Хемороидите са подути вени в ануса и долната част на ректума. Те са доста чести и могат да причинят симптоми като сърбеж, кървене и дискомфорт.

Лечението на хемороиди често е придружено със симптоми, като подуване, дискомфорт и възпаление. Кокосовото масло може да се използва за лечение на всички тези симптоми.

То има противовъзпалителни и аналгетични свойства и предлага различни ползи за здравето. Може да се прилага локално или да се приема през устата за лечение на хемороиди и техните симптоми.

 

Ползи от кокосовото масло

 

Защо кокосовото масло е отличен помощник в борбата с хемороидите?

 

Кокосовото масло има множество свойства и ползи за здравето, които могат да помогнат при лечението на хемороиди. Има силни противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението и подуването.

Мощните аналгетични (или болкоуспокояващи) свойства на маслото могат да помогнат за намаляване на дискомфорта, причинен от хемороидите, докато антибактериалните му свойства позволяват на хемороидите да заздравяват по-бързо.

Кокосовото масло може да помогне за облекчаване на запека благодарение на слабителното си действие. Тъй като запекът или напрежението по време на изхождане е честа причина за хемороиди, това може да помогне за предотвратяването им.

 

Как да използвате кокосово масло за хемороиди

 

Когато използвате кокосово масло за медицински цели, използвайте най-качественото кокосово масло, което можете да намерите. Органичното необработено кокосово масло е най-малко обработеният сорт, който можете да намерите, и следователно ще има най-много ползи за здравето.

 

Защо кокосовото масло е отличен помощник в борбата с хемороидите?

 

Можете да приемате кокосово масло вътрешно, като го консумирате редовно или да го прилагате външно. И двата метода на приложение могат ефективно да лекуват вашите симптоми.

Ето няколко начина за използване на кокосово масло за лечение на хемороиди:

  • Включете кокосово масло в диетата си: Намажете чаена лъжичка върху препечен хляб заедно с фъстъчено масло или го добавете към пуканките си вместо масло.
  • Смес от разтопено кокосово масло с хамамелис: Хамамелисът отдавна се използва като домашно лечение на хемороиди. С помощта на памучен тампон нанесете сместа върху външните хемороиди. Правете това няколко пъти на ден, докато симптомите отшумят.
  • Смес от разтопено кокосово масло и куркума: Куркумата има противовъзпалителни свойства, което прави сместа от кокос и куркума мощна комбинация. С помощта на памучен тампон нанесете директно върху външните хемороиди.
  • Добавете около 1/4 до 1/2 чаша кокосово масло към ваната си: Топлата вода и кокосовото масло ще действат успокояващо и могат да помогнат за намаляване на хемороидите и облекчаване на симптомите.

 

Странични ефекти и рискове

 

Кокосовото масло може да причини разстройство на храносмилателния тракт, ако тялото ви не е свикнало с него. Може да причини диария, стомашни спазми или лошо храносмилане. Започнете с една чаена лъжичка кокосово масло на ден.

Не консумирайте повече от 3 супени лъжици на ден. Ако вашите хемороиди са причинени от диария, не използвайте кокосово масло, тъй като то може да влоши хемороидите и техните симптоми.

Кокосовото масло е безопасно за бременни жени при лечение на хемороиди, както за локално, така и за външно приложение.

 

Заключение

 

Благодарение на многото лечебни свойства на кокосовото масло, то може да бъде подходящо домашно лечение, което да ви помогне да се отървете от хемороидите и техните неприятни симптоми. Въпреки това, ако кокосовото масло или други лечения без рецепта не са помогнали на симптомите ви консултирайте се с  вашия лекар, за да ви препоръча друго лечение.