Външните хемороиди са често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Те представляват разширени вени в областта на ануса и ректума, които могат да причинят значителен дискомфорт и болка. Симптомите варират от лека болка и сърбеж до кървене и тежко възпаление. 

В тази статия ще разгледаме подробно различните симптоми при външни хемороиди, причините за тяхната проява, както и възможностите за лечение и превенция.

 

1. Болка и дискомфорт

 

Болката е един от най-честите симптоми при външни хемороиди. Болката обикновено се усеща в областта на ануса и може да бъде от различна интензивност – от лека до силна. Тя често се усилва по време на изхождане или при седене за дълги периоди от време.

 

Видове болка 

Болката при външни хемороиди може да бъде разделена на няколко типа:

  • Остра болка: Тя се проявява внезапно и може да бъде много интензивна. Често е свързана с тромбозирани хемороиди, където се образува кръвен съсирек вътре в хемороида, причинявайки силна болка и подуване;
  • Тъпа болка: Този тип болка е по-продължителна и умерена по интензитет. Тя може да бъде постоянна и да се усилва при натиск върху засегнатата област, като седене или физическа активност.

 

Как да се справим с болката:

  • Локални анестетици: Мазила и кремове;
  • Топли седящи вани;
  • Болкоуспокояващи: ибупрофен или парацетамол.

 

2. Сърбеж и раздразнение

 

Сърбежът и раздразнението са два от най-честите и неприятни симптоми при външни хемороиди. Те могат да варират от леки до много интензивни, като често причиняват значителен дискомфорт и неудобство.

 

Причини за появата на сърбеж

 

Сърбежът при външни хемороиди може да бъде резултат от няколко фактора:

  • Раздразнение на кожата;
  • Изтичане на слуз: В някои случаи хемороидите могат да предизвикат леко изтичане на слуз от ануса, което води до дразнене и сърбеж;
  • Лоша хигиена: Лошата хигиена може да доведе до натрупване на фекални частици около ануса, докато прекомерната хигиена може да премахне защитния слой на кожата и да предизвика допълнително раздразнение.

 

Как да се справим със сърбежа:

  • Мазила: Използването на кремове и мазила с хидрокортизон или други успокояващи съставки може да намали възпалението и сърбежа;
  • Топли вани няколко пъти на ден;
  • Поддържане на добра хигиена: Внимателното почистване на аналната област с мека кърпа и топла вода без сапун може да предотврати допълнително дразнене. Избягвайте агресивни почистващи средства, които могат да влошат състоянието.

 

Сърбеж и раздразнение

 

3. Кървене

 

Кървенето е един от основните симптоми при външни хемороиди и може да предизвика значителен стрес и безпокойство. Въпреки че често не е сериозно, кървенето винаги трябва да бъде обсъдено с медицински специалист, за да се изключат други потенциално сериозни причина за неговата поява.

 

Кървенето при външни хемороиди обикновено е видимо и се проявява като яркочервена кръв:

  • По тоалетната хартия: След изхождане, кръвта често се забелязва на тоалетната хартия;
  • В тоалетната чиния: Кръвта може да се появи и в тоалетната чиния, особено ако кървенето е по-интензивно.

 

Причини за появата на кървене

 

Травма по време на изхождане

Прекомерното напрягане и триене по време на изхождане могат да доведат до разкъсване на нежните вени и тъкани на хемороидите, причинявайки кървене.

 

Хроничен запек

Запекът увеличава натиска върху вените в ануса и ректума.

 

Дразнене и възпаление

Възпалените и раздразнени хемороиди са по-склонни към кървене при минимален натиск или травма.

 

4. Подутини и възли

 

Подутини и възли са чести симптоми при външни хемороиди и могат да предизвикат значителен дискомфорт и притеснение. Те се дължат на разширените и възпалени вени в аналната област, които формират изпъкнали възли или бучки около ануса.

 

Подутини и възли при външни хемороиди имат няколко характерни особености:

  • Външен вид: Те често са видими и могат да се усещат като меки или твърди бучки около ануса. Цветът им може да варира от нормалния цвят на кожата до по-тъмни нюанси, в зависимост от степента на възпаление и наличието на тромбоза;
  • Размери: Размерът на подутините и възлите може да варира от малки и едва забележими до големи и значително изпъкнали;
  • Чувствителност: Тези възли могат да бъдат чувствителни на допир, като причиняват болка при седене, ходене или по време на изхождане.

 

Причини за появата им:

  • Повишено налягане: Повишеното налягане в аналните вени, което може да бъде резултат от запек, продължително седене или тежка физическа активност, което води до разширяване на вените и образуване на подутини;
  • Тромбоза: В някои случаи, кръвен съсирек (тромб) може да се образува във възлите, което ги прави твърди и изключително болезнени. Това състояние е известно като тромбозирани хемороиди.

 

5. Усещане за пълнота

 

Усещането за пълнота често се описва като чувство за натиск или тежест в ануса и ректума, което може да бъде съпроводено с желание за често изхождане.

