Вътрешните хемороиди са често срещано състояние. Те се развиват вътре в ректума и обикновено не са видими. В тази статия ще разгледаме основните симптоми при вътрешни хемороиди.

 

1. Кървене

 

Кървенето е един от най-често срещаните симптоми при вътрешни хемороиди. Обикновено кръвта е яркочервена, защото идва от артериите и вените, разположени близо до повърхността на лигавицата на ректума. Кръвта може да се появи на тоалетната хартия, в тоалетната чиния или на изпражненията.

Кървенето при вътрешни хемороиди е безболезнено, което го отличава от други анални заболявания като аналните фисури, при които кръвта е придружена с болка. Въпреки че кървенето обикновено не е обилно, то може да бъде достатъчно да причини тревога у пациента. В редки случаи кървенето може да бъде по-интензивно и да доведе до анемия, особено ако не се вземат мерки за лечение.

При кървене от вътрешни хемороиди е важно да се изключат други сериозни състояния като колоректален рак, полипи или възпалителни заболявания на червата. За целта се препоръчва консултация с лекар и провеждане на подходящи диагностични тестове като колоноскопия или сигмоидоскопия.

 

Причини за появата на кървене

 

Една от основните причини за кървене е напрежението при изхождане, което води до разкъсване на деликатните кръвоносни съдове в хемороидите. За да се намали рискът от кървене, е важно редовното ходене до тоалетната и избягване появата на запек. Това може да се постигне чрез консумация на храни богати на фибри, пиене на достатъчно количество вода и избягване на дълго седене на тоалетната.

 

2. Болка и дискомфорт

 

Болката и дискомфортът при вътрешни хемороиди са по-редки симптоми, но могат да се проявят в определени случаи. Обикновено вътрешните хемороиди не причиняват болка, тъй като те се намират в ректума, където няма болкови рецептори. Въпреки това, когато вътрешните хемороиди се увеличат значително или изпаднат (пролапсират) през ануса, те могат да станат болезнени.

 

Причини за появата на болка

 

Пролапс

Пролапсът възниква, когато вътрешните хемороиди се изместват извън ануса, което може да доведе до раздразнение и възпаление. В тежки случаи пролапсираните хемороиди могат да бъдат притиснати от аналния сфинктер, което води до задушаване на кръвообращението в тях и причинява силна болка.

 

Тромбоза

Тромбозата се случва, когато в хемороида се образува кръвен съсирек, който причинява внезапна и интензивна болка. Този вид болка е по-често срещан при външни хемороиди, но може да се случи и при вътрешни, ако те пролапсират.

 

Дискомфорт и свързани симптоми

 

Дискомфортът при вътрешни хемороиди може да се прояви като усещане за пълнота или натиск в ректалната област. Този дискомфорт често се засилва при седене, особено за дълги периоди. Някои хора изпитват усещане за чуждо тяло в ректума, което може да бъде много неприятно.

Възпалението на хемороидите също може да допринесе за усещането за дискомфорт. Възпалените хемороиди могат да предизвикат сърбеж и дразнене, което допълнително усложнява състоянието.

 

Сърбеж и дразнене от хемороиди

 

Как да се справим с болката и дискомфорта

 

Топли седящи вани 

Топлите седящи вани могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Локални обезболяващи кремове и свещички също могат да бъдат полезни.

 

Медицинска интервенция

В случаи на силна болка и тромбоза, може да се наложи медицинска интервенция. Лекарите могат да премахнат тромба или да предложат минимално инвазивни процедури като лигиране на хемороиди с гумени пръстени или склеротерапия.

 

3. Сърбеж и дразнене

 

Сърбежът и дразненето са често срещани симптоми при вътрешни хемороиди. Те могат да бъдат особено неудобни и често водят до значителен дискомфорт. Тези симптоми се дължат на различни фактори, които предизвикват възпаление и дразнене на деликатната лигавица на ректума и ануса.

 

Причини за появата на сърбеж и дразнене

 

Възпаление

Възпалените хемороиди могат да отделят слуз, която дразни кожата около ануса. Тази слуз може да предизвика усещане за сърбеж, особено когато остава на кожата за по-дълъг период от време.

 

Изтичане

Друг фактор, който допринася за сърбежа, е честото изтичане на малки количества изпражнения. Това може да се случи при вътрешни хемороиди, които причиняват недостатъчно затваряне на ануса, позволявайки на малки количества фекален материал да преминават и да дразнят кожата.

