Вътрешните хемороиди са вид разширени вени, които се намират във вътрешността на ректума. Въпреки че външните хемороиди са по-забележими и болезнени, вътрешните хемороиди също могат да причинят значителен дискомфорт и здравословни проблеми, ако не се лекуват навреме.

В тази статия ще разгледаме подробно най-ефективните методи за тяхното лечение.

 

1. Домашни методи за лечение на вътрешни хемороиди 

 

Лечението на вътрешни хемороиди често започва с домашни методи, които могат да облекчат симптомите и да предотвратят влошаването на състоянието. Тези методи са достъпни, лесни за прилагане и могат да бъдат изключително ефективни при по-леките форми на хемороиди.

Ето някои от най-популярните и доказани домашни средства:

 

Добра хидратация

Поддържането на добра хидратация е ключов фактор в борбата със запека, който е основна причина за появата на вътрешни хемороиди. Пиенето на достатъчно вода помага за омекотяване на изпражненията и улеснява тяхното преминаване през червата. Препоръчваме да изпивате поне 8 чаши вода на ден ( около 2 литра ).

 

Диета, богата на фибри

Фибрите увеличават обема и мекотата на изпражненията, което улеснява тяхното преминаване и намалява необходимостта от напрежение по време на изхождане. Хранителни източници на фибри включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки. Понякога може да се наложи добавяне на фибри под формата на добавки.

 

Диета богата на фибри

 

Топли бани

Топлите бани, известни също като седящи вани, могат да осигурят значително облекчение на симптомите на вътрешни хемороиди. Потапянето в топла вода за 15-20 минути няколко пъти на ден помага за намаляване на възпалението и облекчаване на болката и дискомфорта. За допълнителен ефект може да се добави английска сол (магнезиев сулфат) към водата.

 

Локални средства – кремове, мехлеми, свещички

Продукти, съдържащи хидрокортизон или лидокаин, могат да намалят възпалението и болката. Следвайте внимателно инструкциите за употреба.

 

Поддържане на добра хигиена

Поддържането на добра хигиена в аналната област е важно за предотвратяване на допълнително раздразнение и инфекции. След изхождане използвайте влажни кърпички вместо суха тоалетна хартия. Избягвайте продукти с аромати и алкохол, които могат да раздразнят кожата.

 

Ледени компреси

Прилагането на ледени компреси може да помогне за намаляване на отока и облекчаване на болката. Компресите трябва да се прилагат за около 10-15 минути няколко пъти на ден. Важно е да се използва кърпа или друг междинен материал между леда и кожата, за да се избегне директен контакт и измръзване.

 

Физически упражнения

Редовната физическа активност подобрява кръвообращението и поддържа здравословна храносмилателна система. Избягвайте упражнения, които включват тежко вдигане или прекомерно натоварване, тъй като те могат да влошат симптомите.

 

Избягване на продължително седене

Продължителното седене, особено на твърди повърхности, може да увеличи налягането върху вените в аналната област. Ако работата ви изисква продължително седене, правете чести почивки и се разхождайте, за да стимулирате кръвообращението. Използването на мека възглавница или специална подложка за хемороиди също може да помогне.

 

Избягване на продължително седене

 

Ароматерапия и билкови средства

Някои билкови средства и етерични масла могат да предоставят облекчение на симптомите на вътрешните хемороиди. Лайката, хамамелисът, белият равнец, лешникът и маслото от чаено дърво имат противовъзпалителни и успокояващи свойства.

 

Домашните методи за лечение на вътрешни хемороиди могат да бъдат изключително ефективни при леки случаи и като поддържаща терапия. Въпреки това, ако симптомите не се подобряват или се влошават, е важно да се потърси медицинска помощ за по-нататъшна оценка и лечение.

 

2. Медицинско лечение на вътрешни хемороиди

 

Медицинското лечение на вътрешни хемороиди може да бъде необходимо, когато домашните методи не са достатъчни за облекчаване на симптомите или когато хемороидите са в по-напреднал стадий. Лекарите предлагат различни лечения, които варират от медикаментозна терапия до минимално инвазивни процедури и хирургични интервенции.