 

То може да се дължи на няколко фактора:

  • Разширени вени: Разширените и възпалени вени в ануса и ректума могат да причинят чувство за натиск и пълнота. Това се дължи на увеличения обем и подуване на вените, което заема допълнително пространство в аналната област;
  • Възпаление и подуване;
  • Тромбозирани хемороиди: При наличие на тромбозиран хемороид, където има кръвен съсирек, усещането за пълнота може да бъде още по-изразено и съпроводено с болка и дискомфорт.

 

Симптоми

 

Постоянно чувство за наличие на нещо в ануса

Това усещане може да бъде непрекъснато и да не се облекчава дори след изхождане.

 

Желание за често изхождане

Усещането за пълнота може да създаде фалшиво желание за често изхождане, което води до напразни опити и допълнителен дискомфорт.

 

Дискомфорт при седене

Този симптом може да се усилва при продължително седене, поради увеличения натиск върху ануса.

 

Дискомфорт при седене

 

6. Дразнене и възпаление

 

Тези симптоми обикновено са резултат от увеличеното налягане в аналните вени и възпалителния процес, който възниква в тъканите около ануса.

 

Причини за проявата на дразнене и възпаление

 

Физическо триене

Продължителното седене или ходене може да причини триене на хемороидите с облеклото, което води до дразнене и възпаление.

 

Използване на груби или парфюмирани продукти

Използването на груби тоалетни хартии или парфюмирани продукти може да раздразни чувствителната кожа около ануса.

 

Инфекции

В редки случаи, възпалението може да бъде причинено от бактериални инфекции, които водят до допълнително дразнене и подуване.

 

Симптоми

 

  • Зачервяване и подуване: Кожата около ануса може да бъде зачервена и подута поради възпалението;
  • Парене и сърбеж: Често се появяват усещания за парене и сърбеж, които могат да бъдат много неприятни и трудни за игнориране;
  • Чувствителност на кожата: Кожата около ануса може да бъде изключително чувствителна и болезнена на допир.

 

7. Усложнения

 

Усложненията при външни хемороиди са редки, но когато възникнат, могат да причинят сериозни здравословни проблеми и значително да влошат качеството на живот. Най-често срещаното усложнение е тромбозата.

 

Тромбозирани хемороиди

 

Тромбозираните хемороиди са най-често срещаното усложнение. Те се развиват, когато кръвен съсирек (тромб) се образува във външния хемороид, причинявайки:

  • Силна болка: Болката при тромбозирани хемороиди е интензивна и остра, често описвана като пулсираща. Тя може да се усилва при седене, ходене и изхождане;
  • Твърди възли: Образуването на тромб води до поява на твърди, болезнени възли около ануса, които са ясно видими;
  • Синьо-виолетов цвят: Засегнатата област често променя цвета си до синьо-виолетов, поради нарушеното кръвоснабдяване и натрупването на кръв в хемороида.

 

Инфекция

 

Въпреки че е рядко срещано, инфекцията е възможно усложнение при външни хемороиди. Възпалението и дразненето могат да предизвикат нарушаване на кожната бариера и да създадат условия за бактериална инфекция, която води до:

  • Зачервяване и подуване;
  • Гнойни образувания: В тежки случаи може да се появи гной и изтичане от засегнатата област;
  • Повишена температура: Местната инфекция може да предизвика леко повишение на телесната температура.

 

Улцерация

 

Улцерацията (образуване на язви) на хемороидите е друго потенциално усложнение. Тя може да възникне при продължително и тежко възпаление.

  • Кървене: Язвите са склонни към кървене, което може да бъде продължително и значително;
  • Болка: Образуването на язви причинява силна болка и допълнително дразнене на кожата и тъканите около ануса.

 

Анемия

 

Продължителното и обилно кървене от външни хемороиди може да доведе до анемия. Този риск е по-висок при лица, които вече имат други предразполагащи фактори за нисък хемоглобин. 

 

Симптомите на анемия включват:

  • Слабост и умора: Намалените нива на хемоглобин водят до недостатъчно снабдяване на тялото с кислород, причинявайки обща слабост и умора;
  • Бледност: Кожата може да стане бледа поради ниските нива на червени кръвни клетки.

 

Пролапс

 

Пролапсът на хемороиди, макар и по-често срещан при вътрешните хемороиди, може да се случи и при външни хемороиди. Той представлява излизане на хемороидите извън ануса, което води до:

  • Изпъкнали възли: Хемороидите се виждат и усещат като изпъкнали възли извън ануса;
  • Задържане и болка: Пролапсираните хемороиди могат да причиняват значителна болка и дискомфорт.

 

8. Лечение

 

Лечението на симптомите при външни хемороиди е насочено към облекчаване на болката, намаляване на възпалението и предотвратяване на усложнения. Подходите могат да варират от консервативни методи до по-инвазивни процедури, в зависимост от тежестта на симптомите и индивидуалното състояние на пациента.

 

Консервативно лечение

 

Консервативното лечение е първата линия на терапия за повечето случаи на външни хемороиди и включва:

  • Диетични промени: Увеличаване на приема на фибри чрез консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Това помага за омекотяване на изпражненията и намаляване на напрежението по време на изхождане;
  • Хидратация: Пиене на достатъчно количество вода, за да се предотврати запек и да се поддържа редовна чревна функция;
  • Топли вани: Кратки седящи вани с топла вода няколко пъти на ден могат да облекчат болката и възпалението.