 

Усложнения

 

Сърбежът и дразненето могат да доведат до често разчесване на засегнатата област, което влошава възпалението и може да предизвика вторични инфекции. Това допълнително увеличава дискомфорта и може да усложни лечението на хемороидите.

 

Как да се справим със сърбежа и дразненето

 

Правилна хигиена

За облекчаване на сърбежа и дразненето при вътрешни хемороиди е важно да се поддържа добра хигиена. Препоръчва се нежно почистване на ануса с топла вода и мека кърпа след изхождане, като се избягва използването на сапун, който може да изсуши и раздразни кожата. Използването на влажни кърпички без алкохол също може да бъде полезно.

 

Мазила и кремове

Локалните кремове и мазила, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни съставки, намаляват възпалението и сърбежа, като предоставят временно облекчение.

 

4. Чувство за непълно изпразване на червата

 

Чувството за непълно изпразване на червата е един от по-неприятните симптоми при вътрешни хемороиди.

 

Причини за пояавата му

 

Физическо присъствие на хемороиди

Увеличените хемороиди могат да създадат усещането за наличие на нещо чуждо в ректума, което пречи на пълното изпразване. Това се дължи на натиска, който хемороидите оказват върху ректалната стена.

 

Пролапс на хемороидите

В случаи на пролапс (когато хемороидите изпъкнат през ануса), чувството за непълно изпразване може да бъде още по-силно изразено. Пролапсираните хемороиди могат да предизвикат усещане за блокиране на ректума, което води до многократни опити за изхождане.

 

Възпаление и оток

Възпалението и отокът на хемороидите също могат да допринесат за чувството за непълно изпразване. Възпалителният процес може да създаде допълнителен натиск върху ректалната област и да предизвика дискомфорт.

 

Усложнения

 

Усещането за непълно изпразване може да доведе до прекомерно напрежение и натиск по време на изхождане. Това може да влоши състоянието на хемороидите и да увеличи риска от допълнителни усложнения като анални фисури или вторични инфекции.

 

Методи за облекчаване

 

За да се намали усещането за непълно изпразване, е важно да се следват някои основни препоръки:

  • Диета, богата на фибри: Консумацията на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, може да помогне за поддържане на мекота на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване през ректума;
  • Хидратация: Пиенето на достатъчно количество вода е също така важно за предотвратяване на запек и улесняване на дефекацията;
  • Избягване на напрежение по време на изхождане;
  • Физическа активност: Редовната физическа активност може да подобри перисталтиката на червата и да улесни изхождането;
  • Медицински интервенции: В някои случаи може да се наложи медицинска намеса, като минимално инвазивни процедури за премахване на хемороидите или други лечения, препоръчани от лекар.

 

5. Изпъкване ( пролапс ) на хемороидите

 

Изпъкването на вътрешните хемороиди през ануса е състояние, известно като пролапс. Това може да бъде много неприятно и да доведе до допълнителни симптоми и усложнения. Пролапсираните хемороиди могат да варират по тежест и степен на изместване, което влияе на симптомите и необходимото лечение.

 

Степени на пролапс

 

Пролапсът на вътрешните хемороиди обикновено се класифицира в четири степени, в зависимост от тежестта:

  1. Първа степен: Хемороидите остават вътре в ректума и не изпъкват през ануса;
  2. Втора степен: Хемороидите изпъкват през ануса при изхождане, но се прибират обратно сами след това;
  3. Трета степен: Хемороидите изпъкват през ануса при изхождане и изискват ръчно връщане обратно;
  4. Четвърта степен: Хемороидите са постоянно изпъкнали и не могат да бъдат върнати обратно.

 

Симптоми при пролапс

 

Болка

Пролапсираните хемороиди могат да бъдат болезнени, особено при притискане от аналния сфинктер.

 

Кървене

Кървенето може да бъде по-интензивно, когато хемороидите са пролапсирали.

 

Сърбеж и дразнене

Хемороидите, които остават извън ануса, могат да предизвикат сърбеж и дразнене на кожата около ануса.

 

Усещане за чуждо тяло в ректалната област

Пролапсираните хемороиди могат да предизвикат усещане за наличие на чуждо тяло в ректалната област.

