Хемороидите (наричани още купчини) могат да бъдат неприятни. Това са подути вени на ануса или в долната част на ректума, които могат да причинят симптоми като сърбеж, дискомфорт и ректално кървене.

Маслото от чаено дърво е често използвано при домашно лечение на хемороиди. То може да помогне за намаляване на хемороидите, отока и сърбежа. Маслото от чаено дърво се прави от листата на дървото Melaleuca alternifolia, което е родом от Австралия. Хората го използват в домашни условия за лечение на различни здравословни състояния.

 

Ползите на маслото от чаено дърво при хемороиди

 

Маслото от чаено дърво е пълно с мощни свойства, които могат да помогнат за лечение на хемороиди по няколко начина. Има силни противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението и подуването. Това помага за свиването на хемороидите.

Антисептичните качества на маслото от чаено дърво могат да намалят симптоми като сърбеж, дискомфорт и болка. Това може да облекчи голяма част от дискомфорта, причинен от хемороиди, особено когато маслото се комбинира с хамамелис или алое.

 

Как маслото от чаено дърво помага за лечението на хемороиди?

 

Маслото от чаено дърво съдържа антимикробни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за поддържане на засегнатата зона чиста, като предотвратяват опасността от инфекции.

Докато маслото от чаено дърво отдавна се използва за тази цел, има доказателства, че то действително може да работи и за лечение на хемороиди. Проучване показва, че гел, направен с масло от чаено дърво и хиалуронова киселина е ефективен при лечение на хемороиди, като същевременно е безопасен за тези, които го използват.

 

Как да използвате масло от чаено дърво за лечение на хемороиди

 

Има няколко начина, по които можете да използвате масло от чаено дърво за лечение на хемороиди, но е важно да се отбележи, че никой от тях не включва приемане на маслото през устата. Маслото от чаено дърво може да бъде токсично при поглъщане.

Вместо това, локалното лечение е правилният начин. Маслото от чаено дърво се предлага в разредена форма, което е по-малко силно от етеричното масло и може да се нанесе директно върху кожата.

Винаги разреждайте етеричното масло от чаено дърво. Смесването на масло от чаено дърво с други съставки може допълнително да го разреди и да намали риска от кожни реакции.

Няколко капки етерично масло от чаено дърво, смесени със супена лъжица кокосово масло, осигуряват силни противовъзпалителни свойства. Можете да нанесете това директно върху засегнатата област с помощта на памучен тампон.

 

Как маслото от чаено дърво помага за лечението на хемороиди?

 

Също така може да смесите няколко капки масло от чаено дърво със супена лъжица рициново масло и една чаена лъжичка хамамелис или алое. След като разбъркате добре тази комбинация, използвайте памучен тампон, за да я нанесете директно върху вашите хемороиди.

 

Странични ефекти и рискове от употребата на масло от чаено дърво

 

Маслото от чаено дърво се счита безопасно за употреба. Въпреки това маслото от чаено дърво е силна съставка и може да причини известно дразнене на кожата, ако се приложи без да се разреди. Затова е най-добре да разредите маслото от чаено дърво с рициново или кокосово масло, преди да го приложите върху хемороидите.

Маслото от чаено дърво може да изсуши кожата, така че е най-добре да го използвате умерено. При някои хора маслото от чаено дърво може да причини подуване или влошаване на хемороидите. Прекратете незабавно употребата, ако това се случи.

Маслото от чаено дърво трябва да се прилага само локално. Приемането му през устата може да доведе до сериозни странични ефекти.

 

Кога да посетите Вашия лекар

 

Един от най-честите симптоми на хемороиди е кървенето по време на изхождане. Дори да подозирате, че причината са хемороидите, консултирайте се с Вашия лекар, за да можете да изключите нещо по-сериозно, като рак на дебелото черво. Той ще определи дали хемороидите са причината или не.

Ако знаете, че имате хемороиди и те не се подобряват с домашно лечение или лекарства, говорете с Вашия лекар за друг вид лечение. Това е особено важно, ако те кървят често или са много болезнени.

Ако получите симптоми като прекомерно ректално кървене, отпадналост или замаяност, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

 

Заключение

 

Изследвания сочат, че използването на масло от чаено дърво за лечение на хемороиди - особено когато се разрежда с други лечебни, противовъзпалителни съставки като алое или хамамелис - може да помогне за намаляване на отока и подуването.