jpg

 

Смята се също, че хиалуроновата киселина, присъстваща по време на зарастване на рани, подпомага синтеза на различни видове колаген. Това е така, защото колагенът присъства и по време на възстановяването на кожата.

 

Когато кожата ви е в беда, както хиалуроновата киселина, така и колагенът, намиращи се естествено в тялото ви, идват на помощ. Въпреки това, и двете вещества намаляват с нарастването на възрастта, поради което е важно да ги допълвате с крем или серум с хиалуронова киселина.

 

4. Бори се срещу свободните радикали

 

Ползите от хиалуроновата киселина включват антиоксидантни свойства, което означава, че това вещество предпазва от оксидативен стрес. Тъй като хиалуроновата киселина подпомага заздравяването на рани и успокоява възпалението.

 

5. Подобрява естествените бариери

 

Кожните бариери са неразделна част от цялостното здраве и защита на кожата. Тъй като кожата е първата защитна линия на нашето тяло, ние зависим от нея всеки ден, за да защитим нашите органи от външни замърсители.

 

Въпреки това, когато кожата е нездравословна, кожните бариери са компрометирани, възпрепятствайки тялото да се защити от агресорите на околната среда.

 

Кожните бариери се възпрепятстват допълнително от опасни и вредни съставки и продукти за грижа за кожата. За щастие хиалуроновата киселина не е сред тях. Всъщност хиалуроновата киселина поддържа естествените бариери, като поддържа влагата на кожата балансирана и я предпазва от действието на свободните радикали.

 

Хиалуронова киселина против стареене

 

6. Фини линии и бръчки

 

7 benefits of hyaluronic acid body 3 4.12.2023.jpg

 

Свойствата против стареене на хиалуроновата киселина са изследвани отдавна и ролята й в борбата с признаците на стареене е потвърдена. Когато се прилага локално, хиалуроновата киселина може да намали дълбочината на бръчките с до 40% и да увеличи стегнатостта и еластичността на кожата с до 50%.

 

Хиалуроновата киселина в продуктите за грижа за кожата не прониква в дермата. Вместо това тези молекули остават в епидермиса.

 

Това работи за старееща кожа, тъй като има значително повече хиалуронова киселина, естествено налична в дермата, отколкото в епидермиса, което означава, че хиалуроновата киселина е необходима в епидермиса.

 

Тъй като съществуващата хиалуронова киселина в кожата се разгражда бързо, външната хиалуронова киселина е необходима за запълване на фините линии и бръчки.

 

7. Тен на кожата и пигментация

 

В допълнение към намаляването на фините линии и бръчки и увеличаването на стегнатостта на кожата, хиалуроновата киселина помага на тена на кожата да изглежда по-равномерен и намалява появата на пигментация.

 

Хиалуроновата киселина изглажда грапавостта по кожата и подобрява нейната структура. С помощта на кремове и серуми с хиалуронова киселина цялостната текстура на кожата е видимо по-равномерна като тон и цвят.