Хемороидите са често срещано състояние, което може да причини дискомфорт и болка. Диетата играе важна роля в облекчаването на симптомите и предотвратяването на усложнения. В тази статия ще разгледаме какви храни да консумирате когато имате хемороиди, за да поддържате добро здраве и комфорт.

 

Консумирайте повече фибри

 

Фибрите са неразделна част от здравословното хранене. Те играят ключова роля в поддържането на редовното движение на червата и предотвратяването на запек, който е основен фактор за появата на хемороиди.

 

Как фибрите помагат при хемороиди

 

Фибрите помага за увеличаване на обема и омекотяване на изпражненията, което улеснява тяхното преминаване през храносмилателната система. Това намалява напрежението и налягането върху вените в ректума и ануса, което може да предотврати или облекчи хемороидите.

 

Видове фибри

 

Има два основни вида фибри: разтворими и неразтворими.

  • Разтворими фибри - тези фибри се разтварят във вода и образуват гелообразно вещество в червата. Те помагат за регулирането на нивата на кръвната захар и намаляването на холестерола. Храни, богати на разтворими фибри, включват овесени ядки, ябълки, цитрусови плодове, моркови и ечемик;
  • Неразтворими фибри - тези фибри не се разтварят във вода и помагат за увеличаване на обема на изпражненията. Това подпомага редовното изхождане и предотвратява запек. Храни, богати на неразтворими фибри, включват пълнозърнести продукти, ядки, бобови култури и зеленчуци като броколи и зелени листни зеленчуци.

 

Препоръчителен дневен прием на фибри

 

Препоръчителният дневен прием на фибри за възсратен човек е около 25-30 грама, който повечето хора не достигат редовно. Добавянето на повече фибри в диетата може да стане постепенно, за да се избегне подуване на корема и газове.

 

Как да увеличим фибрите в диетата си

 

  • Закусвайте с пълнозърнести зърнени храни - овесени ядки или пълнозърнести мюсли;
  • Добавяйте плодове към всяко хранене - ябълки, круши и горски плодове са отличен избор;
  • Консумирайте бобови култури няколко пъти седмично - добавяйте боб, леща или нахут към салати, супи и основни ястия;
  • Използвайте пълнозърнести продукти - изберете пълнозърнест хляб, паста и ориз вместо рафинирани варианти.

 

Започнете деня с високо съдържание на фибри - закуска, богата на фибри, може да ви помогне да достигнете дневната си доза още от сутринта. Включете фибри във всяко хранене и четете етикетите - търсете храни, които съдържат най-малко 3 грама фибри на порция.

 

Връзката между фибрите и здравето на червата 

 

Фибрите също така подпомагат здравето на чревната микрофлора. Те действат като пребиотици, които подхранват добрите бактерии в червата, подпомагайки тяхното размножаване и поддържане на балансирана микрофлора. Здравата чревна микрофлора е от съществено значение за доброто храносмилане и имунната система.

 

Фибри за здравето на червата

 

Пийте достатъчно вода

 

Водата допринася за регулирането на нормалната функция на червата, като омекотява изпражненията и подпомага редовното изхождане. Недостатъчната хидратация може да доведе до твърди и сухи изпражнения, което увеличава риска от запек и влошава състоянието на хемороидите.

 

Колко вода трябва да пием?

 

Добро правило е да се пият поне осем чаши вода на ден, което се равнява на около два литра. Въпреки това, индивидуалните нужди варират в зависимост от различни фактори като възраст, пол, ниво на физическа активност и климатични условия. Хора, които живеят в горещ климат или са физически активни например, може да се нуждаят от повече вода.

 

Признаци на дехидратация

 

Важно е да се разпознават признаците на дехидратация, за да може навреме да се вземат мерки. Някои от тях включват:

  • Тъмна урина - урината трябва да бъде светложълта. Тъмната урина е знак, че не пиете достатъчно вода;
  • Сухота в устата и устните;
  • Чувство на умора и слабост - недостатъчната хидратация може да доведе до чувство на умора и понижена енергия.

 

Ползите на добрата хидратация

 

Поддържането на добра хидратация не само за справянето с хемороидите, но и има множество други ползи за здравето. Тя подпомага функциите на бъбреците, подобрява състоянието на кожата, подпомага когнитивните функции и общото усещане за благополучие.