 

Медикаментозно лечение 

 

Медикаментозното лечение включва използването на различни локални и перорални лекарства:

  • Локални анестетици: Кремове и мазила, съдържащи лидокаин или други обезболяващи съставки;
  • Противовъзпалителни средства: Местни кортикостероиди като хидрокортизон;
  • Флеботоници: Перорални медикаменти като диосмин и хесперидин, които укрепват стените на вените и подобряват венозния тонус.

 

Минимално инвазивни процедури

 

При по-тежки случаи или когато консервативното лечение не е ефективно, може да се наложат минимално инвазивни процедури:

  • Лигиране с гумени ленти: Процедура, при която се поставя малка гумена лента около основата на хемороида, за да се прекъсне кръвоснабдяването му. Това води до изсъхване и отпадане на хемороида;
  • Склеротерапия: Инжектиране на склерозиращ разтвор в хемороида, което причинява свиване и образуване на белег;
  • Инфрачервена коагулация: Използване на инфрачервена светлина за коагулация и свиване на хемороидалната тъкан.

 

Хирургическо лечение

 

В най-тежките случаи, когато другите методи не са успешни, се препоръчва хирургическо лечение:

  • Хемороидектомия: Хирургическо отстраняване на хемороидите, което е ефективно при големи или усложнени хемороиди. Процедурата може да бъде свързана с по-дълъг период на възстановяване;
  • Хемороидопексия: Процедура за повдигане на пролапсирани хемороиди и фиксиране на тяхното положение с помощта на специален инструмент.

 

9. Превенция

 

Въпреки че някои фактори като генетичната предразположеност не могат да бъдат контролирани, има редица мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на външни хемороиди.

 

Здравословна диета

 

Висок прием на фибри

Консумацията на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, помага за омекотяване на изпражненията и улесняване на преминаването им през червата.

 

Правилна хидратация

Пиенето на достатъчно количество вода е важно за предотвратяване на запек, който е един от основните рискови фактори за развитие на хемороиди.

 

Редовна физическа активност

 

Редовна физическа активност

 

Упражнения за укрепване на коремните мускули

Упражнения като йога и пилатес могат да укрепят коремните мускули и да подобрят храносмилането.

 

Аеробни упражнения

Редовното извършване на аеробни упражнения като ходене, бягане и плуване подобрява кръвообращението и подпомага чревната функция.

 

Поддържане на здравословно тегло

 

Поддържането на здравословно тегло може да намали налягането върху вените в областта на ануса и ректума, като по този начин намалява риска от развитие на хемороиди.

 

Избягване на продължително седене и стоене

 

Продължителното седене и стоене могат да увеличат налягането върху вените в ануса.

  • Чести почивки: Вземайте редовни почивки, ако работата ви изисква продължително седене. Ставайте и се движете поне на всеки час;
  • Използване на ергономични мебели: Използвайте ергономични столове и възглавници, които подпомагат правилната поза и намаляват натиска върху ануса.

 

Правилна хигиена

 

Правилната хигиена на аналната област е важна за предотвратяване на дразнене и възпаление.

  • Нежно почистване: Използвайте мека тоалетна хартия или влажни кърпички без алкохол и парфюми за почистване след изхождане;
  • Избягване на агресивни продукти: Избягвайте използването на агресивни сапуни и продукти, които могат да дразнят кожата.

 

Редовно изхождане

 

Не отлагайте изхождането

Опитайте се да посещавата тоалетната веднага, когато почуствате нужда. Отлагането може да доведе до натрупване на по-твърди изпражнения и увеличаване на налягането върху вените.

 

Избягвайте прекомерното напрягане

Не се напрягайте прекомерно по време на изхождане, тъй като това може да увеличи налягането върху вените.

 

Медицински прегледи

 

Редовните медицински прегледи и консултации с лекар са важни за ранното откриване и лечение на хемороиди.

 

Периодични прегледи

Посещавайте лекар за периодични прегледи, особено ако имате рискови фактори или симптоми на хемороиди.

 

Ранно лечение

Навременното лечение на началните симптоми може да предотврати развитието на по-сериозни проблеми.

 

10. Кога да потърсите медицинска помощ

 

Ако изпитвате силна болка, продължително кървене или други сериозни симптоми, е важно да потърсите медицинска помощ. Лекарят може да оцени състоянието ви и да препоръча подходящо лечение.

Външните хемороиди са често срещано, но лечимо състояние, което може да причини значителен дискомфорт. Разпознаването на симптомите, като болка, сърбеж, кървене и възпаление, е ключово за навременното и ефективно лечение.
Превантивните мерки, като поддържане на здравословна диета, редовна физическа активност и правилна хигиена, играят важна роля за намаляване на риска от развитие на хемороиди.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Мedicinenet: Hemorrhoids (Piles): What are the symptoms of hemorrhoids? (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms  (25.05.2024)