Външните хемороиди са разширени вени, разположени под кожата около ануса. Те се различават от вътрешните хемороиди по своето местоположение и симптоматика. Външните хемороиди се развиват от външната страна на аналния канал и могат да бъдат лесно видими и осезаеми. Обикновено са меки на допир, но в случаи на тромбозиране, когато във вената се образува кръвен съсирек, те могат да станат твърди и много болезнени.

В тази статия ще разгледаме методите за лечение на външни хемороиди - домашни средства, медикаменти и медицински процедури както и профилактични мерки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на повторната им поява.

 

1. Лечение на външни хемороиди с домашни средства

 

Домашните средства за лечение на външни хемороиди често се използват като първа линия на терапия поради тяхната достъпност и ниска цена. Те могат значително да облекчат симптомите и да помогнат за справяне с дискомфорта.

 

1. Топли седящи вани

Топлите седящи вани са ефективен метод за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Те спомагат да се увеличи кръвообращението в аналната област, което помага за намаляване на подуването. Важно е водата да е топла, а не гореща, за да се избегне допълнително дразнене на кожата. Правете си топли седя вани 2-3 пъти на ден за по 15-20 минути.

 

2. Прилагане на студени компреси

Прилагането на студен компрес за 10-15 минути може да намали възпалението и усещането за сърбеж. Препоръчително е да се използва чиста кърпа или специални ледени пакети, за да се избегне директен контакт на леда с кожата, което може да причини изгаряне.

 

3. Използване на влажни кърпи вместо тоалетна хартия

Използването на влажни кърпи вместо тоалетна хартия е полезно, тъй като те са по-нежни към кожата и предотвратяват допълнително дразнене. Влажните кърпи трябва да са без аромати и алкохол, за да се избегне дразнене на чувствителната кожа около ануса. Те могат да бъдат използвани след всяко изхождане.

 

4. Поддържане на добра хигиена

Поддържането на добра хигиена е от съществено значение за предотвратяване на инфекции и допълнителни усложнения. Аналната област трябва да се измива внимателно с топла вода след всяко изхождане. Избягвайте използването на сапуни и продукти с аромати, които могат да предизвикат дразнене. Подсушаването трябва да се извършва внимателно, с леки потупвания, а не търкане.

 

5. Промени в диетата

Включването на повече фибри в диетата може да помогне за омекотяване на изпражненията и улесняване на изхождането, като по този начин се намалява напрежението върху хемороидите. Консумирайте повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други източници на фибри. Пиенето на достатъчно количество вода също е важно за поддържане на хидратацията и предотвратяване на запек.

 

6. Упражнения и физическа активност 

Редовната физическа активност помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от запек. Леките упражнения, като ходене, плуване и разтягане, могат да бъдат особено полезни.

 

2. Лечение на външни хемороиди с медикаменти

 

Медикаментозното лечение на външните хемороиди често е следващата стъпка, ако домашните средства не осигуряват достатъчно облекчение. Съществуват различни видове медикаменти, които могат да се използват за облекчаване на симптомите и лечение на външните хемороиди.

 

Локални кремове и мехлеми

 

Локалните кремове и мехлеми са широко използвани за облекчаване на болката, сърбежа и възпалението, свързани с външните хемороиди. Те могат да съдържат различни активни съставки:

  • Хидрокортизон: Кортикостероид, който намалява възпалението и облекчава сърбежа;
  • Лидокаин: Локален анестетик, който облекчава болката и дискомфорта;
  • Хамамелис: Естествено противовъзпалително средство, което помага за намаляване на подуването и сърбежа.

 

Тези продукти се прилагат директно върху засегнатата област няколко пъти на ден, в зависимост от указанията на лекаря или инструкциите на опаковката.

 

Кремове и мехлеми при хемороиди

 

Обезболяващи средства

 

Обезболяващите средства като ацетаминофен (Tylenol) и ибупрофен (Advil) могат да се използват за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Тези медикаменти са особено полезни при тромбозирали хемороиди, където болката може да бъде интензивна. Те трябва да се приемат според дозировките, препоръчани на опаковката или предписани от лекар.

 

Венотоници

 

Венотониците са клас медикаменти, които подобряват тонуса и еластичността на вените, като същевременно намаляват венозния застой. Те могат да се използват за лечение на хемороиди и други венозни заболявания. Един от често използваните венотоници е диосмин.

 

Лаксативи

 

Лаксативите могат да бъдат полезни за хора, които страдат от запек. Те помагат за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване. Има различни видове лаксативи, включително:

  • Осмотични лаксативи: Привличат вода в червата, което омекотява изпражненията и стимулира дефекацията;
  • Стимуланти: Стимулират мускулните контракции в червата, което помага за движението на изпражненията.