Водата също така помага за транспортирането на хранителни вещества и кислород до клетките, подпомага храносмилателната система и улеснява абсорбцията на фибрите. Когато пиете достатъчно вода, вие подпомагате оптималната функция на всички системи в организма, включително и храносмилателната система.

 

Как да поддържаме добра хидратация?

 

  • Започнете деня с чаша вода - пиенето на чаша вода веднага след събуждане помага за стартирането на метаболизма и да поддържа хидратацията през целия ден;
  • Носете бутилка с вода винаги със себе си;
  • Яжте храни с високо съдържание на вода - плодове и зеленчуци като диня, краставици и цитрусови плодове;
  • Избягвайте прекомерната консумация на кофеин и алкохол - тези напитки могат да имат диуретичен ефект и да допринесат за дехидратацията на организма.

 

Избягвайте запек с подходяща диета

 

Запекът е един от основните фактори, които могат да влошат или дори да предизвикат хемороиди. Предотвратяването му е ключово за облекчаване на симптомите и подобряване на общото състояние. Правилната диета и начин на живот могат значително да намалят риска от запек.

 

Значението на редовното изхождане

 

Редовното изхождане помага за намаляване на напрежението и налягането върху вените в ректума и ануса. Когато изпражненията са твърди и трудни за преминаване, усилието може да доведе до влошаване на хемороидите.

 

Храни, които подпомагат редовното изхождане

 

Някои храни са особено ефективни за предотвратяване на запек и поддържане на здравословно изхождане.

 

Сини сливи

Сините сливи са известни със своите слабителни свойства. Те съдържат сорбитол, естествен захарен алкохол, който помага за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване.

 

Киви

Кивито съдържа ензими и фибри, които подпомагат храносмилането. Изследвания показват, че консумацията на киви може да увеличи честотата на изхождането и да подобри качеството на изпражненията.

 

Йогурт с пробиотици

Пробиотиците в йогурта подпомагат баланса на чревната микрофлора, което е важно за редовното изхождане.

 

Йогурт за чревната микрофлора

 

Допълнителни съвети:

  • Редовна физическа активност - упражненията стимулират движението на червата и подпомагат редовното изхождане. Дори кратки разходки могат да бъдат полезни;
  • Промени в хранителните навици - яжте по-малки порции по-често през деня, за да улесните храносмилането. Избягвайте тежки и мазни храни, които могат да забавят храносмилането;
  • Създаване на рутина за ходене на тоалетната - опитайте се да ходите до тоалетната по едно и също време всеки ден, за да обучите червата си да функционират редовно. Не пренебрегвайте нуждата от изхождане, когато я почувствате.

 

Какви храни да избягвате

 

Някои храни и навици могат да влошат запека и да увеличат риска от хемороиди.

 

Преработени храни

Чипс, бързи закуски и други преработени храни често съдържат малко фибри и могат да доведат до запек.

 

Твърде много млечни продукти

Прекомерната консумация на млечни продукти може да забави храносмилането и да предизвика запек при някои хора.

 

Примерен хранителен режим за избягване на запек:

  • Закуска - овесени ядки с пресни плодове и ленено семе;
  • Обяд - салата от зеленчуци с добавено киноа и авокадо;
  • Следобедна закуска - йогурт с пробиотици и мед;
  • Вечеря - печена риба с броколи и кафяв ориз.

 

Предотвратяването на запек е от ключово значение за управлението на хемороидите. Правилната диета, включваща храни, богати на фибри и пробиотици, редовната физическа активност и създаването на здравословни навици могат значително да намалят риска от запек и да облекчат симптомите на хемороиди.

 

Избягвайте дразнещи храни

  

          Когато страдате от хемороиди, е важно да избягвате определени храни, които могат да раздразнят храносмилателната система и да влошат симптомите. Дразнещите храни могат да увеличат възпалението и да доведат до болка и дискомфорт.

  

  

Пикантни храни

Пикантните храни, като чушки и люти сосове, могат да предизвикат дразнене на червата и ануса. Капсаицинът, който е активната съставка в лютите чушки, може да причини допълнителен дискомфорт при преминаване през храносмилателната система и да усили симптомите на хемороиди.