 

Лекарства

 

При лечение на вътрешни хемороиди лекарите често предписват различни медикаменти, които могат да включват:

  • Кремове, мехлеми и свещички: Тези продукти обикновено съдържат хидрокортизон или лидокаин, които намаляват възпалението и облекчават болката. Могат да се използват за краткосрочно облекчаване на симптомите;
  • Орални медикаменти: Понякога се предписват болкоуспокояващи или противовъзпалителни лекарства за намаляване на дискомфорта;
  • Флеботоници: Тези лекарства подобряват венозния тонус и намаляват възпалението. Те са особено полезни при хронични хемороиди.

 

Минимално инвазивни процедури

 

Когато лекарствата не са достатъчни, минимално инвазивните процедури са следващата стъпка. Те включват:

  • Лигиране с ластици: Тази процедура включва поставяне на малки ластици около основата на хемороида. Това прекъсва кръвоснабдяването и хемороидът отпада след няколко дни. Лигирането с ластици е ефективно при хемороиди от втори и трети стадии;
  • Склеротерапия: Склеротерапията включва инжектиране на химическо вещество в хемороида, което причинява свиване на вените и хемороидът изчезва. Тази процедура е безболезнена и подходяща за по-малки хемороиди;
  • Инфрачервена коагулация: Тази процедура използва инфрачервена светлина за изгаряне на тъканта на хемороида. Това прекъсва кръвоснабдяването и хемороидът се свива. Процедурата е бърза и минимално инвазивна;

 

3. Хирургично лечение на вътрешни хемороиди

 

Хирургичното лечение на вътрешни хемороиди се прилага, когато другите методи не са ефективни или когато хемороидите са в напреднал стадий. Хирургичните интервенции предлагат трайно облекчение, но също така изискват по-дълъг период на възстановяване и могат да бъдат свързани с по-голям риск от усложнения.

 

Ето основните хирургични методи, използвани за лечение на вътрешни хемороиди:

 

Хемороидектомия 

 

Хемороидектомията е най-традиционният и широко използван хирургичен метод за отстраняване на вътрешни хемороиди. Процедурата включва хирургично изрязване на хемороидалните тъкани. Тази техника е особено ефективна при големи и упорити хемороиди, които не реагират на други лечения.

 

Видове хемороидектомия

  • Отворена хемороидектомия: При този метод хемороидите се изрязват, а раните остават отворени за естествено заздравяване. Този подход намалява риска от инфекция, но може да бъде свързан с по-дълъг период на болка и възстановяване;
  • Затворена хемороидектомия: Раните се затварят с шевове след изрязване на хемороидите. Този метод може да ускори възстановяването, но също така носи по-голям риск от инфекция.

 

Процедура и възстановяване

Хемороидектомията обикновено се извършва под обща или регионална анестезия. Пациентите могат да изпитват значителна болка след процедурата, която се управлява с болкоуспокояващи. Възстановяването може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от индивидуалния случай и вида на хемороидектомията.

 

Хемороидопексия ( Процедура на Стейплинг )

 

Хемороидопексията, известна също като процедура на Стейплинг, е по-малко инвазивна хирургична опция. Тази процедура включва използването на специален инструмент (стейплер), който премахва част от хемороидалната тъкан и закрепва останалата част обратно на мястото й в аналния канал.

 

Предимства на хемороидопексията

  • По-малко болка: Пациентите обикновено изпитват по-малко болка след процедурата в сравнение с традиционната хемороидектомия;
  • По-бързо възстановяване: Периодът на възстановяване е по-кратък, което позволява по-бързо връщане към нормалните дейности.

 

Процедура и възстановяване

Процедурата на стейплинг се извършва под обща или регионална анестезия. Възстановяването обикновено е по-бързо, като повечето пациенти се възстановяват в рамките на една до две седмици. Болката и дискомфортът са по-малко интензивни, а рискът от усложнения е по-нисък.

 

Лазерна хирургия

 

Лазерната хирургия е модерна техника, при която лазерен лъч се използва за изпаряване или изрязване на хемороидалната тъкан. Тази процедура предлага редица предимства, включително минимална болка, по-малко кървене и по-бързо възстановяване.

 

Предимства на лазерната хирургия

  • Прецизност: Лазерът позволява прецизно изрязване на тъканта с минимално увреждане на околните структури;
  • Минимална инвазивност: Процедурата е по-малко инвазивна и обикновено изисква по-кратък период на възстановяване;
  • Нисък риск от усложнения: Рискът от инфекции и други усложнения е по-нисък в сравнение с традиционните хирургични методи.