 

3. Лечение на външни хемороиди с медицински процедури

 

Ако консервативните методи и медикаментозното лечение не дават желания ефект, могат да се разгледат различни медицински процедури за лечение на външни хемороиди. Тези процедури обикновено се извършват от специалисти и могат да предоставят по-дългосрочно облекчение на симптомите.

 

Лигиране с гумена лента

Лигирането с гумена лента е минимално инвазивна процедура, при която се поставя малка гумена лента около основата на хемороида. Това прекъсва кръвоснабдяването му, което води до свиване и отпадане на хемороида след няколко дни. Процедурата е сравнително безболезнена и има висока степен на успех.

 

Склеротерапия

Склеротерапията е процедура, при която се инжектира химически разтвор в хемороида. Този разтвор предизвиква свиване и изсъхване на хемороида. Склеротерапията е ефективна за лечение на малки до средни хемороиди и може да се извършва амбулаторно. Рискът от усложнения е нисък, но може да се наложи повторно лечение.

 

Лазерна терапия

Лазерната терапия използва лазерен лъч за коагулиране на кръвоносните съдове в хемороида. Тази процедура води до свиване и изчезване на хемороида. Лазерната терапия е минимално инвазивна и има кратък възстановителен период. Тя е подходяща за пациенти, които търсят бързо облекчение с минимален дискомфорт.

 

Инфрачервена коагулация

Инфрачервената коагулация е метод, при който се използва инфрачервена светлина за коагулиране на кръвоносните съдове в хемороида. Процедурата е бърза и ефективна за лечение на малки до средни хемороиди. Тя може да се извършва в амбулаторни условия и има минимални странични ефекти.

 

Хирургично отстраняване

В тежки случаи, когато другите методи не са ефективни, може да се наложи хирургично отстраняване на хемороидите. Хемороидектомията е хирургична процедура, при която хемороидите се отстраняват напълно. Тази процедура се извършва под обща или локална анестезия. Въпреки че е най-инвазивната опция, тя предлага най-дълготрайни резултати и е подходяща за тежки случаи.

 

4. Профилактика

 

Профилактиката на външни хемороиди е от съществено значение за предотвратяване на развитието и повторната поява на симптоми.

Следването на няколко прости стъпки може значително да намали риска и да помогне за поддържането на здравословен начин на живот:

  • Поддържане на здравословна диета: Включването на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и бобови растения;
  • Пиене на достатъчно вода: Старайте се да изпивате около 2 литра вода на ден;
  • Редовна физическа активност с леки упражнения като плуване и ходене;
  • Избягване на продължителното седене;
  • Избягване на напрягане по време на изхождане;
  • Правилна хигиена: Използвайте влажни кърпи без аромати и алкохол или измиването с топла вода след изхождане;
  • Избягване вдигането на тежки предмети и силови тренировки.

 

Профилактика на външни хемороиди

 

5. Кога да се консултирате с лекар?

 

Въпреки че много случаи на външни хемороиди могат да бъдат лекувани успешно с домашни средства и медикаменти без рецепта, има ситуации, при които е необходимо да се консултирате с лекар. Навременната медицинска помощ може да предотврати усложнения и да осигури по-ефективно лечение.

 

Силна болка и дискомфорт

Ако изпитвате силна болка и дискомфорт, които не се облекчават с домашни средства или безрецептурни обезболяващи, е важно да се консултирате с лекар. Силната болка може да е признак на тромбозирал хемороид или друга сериозна медицинска ситуация, която изисква незабавна намеса.

 

Обилно кървене

Обилното кървене от ануса или в изпражненията е сериозен симптом, който изисква медицинска оценка. Кървенето може да е признак на тежко възпаление, инфекция или други здравословни проблеми, които се нуждаят от диагностика и лечение от специалист.

 

Липса на подобрение при симптомите

Ако симптомите на хемороиди не се подобряват след две седмици на домашно лечение, трябва да се консултирате с лекар. Липсата на подобрение може да показва, че състоянието е по-сериозно и изисква по-специализирано лечение.

 

Сериозно подуване и възпаление

Възпалението може да е признак на инфекция или друго усложнение, което трябва да бъде оценено и лекувано от специалист.

 

Промени в честотата на изхождане и изпражненията

Промени в честотата на изхождане, форма или консистенция на изпражненията, които продължават повече от няколко дни, също изискват консултация с лекар. Тези промени могат да бъдат симптоми на по-сериозни състояния, включително колоректален рак или други заболявания на червата.

 

Съпътстващи симптоми

Ако изпитвате допълнителни симптоми като треска, слабост, необяснима загуба на тегло или анемия, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Тези симптоми могат да бъдат свързани с по-сериозни здравословни състояния и изискват незабавна медицинска оценка.

 

Заключение

 

Лечението на външни хемороиди може да включва разнообразни методи – от домашни средства и медикаменти до специализирани медицински процедури. При по-сериозни случаи или ако симптомите не се подобряват, навременната консултация с лекар е от съществено значение за правилната диагноза и ефективното лечение.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)