 

Преработени храни

Преработените храни, като чипс, бързи закуски и готови ястия, често съдържат малко фибри и много добавки, които могат да влошат запека. Липсата на фибри в тези храни може да направи изпражненията твърди и трудни за преминаване.

 

Солени храни

Прекомерната консумация на сол може да доведе до задържане на течности в организма, което увеличава налягането в кръвоносните съдове.

 

Алкохол

Алкохолът може да предизвика дехидратация и да влоши запека, като по този начин увеличава риска от обостряне на хемороидите. Освен това, алкохолът може да раздразни стомашната и чревната лигавица, което води до допълнителен дискомфорт.

 

Кофеин

Кофеинът, съдържащ се в кафето, чаят и енергийните напитки, има диуретичен ефект. Това може да допринесе за запек и влошаване на симптомите на хемороиди.

 

Как да заменим дразнещите храни:

  • Изберете меки подправки - вместо люти сосове и чушки, използвайте меки подправки като джинджифил, куркума и чесън, които имат противовъзпалителни свойства;
  • Консумирайте пресни храни - избягвайте преработените храни и се фокусирайте върху консумацията на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти;
  • Контролирайте солта - намалете количеството сол в диетата си и използвайте алтернативи като билки и лимонов сок за добавяне на вкус;
  • Ограничете алкохола - намалете консумацията на алкохол и се фокусирайте върху пиенето на вода и билкови чайове;
  • Намалете кофеина - ограничете приема на кофеинови напитки и изберете безкофеинови варианти или билкови чайове.

 

Какво да ям при хемороиди: Примерно меню

 

Примерно меню при хемороиди

 

Закуска

Закуската е първото и може би най-важното хранене за деня. Тя трябва да бъде богата на фибри и хранителни вещества, които подпомагат храносмилането.

  • Овесени ядки - овесените ядки са отличен източник на разтворими фибри, които подпомагат регулирането на червата. Добавете нарязани плодове като банани или ябълки и малко ядки за допълнителни фибри и хранителни вещества;
  • Смути - пригответе смути с бадемово мляко, спанак, киви, и ленено семе. Тази комбинация предоставя както фибри, така и антиоксиданти, които подпомагат здравето на червата.

 

Обяд

Обядът трябва да бъде лек, но питателен, включващ разнообразие от зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни.

  • Салата с киноа и зеленчуци - киноата е пълнозърнеста храна, богата на фибри и протеини. Комбинирайте я с различни зеленчуци като краставици, домати, моркови и авокадо. Добавете лимонов сок и зехтин за дресинг;
  • Печено пиле или риба - изберете постно месо като печено пиле или риба, които са лесни за храносмилане и богати на протеини. Сервирайте ги с гарнитура от печени зеленчуци като броколи или карфиол.

 

Следобедна закуска

Следобедната закуска трябва да бъде лека и поддържаща енергията до вечеря. Изберете храни, които са лесно смилаеми и богати на фибри.

  • Йогурт с пробиотици - добавете малко мед и шепа сурови ядки за допълнителен вкус и хранителна стойност;
  • Плодове - изберете плодове като ябълки, круши или сливи.

 

Вечеря

Вечерята трябва да бъде лесна за храносмилане, но достатъчно питателна, за да подпомогне възстановяването на тялото през нощта.

  • Пълнозърнеста паста със зеленчуци - пълнозърнестата паста предоставя повече фибри и хранителни вещества в сравнение с бялата паста. Добавете задушени зеленчуци като спанак, чушки и тиквички, и лек доматен сос;
  • Супа от леща - лещата е богата на фибри и протеини. Пригответе супа с леща, моркови, целина и лук. Добавете подправки като куркума и кимион за допълнителен вкус и антиоксидантни свойства.

 

Правилното меню за хранене при хемороиди е основен елемент за облекчаване на симптомите и поддържане на добро здраве. Поддържането на здравословна и балансирана диета, която изключва дразнещите елементи, включването на богати на фибри храни, постни протеини и здравословни мазнини в дневния хранителен режим може значително да подобри състоянието на червата и да предотврати запек. 

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Mayo Clinic: Hemorrhoids (25.05.2024)
2. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
3. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)