Хемороидите  са набъбнали и възпалени вени в областта на ануса и ректума, които могат да причинят болка, сърбеж и кървене. Те са част от нормалната анатомия на човека, но когато се възпалят или набъбнат, могат да създадат значителни неудобства.

Хемороидите се делят на два вида - вътрешни и външни. В днешната статия ще разгледаме основните причини и фактори за тяхната поява.

 

От какво се получават хемороидите?

 

Хемороидите могат да бъдат предизвикани от различни фактори, които увеличават налягането върху вените в областта на ректума и ануса.

 

Ето някои от тях:

 

1. Запек и напрягане при изхождане

 

Запекът е един от основните рискови фактори за развитието на хемороиди. Когато изпражненията са твърди и сухи, те затрудняват изхождането, което напряга и увеличава налягане върху вените в ректума и ануса. Това налягане може да предизвика разширяване и възпаление на вените, което води до образуването на хемороиди. Напрягането по време на изхождане уврежда венозната структура, което може да довете до честата поява на хемороиди ( хроничен проблем ).

 

2. Диета с ниско съдържание на фибри

 

Фибрите помагат за формиране на меки и обемни изпражнения, което улеснява тяхното преминаване през червата и намалява нуждата от напрягане по време на изхождане. Липсата на достатъчно фибри в диетата води до твърди и сухи изпражнения, които предизвикват запек и напрягане. Прекомерната консумация на преработени храни, захари и мазнини, съчетана с недостатъчен прием на течности, също може да допринесе за развитието на хемороиди.

 

3. Заседнал начин на живот

 

Продължителното седене, особено на твърди повърхности, увеличава налягането върху вените в ануса и ректума. Това може да доведе до тяхното разширяване и възпаление. Липсата на физическа активност също забавя чревната перисталтика, което увеличава риска от запек.

 

4. Бременност

 

Бременност

 

Бременността значително увеличава риска от развитие на хемороиди. Нарастващата матка оказва натиск върху вените в тазовата област и долната част на корема, което затруднява кръвообращението и води до разширяване на вените. Хормоналните промени по време на бременността също играят роля, като отпускат стените на вените и ги правят по-податливи на разширяване и възпаление. Запекът, който често съпътства бременността поради хормоналните промени и намалената физическа активност, допълнително увеличава риска от хемороиди.

 

5. Наднормено тегло

 

Наднорменото тегло създава допълнително налягане върху вените в долната част на тялото, включително вените в ануса и ректума. Намаляването на телесното тегло чрез здравословна диета и редовна физическа активност може да помогне за предотвратяване на хемороидите и подобряване на общото здраве.

 

6. Напреднала възраст

 

С напредване на възрастта, рискът от развитие на хемороиди се увеличава. Това се дължи на отслабването на тъканите, които поддържат вените в ректума и ануса. С течение на времето, тези тъкани губят еластичността си и стават по-податливи на разширяване и възпаление. Възрастните хора често страдат от хронични запек и други храносмилателни проблеми, които също допринасят за развитието на хемороиди.

 

7. Генетичната предразположеност

 

Ако в семейството ви има история на хемороиди, вероятността за поява на същото състояние при вас е по-висока. Наследствените фактори могат да включват слабост на венозните стени или склонност към запек.

 

8. Хронична диария

 

Хроничната диария може да бъде също толкова вредна за вените в анусната област, колкото и запекът. Постоянното дразнене и възпаление на ануса, причинено от честите изхождания, може да увеличи налягането върху вените. Хроничната диария може да бъде резултат от различни състояния като възпалителни заболявания на червата, инфекции или непоносимост към определени храни.

 

9. Тежко физическо натоварване

 

Тежко физическо натоварване

 

Тежкото физическо натоварване, особено ако не се изпълнява правилно, предизвиква напрежение върху вените в ануса и ректума. Професии или дейности, свързани с често и интензивно вдигане на тежести, като строителство, тежка атлетика или дори чести домашни задължения, могат значително да повишат риска от хемороиди.

