Хемороидите са подути вени около аналния канал. Те са два вида: вътрешни и външни. Хемородите се появяват най-често при възрастните. Има и фактори, които могат да повлияят на появата им: бременност, затлъстяване, но в повечето случаи появата им е неизвестна. Хемородите могат да причинят: 

 

  • Кървене по време и след дефекация
  • Подуване около ануса 
  • Болезнено дразнене и сърбеж

 

Тъй като хемородите се причиняват от подуване на кръвоносните съдове, етеричните масла с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за тяхното лечение. Етеричните масла трябва да бъдат разредени в базово масло преди да се нанесат на засегнатата област. НЕ ТРЯБВА да се приемат за вътрешни хемороиди. 

 

Етеричните масла като средство за борба с хемороидите - първа част

 

Ето кои етерични масла помагат при хемороиди: 

 

Етерично масло от мирта

 

Мирт или мирта е от рода на южните вечнозелени растения. Към този род се числят три вида: 

 

  • Myrtus communis – обикновена мирта, с местообитание средиземноморска Европа. 
  • Myrtus nivellei – сахарска мирта, тя е разпространена в Северна Африка. 
  • Myrtus phyllireaefolia – няма информация за този вид. 

 

Маслото от това растение може да облекчи болката и кървенето, които са причинени от хемородите. Етеричното масло може да се смеси с 30 грама охлаждаш крем и да се нанесе върху засегнатата област – прилагането на етеричното масло без да бъде разредено с основа, често предизвиква алергична реакция и дразнене по кожата. 

 

Етеричните масла като средство за борба с хемороидите - първа част

 

Етерично масло от конски кестен

 

Конския кестен е от рода на широколистните дървета виреещи в умерената част на северното полукълбо. В Северна Америка конският кестен се нарича още и „еленово око“, защото формата на плода наподобява окото на елена.

Трябва да се прави разлика между този вид кестен, който се нарича „конски“, защото той не е годен за ядене, и другия, който е от друг род и е ядлив. 

 

Етеричните масла като средство за борба с хемороидите - първа част

 

През 2012 г. изследователи предполагат, че екстрактът от семената на конския кестен може да облекчи болката и да намали подуването, когато се използва като лекарство за хемороди или разширени вени. Някои натурални продукти може да имат наличието на конски кестен.

Трябва да знаем, че продукти с конски кестен  НЕ трябва да бъдат използвани преди да се подлагаме на операция, защото самата съставка може да забави съсирването на кръвта. За хора, които имат алергия към конския кестен е добре да не го ползват. 

 

Етерично масло от кора на канела

 

Според някои проучвания етеричното масло от кора на канела стимулира здравия растеж на тъканите и облекчава възпалението.

Прилагането на етерично масло от канелена кора върху външен хемороид трябва да се извършва внимателно. Разреждане на 3 до 5 капки етерично масло от канела в 30 мл. разтопено кокосово масло или масло от сладък бадем предизвиква противовъзпалителни ефекти. Въпреки това, хората с чувствителна кожа НЕ трябва да използват етерично масло от канела локално.

 

Етеричните масла като средство за борба с хемороидите - първа част

 

Етерично масло от карамфил 

 

Карамфилът е растение, което вирее предимно в Европа и Азия, като няколко вида се срещат и в Северна Африка, и само един в Северна Америка. 

Етеричното масло от карамфил може да се закупи в чиста форма или да се използва в смес с крем. При хора, които имат хронични анални хемороиди може да се използва, за да облекчи болката и дискомфорта.

Някои натурални мехлеми могат да имат в състава си карамфил, но може и да си приготви в домашни условия. От 3 до 5 капки етерично масло от карамфил се смесват в 30 мл. неароматизиран хипоалергичен лосион на маслена основа. 

 

Продължете към втора част – тук