Лятото си отива и естествено, започвате да ровите в гардероба в търсене на топли есенни дрехи. А погрижихте ли се за кожата си?

 

Горещият, влажен въздух и потта омазняват кожата и през лятото използваме продукти с лека текстура, които да не я омазняват. В този момент един по-мазен крем само ще запуши порите и ще доведе до появата на възпаления и пъпки.

Когато лятото си отиде, обаче, и дойде есента въздухът става по-сух и студен. Тогава кожни състояния като екзема, пърхот и псориазис се обострят, а кожата става по-суха и чувствителна. Появяват се зачервявания и сърбеж.

За щастие, можете да избегнете всичко това с правилната козметика.

 

Защо кожата ми е толкова суха през есента?

 

Как да се погрижиш за кожата си през есента?

 

През есента и особено през зимата, ниските нива на влажността на въздуха, по-хладното време, горещите душове и отоплителните тела изсушават кожата и увреждат кожната бариера.

Когато кожната бариера е нарушена, кожата става чувствителна, което води до пукнатини във външния и слой, загуба на хидратация и в крайна сметка до възпаление.

За да се успокоят тези негативни сезонни ефекти върху кожата, хидратацията е от решаващо значение.

Ето какви промени да направите в различните стъпки от режима си:

 

1. Почистващи продукти

 

Почистващите гелове и пяна спират свръх производството на себум и са истински дар през лятото. Но когато настъпи есента, кожата сама се изсушава и такъв продукт може да предизвика повече раздразнение, отколкото да помогне за почистване на кожата.

Вместо това изберете нежен почистващ продукт с кремообразна формула, който ще почисти кожата без да я дразни.

 

2. Хидратиращ крем за лице

 

През летните дни лек лосион или крем с тониращ ефект може да са достатъчни, за да поддържат кожата овлажнена и еластична, но веднага щом температурата спадне, това трябва да се промени. Поддържането на кожата хидратирана е основно правило за грижа през зимата.

За да изградите защита срещу суха кожа, изберете богат хидратиращ крем. Съставки като глицерин, керамиди и ниацин осигуряват добре хидратирана кожа, както и здрава кожна бариера.

 

Как да се погрижиш за кожата си през есента?

 

За най-сухите типове кожа и тези с екзема и псориазис изберете кремове и мехлеми, съдържащи вазелин.

За да помогнете на кожата си да усвои крема максимално добре, използвайте следния метод, често използван от дерматолози:

След измиване на кожата я попийте с леки движения, без да я изсушавате напълно. Нанесете крем за лице докато кожата е още влажна, за да задържите максимално много влага в нея.

 

3. Серуми за лице

 

Ако искате да подхраните допълнително кожата си, нанесете хидратиращ серум преди крема си за лице. Така ще дадете на кожата си допълнителна доза хидратация и ще и помогнете да се възстанови максимално бързо за красива и плътна кожа.

 

4. Слънцезащита

 

Как да се погрижиш за кожата си през есента?

 

UVA лъчите - дългите вълни на слънчевата светлина, които проникват в дермата на кожата, разграждат колагена и еластина, което допринася за слънчевите петна, увисването на кожата и появата на бръчки - доминират през зимните месеци.

Заради ниските температури е по-трудно да усетите въздействието на лъча върху кожата си, което може да доведе до сериозно увреждане от слънцето, без дори да забележите.

През хладните месеци е важно да изберете слънцезащитен крем с надпис „широк спектър“, тъй като SPF се отнася само за защита срещу UVB, а не UVA светлина.

 

5. Ексфолиране и маски

 

През студените месеци избягвайте маски и ексфолианти с прекалено едри частици, защото те могат допълнително да изсушат и наранят кожата. Ако все пак искате да ексфолирате мъртвата кожа, правете го веднъж седмично с фин ексфолиант, който да не дразни прекалено много кожата.

 

6. Грижа за устните

 

Ако мислите, че устните нямат нужда от допълнителна грижа през есента и зимата, грешите. За да избегнете сухите и напукани устни, използвайте балсам за устни с вазелин, който ще ги предпази от студа, ще ги омекоти и подхрани.