 

10. Дълготрайно седене на тоалетната

 

Дълготрайното седене на тоалетната може да увеличи налягането върху вените в анусната област, особено ако това време се удължава поради четене на книга, използване на мобилни устройства или просто защото човек се разсейва. Ограничете времето, което прекарвате седнали на трона.

 

Симптоми на хемороидите

 

Хемороидите могат да предизвикат разнообразни симптоми, които варират по тежест и продължителност. Разбирането на тези симптоми може да помогне за навременната диагноза и лечение:

 

  • Болка и дискомфорт - болката обикновено се усеща в областта на ануса, особено при изхождане;
  • Сърбеж и раздразнение - сърбежът е често срещан симптом, причинен от дразнене на кожата около ануса. Това дразнене може да се дължи на изтичане на слуз или частично изхождане. Разчесването на сърбящата област може да влоши състоянието и да доведе до възпаление и инфекция;
  • Кървене - кървенето е един от най-често срещаните симптоми на хемороидите. Обикновено се проявява като яркочервена кръв върху тоалетната хартия или в тоалетната след изхождане. Постоянното кървене може да доведе до анемия, което изисква медицинско внимание;
  • Подуване - външните хемороиди могат да се усещат като твърди бучки, които са болезнени при допир. Това подуване може да бъде причинено от възпаление и събиране на кръв във вените;
  • Слуз в изпражненията.

 

Превенция и лечение

 

Превенцията и лечението на хемороиди включват различни стратегии, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на бъдещи проблеми:

 

1. Здравословна диета

 

Включването на достатъчно фибри в храненето помага за улесняване на движението на червата и предотвратяване на запек. Фибрите могат да бъдат набавяни чрез плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Освен това, важно е да се пие достатъчно вода, за да се поддържа хидратацията на тялото и да се улесни храносмилането.

 

2. Редовна физическа активност

 

Редовната физическа активност е важна за поддържане на здравето на храносмилателната система и предотвратяване на запек. Упражнения като ходене, бягане, плуване и йога могат да стимулират движението на червата и да намалят налягането върху вените в ректума и ануса.

 

3. Поддържане на здравословно тегло

 

Поддържане на здравословно тегло

 

Поддържането на здравословно тегло е от съществено значение за предотвратяване на хемороидите. To може да се постигне чрез балансирано хранене и редовна физическа активност.

 

4. Правилна хигиена в областта на ануса

 

Използването на мека тоалетна хартия и избягването на ароматизирани продукти може да намали риска от раздразнение. В някои случаи, използването на влажни кърпички без алкохол или нежни почистващи средства може да бъде полезно.

 

5. Промени в начина на живот

 

Правете редовни почивки ако работите предимно седнали. Избягвайте дълготрайно седене на тоалетната и тежкото физическо натоварване.

 

6. Медицинско лечение

 

Ако симптомите на хемороидите не се подобрят с домашни средства, консултацията с лекар е необходима. Съществуват различни медицински процедури и лекарства, които могат да помогнат за лечение на хемороиди:

  • Медикаменти - кремове, мехлеми и супозитории, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни съставки, могат да облекчат болката и сърбежа;
  • Минимално инвазивни процедури - лигиране с гумена лента, склеротерапия и инфрачервена коагулация;
  • Хирургически интервенции - в тежки случаи може да се наложи хемороидектомия (отстраняване на хемороидите) или хемороидопексия (фиксиране на хемороидите).

 

Хемороидите са често срещан проблем, който може да бъде болезнен и неприятен. Разбирането на причините за тяхното възникване и предприемането на превантивни мерки може да помогне за намаляване на риска и облекчаване на симптомите.

 

Спазването на здравословен начин на живот, редовната физическа активност и правилната хигиена са ключови за поддържане на здравето и предотвратяване на хемороиди.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, causes and treatment (27 Май 2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (27 Май 2024)