 

Усложнения

 

Пролапсираните хемороиди могат да доведат до сериозни усложнения, ако не се лекуват. Притискането на хемороидите от аналния сфинктер може да причини задушаване на кръвообращението, водещо до тромбоза или некроза. Това състояние изисква спешна медицинска помощ.

 

Лечение на пролапсирани хемороиди

 

Лечението на пролапсираните хемороиди може да варира в зависимост от степента на пролапс и тежестта на симптомите. Някои от възможностите включват:

  • Минимално инвазивни процедури: Процедури като лигиране с гумени пръстени, склеротерапия или инфрачервена коагулация могат да помогнат за намаляване на размера на хемороидите и предотвратяване на пролапс;
  • Хирургия: В тежки случаи, особено при четвърта степен на пролапс, може да се наложи хемороидектомия – хирургично отстраняване на хемороидите.;
  • Самопомощ: Поддържането на добра хигиена, използването на топли вани и избягването на дълго седене могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

 

6. Изтичане на слузест секрет

 

Слузестият секрет е симптом, който често се асоциира с вътрешните хемороиди. Този симптом може да бъде изключително неудобен и да доведе до допълнително дразнене на ануса и околната кожа. Изтичането на слуз може също така да бъде сигнал за възпаление или раздразнение в ректалната област.

 

Причини за наличието на слузест секрет

 

Основната причина за слузестия секрет при вътрешни хемороиди е възпалението на хемороидалните тъкани. Когато хемороидите се възпалят, те могат да произвеждат и отделят слуз, която се стича от ректума и излиза през ануса. Тази слуз може да предизвика усещане за влажност и да допринесе за усещането на дразнене и сърбеж.

 

Симптоми

 

Слузестият секрет може да бъде придружен от различни други симптоми, включително:

  • Влажност: Постоянното усещане за влажност около ануса може да бъде изключително неприятно и да доведе до разраняване на кожата;
  • Сърбеж и дразнене: Слузта, когато е в контакт с кожата, може да предизвика сърбеж и дразнене, които могат да влошат състоянието на хемороидите;
  • Усещане за непълно изпразване: Постоянното изтичане на слуз може да допринесе за усещането за непълно изпразване на червата.

 

Усложнения

 

Ако слузестият секрет не се третира, той може да доведе до сериозни усложнения като инфекция на ануса или околната кожа. Постоянното наличие на влага създава благоприятни условия за растежа на бактерии и гъбички, което може да причини допълнителни проблеми.

 

Как да се справим

 

Поддържане на добра хигиена

Редовното почистване на ануса с топла вода и мека кърпа може да помогне за отстраняване на излишната слуз и предотвратяване на дразнене. Използването на влажни кърпички без алкохол също може да бъде полезно.

 

Избягване на дразнещи вещества и продукти

Използването на неароматизирани и нежни хигиенни продукти може да помогне за предотвратяване на допълнително дразнене на кожата.

 

Локални лечения

Нанасянето на кремове и мазила, съдържащи противовъзпалителни и успокояващи съставки, може да помогне за намаляване на възпалението и слузния секрет.

 

Медицинска консултация

В случаи на продължителен или тежък слузест секрет, е важно да се консултирате с лекар. Те могат да препоръчат подходящо лечение, което може да включва лекарства или минимално инвазивни процедури за третиране на хемороидите.

 

7. Оток и подуване

 

Отокът и подуването са често срещани симптоми при вътрешни хемороиди. Те обикновено са резултат от възпаление и повишен натиск върху венозната система в ректалната област.

 

Причини за появата на оток и подуване

 

Основните причини за оток и подуване при вътрешни хемороиди са:

  1. Възпаление: Възпалението на хемороидалните възли води до натрупване на течности в тъканите, което причинява оток. Възпалението може да бъде предизвикано от хронично напрежение по време на изхождане, запек или диария;
  2. Повишен венозен натиск: Продължителното седене, наднорменото тегло и бременността могат да увеличат натиска върху вените в ректалната област, което води до разширяване и подуване на хемороидите;
  3. Запек и диария: Хроничният запек и диарията могат да увеличат напрежението върху ректалните вени, което води до възпаление и оток. Изпражненията, които са твърди или прекалено меки, също могат да причинят травма на хемороидалните възли.

