Хемороидите или  купчините са подути вени около ануса или в долната част на ректума, където отпадъците се събират, преди да преминат като изпражнения.

Има два вида хемороиди: външни хемороиди, които се образуват под кожата близо до ануса и вътрешни хемороиди, които се образуват в ануса и долната ректална лигавица.

 

5 храни богати на фибри, които да консумираме при хемороиди

 

Според някои учени 1 на всеки 20 души страда от хемороиди. Неправилното хранене е една от основните причини, за образуването на хемороиди.

В тази статия ще изброим някои храни с високо съдържание на фибри, които са полезни при хемороиди, както и какви храни трябва да избягвате. Освен това, ще откриете и няколко съвета за лечение и профилактика на хемороидите.

 

Как диетата помага при хемороиди

 

Пълноценното хранене, със храни богати на фибри и ниско съдържание на мазнини, могат да намалят или предотвратят симптомите на хемороиди.

 

5 храни богати на фибри, които да консумираме при хемороиди

 

Това е така, защото фибрите допринасят за:

  • намаляване на времето, което изпражненията прекарват в дебелото черво (време за преминаване през дебелото черво).
  • увеличаване на задържането на вода в дебелото черво, което води до по-меки изпражнения, които преминават по-лесно.
  • намаляване нивата на pH в дебелото черво, което също намалява времето необходимо на храната да премине през дебелото черво.

Според диетичните насоки, повечето хора трябва да се стремят да получат 14 грама (g) фибри за всеки 1000 калории, които консумират.

 

Кои храни да ядем

 

Важно е да включим храни в диетата си, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да подпомогнат заздравяването на тъканите. Някои от храните, които се препоръчват при хемороиди, включват:

 

1. Пшенични трици и настъргана пшеница

 

Пшеничните трици и настърганата пшеница съдържат неразтворими фибри, които придават обем на изпражненията и улесняват преминаването им.

 

2. Круши

 

Крушите са с невероятно високо съдържание на фибри и други съединения, които могат да бъдат от полза за хора с хемороиди. Крушите съдържат фруктоза, която може да действа като естествено слабително средство.

 

3. Царевица

 

Царевицата помага за омекотяване на изпражненията, което улеснява изхождането им и намалява риска от напрежение.

 

4. Домати

 

Доматите съдържат фибри и вода, които могат както да облекчат запека, така и да улеснят изхождането. Доматите съдържат нарингенин, естествен антиоксидант, който има слабителен ефект при някои форми на запек.

 

5. Цитрусови плодове

 

Вътрешната кожа, която покрива месестата част на цитрусовите плодове, като лимони, портокали и грейпфрути, съдържа много фибри. Подобно на доматите, цитрусовите плодове също съдържат нарингенин, съединение, което има слабително действие.

Те съдържат много вода, което помага за облекчаване на запека и омекотяване на изпражненията.

 

Кои храни да избягваме

 

Преработените храни и тези, богати на мазнини, захар или рафинирани въглехидрати, могат да увеличат риска от появата на хемороиди, затова е добре да избягвате някои храните и продуктите, като:

 

5 храни богати на фибри, които да консумираме при хемороиди

 

  • пържени и солени храни
  • чипс и други пакетирани закуски
  • пълномаслени млечни продукти
  • червено месо
  • шоколад
  • газирани напитки
  • кафе 
  • алкохол

 

Избягването на тези храни и напитки може помогне да поддържате здравето на вашите кръвоносни съдове и да намалите риска от появата на хемороиди.

Важно е да поддържате балансирано хранене, което включва плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри, за поддържане на здравословна функция на червата.