 

Процедура и възстановяване

Лазерната хирургия обикновено се извършва под локална или обща анестезия. Пациентите могат да се възстановят бързо, често в рамките на няколко дни. Лекарите могат да препоръчат използването на болкоуспокояващи и поддържане на добра хигиена за улесняване на възстановяването.

 

Потенциални усложнения при хирургично лечение 

 

Въпреки високата ефективност на хирургичните методи, те могат да бъдат свързани с потенциални усложнения, включително:

  • Болка: Хирургичните процедури обикновено са свързани с постоперативна болка, която може да изисква употреба на болкоуспокояващи;
  • Кървене: Кървенето е често срещано усложнение, особено при традиционната хемороидектомия;
  • Инфекция: Въпреки предпазните мерки, инфекциите могат да се развият след операцията;
  • Проблеми с уринирането: В редки случаи пациентите могат да изпитат затруднения при уриниране след процедурата.

 

Дългосрочна прогноза

 

Хирургичното лечение на вътрешни хемороиди предлага трайно облекчение за много пациенти. След успешна хирургична интервенция, пациентите обикновено изпитват значително подобрение на симптомите и намаляване на хемороидите. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот, включително диета, богата на фибри, и редовна физическа активност, е от съществено значение за предотвратяване на рецидиви.

 

4. Превенция на вътрешни хемороиди

 

Поддържане на здравословна диета

Една от най-важните стратегии за превенция на вътрешни хемороиди е поддържането на диета, богата на фибри. Фибрите увеличават обема и мекотата на изпражненията, което улеснява тяхното преминаване през червата и намалява необходимостта от напрежение по време на дефекация. Препоръчителните източници на фибри включват:

  • Плодове (ябълки, круши, малини);
  • Зеленчуци (броколи, моркови, артишок);
  • Пълнозърнести храни (овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб);
  • Бобови растения (боб, леща, нахут);
  • Ядки и семена.

 

Поддържана на добра хидратация

 

Поддържане на добра хидратация

Пиенето на достатъчно вода е важно за предотвратяване на запек. Дехидратацията може да доведе до твърди и сухи изпражнения, които затрудняват дефекацията и увеличават напрежението върху ректалните вени. Консумирайте поне 2 литра вода на ден.

 

Редовна физическа активност

Редовната физическа активност подобрява храносмилателната система и намалява риска от запек. Упражненията като ходене, плуване и леки аеробни упражнения са особено полезни. Физическата активност също така помага за поддържане на здравословно телесно тегло, което намалява натиска върху вените в ректума.

 

Избягване на продължително седене и стоене

Продължителното седене или стоене може да увеличи налягането върху вените в ректума и ануса. Ако работата ви изисква продължително седене, правете чести почивки, за да се раздвижите и разтегнете. Използването на мека възглавница или специална подложка за хемороиди също може да помогне за облекчаване на налягането.

 

Правилни навици при ходене по нужда

Правилните навици при изхождане могат значително да намалят риска от вътрешни хемороиди. Ето някои препоръки:

  • Не отлагайте: Не задържайте изпражненията си, когато усещате нужда да използвате тоалетната. Задържането може да доведе до затвърдяване на изпражненията и по-трудно изхождане;
  • Избягвайте напрежение: Опитайте се да избегнете силно напрежение по време на изхождане. Напрежението увеличава налягането върху ректалните вени и може да доведе до хемороиди;
  • Кратки сесии: Ограничете времето, прекарано в тоалетната, до минимум. Продължителното седене на тоалетната може да увеличи натиска върху ректалните вени.

 

Поддържане на добра хигиена

Поддържането на добра хигиена в аналната област е важно за предотвратяване на раздразнения и инфекции, които могат да допринесат за развитието на хемороиди. Използвайте влажни кърпички или тоалетна хартия, която е без аромати и алкохол. Редовните седящи вани също могат да помогнат за поддържане на чистота и облекчаване на дискомфорта.

 

Заключение

 

Лечението на вътрешни хемороиди изисква комбинация от здравословни навици и, при необходимост, медицинска намеса. От промени в диетата и начина на живот до минимално инвазивни процедури и хирургични интервенции, съществуват множество ефективни методи за справяне с този проблем.

Важно е да разпознаете симптомите навреме и да предприемете подходящите стъпки за лечение и превенция. Консултацията с лекар е от съществено значение за избора на най-подходящото лечение според индивидуалните нужди. С правилния подход и грижа можете да постигнете значително облекчение и да подобрите качеството на живота си.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)