 

Симптоми

 

Отокът и подуването при вътрешни хемороиди могат да се проявят със следните симптоми:

  • Чувство за натиск: Усещането за натиск в ректалната област е често срещано и може да предизвика дискомфорт при седене или ходене;
  • Болка: Подуването на хемороидите може да причини болка, особено ако хемороидите са тромбозирали;
  • Увеличен обем на хемороидите: При подуване, хемороидите могат да станат видимо по-големи, което може да предизвика усещане за пълнота или наличие на чуждо тяло в ануса.

 

Усложнения

 

Тромбоза

Когато подуването води до образуване на кръвни съсиреци в хемороидите, може да се развие тромбоза, която причинява силна болка и изисква спешна медицинска намеса.

 

Улцерации ( язви )

Постоянното подуване и възпаление могат да доведат до образуване на улцерации (язви) на хемороидите, което увеличава риска от инфекция.

 

Лечение

 

  • Студени компреси;
  • Противовъзпалителни лекарства: Приемът на нестероидни противовъзпалителни лекарства  може да намали възпалението и отока.
  • Поддържане на добра хигиена: Редовното почистване на ануса с топла вода и мека кърпа може да помогне за намаляване на дразненето и подуването;
  • Промени в диетата: Консумацията на храни, богати на фибри, и пиенето на достатъчно количество вода могат да предотвратят запека и да намалят напрежението върху хемороидите.

 

8. Дискомфорт при седене

 

Често срещан симптом, който може значително да повлияе на ежедневния живот и работоспособността на засегнатите хора.

 

Дискомфорт при седене заради хемороиди

 

Причини за появата на дискомфорт при седене

 

Дискомфортът при седене се дължи основно на натиска, който се упражнява върху хемороидите в ректалната област. Вътрешните хемороиди могат да станат болезнени и чувствителни, когато се възпалят или увеличат. Натискът от седене върху тези възпалени тъкани може да доведе до чувство на болка и дискомфорт.

  • Възпаление и подуване: Възпалението на хемороидите причинява подуване, което може да направи седенето неприятно и болезнено. Подуването увеличава натиска върху нервните окончания в ректума, което води до дискомфорт;
  • Пролапс на хемороиди: Когато вътрешните хемороиди пролапсират и изпаднат през ануса, те могат да станат още по-чувствителни и податливи на натиск по време на седене;
  • Тромбоза: Образуването на кръвни съсиреци в хемороидите (тромбоза) може да причини интензивна болка и дискомфорт при седене. Тромбозата води до значително увеличаване на хемороидите и допълнителен натиск върху ректалната област.

 

Усложнения

 

Продължителният дискомфорт при седене може да доведе до вторични проблеми, като:

  • Намалена работоспособност: Хората, които изпитват силен дискомфорт при седене, могат да имат затруднения с изпълнението на ежедневните си задължения, особено ако работата им изисква дълги периоди на седене;
  • Психологически стрес: Постоянният дискомфорт може да доведе до стрес и тревожност, които допълнително влошават качеството на живот.

 

Методи за облекчаване на дискомфорта

 

Използване на специални възглавници

Възглавници с форма на поничка или други специални седалки могат да намалят натиска върху хемороидите и да облекчат болката при седене.

 

Чести почивки

Правенето на чести почивки и избягването на продължително седене могат да помогнат за намаляване на натиска върху ректалната област.

 

Топли седящи вани

Топлите седящи вани могат да намалят възпалението и да облекчат дискомфорта, свързан с хемороидите. Те могат да се правят няколко пъти на ден за по-добри резултати.

 

Медицинско лечение

В случаите на тежък дискомфорт, лекарят може да предпише медикаменти или да препоръча минимално инвазивни процедури за третиране на хемороидите.

 

9. Неприятен мирис

 

Неприятният мирис е по-рядко обсъждан, но не по-малко важен симптом при вътрешни хемороиди. Той  може да бъде източник на значителен дискомфорт и смущение. Неприятният мирис обикновено се дължи на комбинация от фактори, включително изтичане на слуз, замърсяване с фекални материи и инфекции.

 

Причини за появата на неприятен мирис

 

Изтичане на слуз

Вътрешните хемороиди могат да отделят слуз, която, когато се натрупа около ануса, може да причини неприятен мирис. Слузта може да задържа бактерии и други микроорганизми, които допринасят за миризмата.

 

Непълно почистване

Изтичането на малки количества фекален материал поради непълно затваряне на ануса може да доведе до замърсяване и неприятен мирис. Това е особено често при по-големи хемороиди или такива, които са пролапсирали.

 

Инфекции

Възпалението и раните, свързани с хемороиди, могат да станат входна точка за бактерии, което води до инфекции. Инфекциите могат да причинят неприятен мирис, особено ако не се лекуват своевременно.

 

Симптоми и усложнения

 

Неприятният мирис може да бъде придружен от други симптоми като сърбеж, дразнене и възпаление. Ако мирисът е свързан с инфекция, може да се наблюдава и болка, зачервяване и подуване около ануса. В тежки случаи инфекцията може да се разпространи и да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

 

Как да се справим

 

  • Поддържане на добра хигиена: Редовното и внимателно почистване на аналната област с топла вода и мек сапун може да помогне за премахване на слузта и замърсяванията. Препоръчително е избягването на агресивни или ароматизирани продукти;
  • Използване на влажни кърпички: Влажните кърпички без алкохол могат да бъдат полезни за почистване след изхождане и поддържане на областта суха и чиста;
  • Локални антисептици: Нанасянето на локални антисептични кремове или мазила може да помогне за предотвратяване на инфекции и намаляване на миризмата;
  • Медицинска консултация: Ако неприятният мирис е свързан с постоянна или тежка инфекция, е важно да се консултирате с лекар. Лекарят може да предпише антибиотици или други подходящи лечения;
  • Избягване на дълго седене: Дългото седене може да увеличи натиска върху хемороидите и да влоши състоянието. Редовното ставане и разходки могат да помогнат за намаляване на този натиск.

 

10. Чувство на напрежение

 

Чувството на напрежение в ректалната област е често срещан симптом при вътрешни хемороиди. Това усещане може да бъде много неприятно и да повлияе на ежедневния живот на засегнатите. Напрежението често се свързва с наличието на увеличени хемороиди и възпаление в ректума.

 

Причини за появата на напрежение

 

Увеличени хемороиди

Когато вътрешните хемороиди се увеличат, те могат да създадат усещане за натиск или напрежение в ректума. Този натиск се дължи на разширените кръвоносни съдове и околните тъкани, които запълват пространството в ректума.

 

Пролапс на хемороидите

При по-тежки случаи, когато хемороидите пролапсират (изпъкнат през ануса), те могат да причинят чувство на напрежение и натиск, което може да бъде особено изразено по време на изхождане.

 

Възпаление

Възпалението на хемороидалните тъкани може да доведе до оток и повишено напрежение в ректалната област. Възпалителният процес увеличава обема на хемороидите и предизвиква дискомфорт.

 

Симптоми и усещания

 

Чувството на напрежение може да бъде придружено от различни симптоми, включително:

  • Постоянно усещане за пълнота;
  • Усещане за натиск: Това усещане може да се засили при седене, ходене или физически натоварвания;
  • Нужда от чести изхождания: Чувството на напрежение може да доведе до чести опити за изхождане, които обаче не облекчават напълно дискомфорта.

 

Усложнения

 

Запек

Постоянният натиск може да затрудни изхождането, което да доведе до запек и допълнителен дискомфорт.

 

Пролапс

Продължителното напрежение може да увеличи риска от пролапс на хемороидите, което може да изисква медицинска интервенция.

 

Лечение

 

За да се намали чувството на напрежение при вътрешни хемороиди, могат да се приложат следните методи:

  • Диета, богата на фибри;
  • Хидратация: Пиенето на достатъчно вода помага за предотвратяване на запек и улеснява преминаването на изпражненията;
  • Физическа активност: Редовната физическа активност подобрява перисталтиката на червата и намалява чувството на напрежение;
  • Топли вани: Топлите вани могат да помогнат за облекчаване на напрежението и възпалението;
  • Локални кремове: Използването на локални противовъзпалителни и успокояващи кремове може да намали възпалението и напрежението.

 

Заключение

 

Вътрешните хемороиди могат да предизвикат различни симптоми, които да бъдат много неприятни. Разпознаването на тези симптоми е важно за своевременното лечение и облекчаване на състоянието. Ако изпитвате някой от изброените симптоми, консултирайте се с лекар за подходящо лечение и препоръки. Поддържането на здравословен начин на живот и добра хигиена също може да помогне за предотвратяване и управление на вътрешните хемороиди.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Webmd: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)