Хемороидите са една от най-честите аноректални заболявания, засягащи милиони хора по целия свят. Те се появяват, когато вените в ректума и ануса се подуват и разширяват. Това разширение може да бъде причинено от различни фактори, включително повишено налягане в областта на таза и ректума.

 

Защо бременността увеличава риска от хемороиди?

 

Бременността е време на значителни физически и хормонални промени, които могат да повлияят на различни аспекти на здравето на жената. Една от често срещаните неприятности по време на бременност са хемороидите.

 

Нека разгледаме по-подробно причините за повишения риск от хемороиди по време на бременността:

 

1. Физическо налягане 

 

Една от основните причини за увеличен риск от хемороиди по време на бременност е физическото налягане, което растящата матка упражнява върху тазовите вени. С увеличаването на размера и теглото на плода, налягането в долната част на тялото на майката се увеличава значително. Това налягане може да затрудни нормалния кръвен поток и да доведе до подуване на вените в ректума и ануса.

 

2. Хормонални промени

 

Хормоналните промени по време на бременност също играят съществена роля в развитието на хемороиди. Хормонът прогестерон, който се произвежда в по-големи количества по време на бременност, има релаксиращ ефект върху стените на кръвоносните съдове. Това може да доведе до разширяване на вените и увеличаване на вероятността от хемороиди. Освен това, прогестеронът може да забави движението на червата, което увеличава риска от запек – още един фактор, който допринася за появата на хемороиди.

 

3. Намалена физическа активност

 

Много бременни жени намаляват физическата си активност поради дискомфорт или медицински съображения. Намалената активност може да забави кръвообращението и да допринесе за развитието на хемороиди. Редовната физическа активност е важна за поддържане на нормално кръвообращение и предотвратяване на запек.

 

4. Повишен кръвен обем

 

По време на бременност обемът на кръвта в тялото на жената се увеличава значително, за да поддържа развиващия се плод. Това увеличено количество кръв поставя допълнително налягане върху кръвоносните съдове, включително вените в тазовата област.

 

5. Ролята на родилния процес

 

Самият процес на раждане, особено ако е продължителен и изисква интензивно напъване, може да доведе до появата или влошаването на хемороидите. Натискът и напрежението по време на раждането могат да увеличат налягането върху ректалните вени, което води до тяхното подуване.

 

Симптоми на хемороидите

 

Симптомите на хемороидите при бременни жени могат да варират в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните характеристики на организма:

  • Болка и дискомфорт - един от най-честите симптоми на хемороидите е болката. Тя може да бъде лека до силна и обикновено се усеща около ануса. Болката често се засилва при дефекация, продължително седене или физическо натоварване;
  • Сърбеж и дразнене - сърбежът обикновено се дължи на възпалението и подуването на вените, както и на дразнението на кожата около ануса;
  • Кървене - кървенето може да бъде малко или значително и често е безболезнено, но наличието му изисква внимание и консултация с лекар;
  • Подуване и образуване на бучки - при външните хемороиди често се наблюдава подуване и образуване на твърди бучки около ануса. Тези бучки могат да бъдат чувствителни и болезнени на допир. Подуването може да причини значителен дискомфорт и да затрудни ежедневните дейности като седене и ходене;
  • Секреция и влага - някои жени могат да забележат повишена влага и секреция около ануса, което е свързано с възпалението на хемороидите. Тази влага може да доведе до допълнително дразнене и сърбеж.

 

Предотвратяване на хемороидите по време на бременност

 

Предотвратяването на хемороидите по време на бременност е възможно с няколко прости, но ефективни мерки. Тези стратегии могат да помогнат за намаляване на риска и за облекчаване на потенциалния дискомфорт.

 

1. Поддържане на здравословна диета

 

Храненето играе ключова роля в предотвратяването на хемороиди. Ето някои основни препоръки:

  • Консумация на храни, богати на фибри - плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения са отличен източник на фибри. Фибрите подпомагат храносмилането и улесняват дефекацията, което намалява риска от запек и съответно от хемороиди;
  • Избягване на рафинирани и преработени храни - белият хляб, пастата и сладкишите могат да влошат запека. Избягвайте ги или ги консумирайте в умерени количества;
  • Хидратация - пийте много вода през целия ден. Адекватната хидратация помага за омекотяване на изпражненията и улеснява тяхното преминаване през храносмилателния тракт.

 

Поддържане на здравословна диета

 

2. Правилна хигиена и грижа за областта

 

Поддържането на добра хигиена може да помогне за предотвратяване на хемороиди и облекчаване на дискомфорта:

  • Нежно почистване - след ходене до тоалетната използвайте мокри кърпички без аромат или вода, за да почистите ануса. Избягвайте агресивни сапуни и ароматизирани продукти, които могат да дразнят кожата;
  • Топли вани - кратки топли вани могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите. Потапяйте се във ваната за 10-15 минути няколко пъти на ден, ако е необходимо.

 

3. Повече внимание при ходене на тоалетната

 

Навиците също могат да играят важна роля в предотвратяването на хемороиди:

  • Избягване на натиск - не се напъвайте прекомерно по време на изхождане. Натискът може да доведе до подуване на ректалните вени и образуване на хемороиди;
  • Отивайте по нужда редовно - опитайте се да установите редовен ритъм на изхождане. Не задържайте изпражненията, когато усещате нужда;
  • Подходяща поза - използвайте малка табуретка под краката си, когато сте на тоалетната. Това може да помогне за по-добро изправяне на ректума и улесняване на изхождането.

 

4. Намалете стреса и напрежението

 

Стресът може да влоши много здравословни проблеми, включително хемороидите:

  • Техники за релаксация - практикувайте техники като дълбоко дишане, медитация или йога, за да намалите стреса и напрежението;
  • Достатъчен сън - осигурете си достатъчно почивка и сън. Адекватният сън помага на тялото да се възстанови и да функционира правилно.

 

5. Използвайте подходящо облекло

 

Правилното облекло също може да помогне за предотвратяване на хемороиди. Избягвайте тесни дрехи и бельо, които могат да окажат натиск върху областта на ректума. Носете свободни и дишащи материи.

 

6. Избягване на тежки физически натоварвания

 

Тежките физически натоварвания могат да увеличат налягането върху тазовите вени: Ако е възможно, избягвайте да вдигате тежки предмети. Ако трябва да вдигнете нещо тежко, използвайте правилната техника – сгъвайте коленете и вдигайте с краката, не с гърба.

 

Лечение на хемороиди по време на бременност

 

Лечението на хемороиди по време на бременност е деликатен процес, тъй като трябва да се вземат предвид безопасността и здравето както на майката, така и на бебето. Ето няколко подхода за лечение на хемороиди, които са безопасни и ефективни по време на бременност:

 

1. Домашни средства

 

Много домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хемороиди:

  • Ледени компреси - прилагането на студени компреси върху засегнатата област може да намали отока и болката. Увийте лед в кърпа и го приложете върху хемороидите за 10-15 минути;
  • Хигиена - поддържайте областта около ануса чиста и суха. Използвайте нежни, неароматизирани сапуни и вода за измиване. Избягвайте агресивни движения и триене.

 

Поддържане на добра хигиена при бременни

 

2. Продукти за локално приложение

 

Кремове и мазила

Използвайте кремове и мазила, съдържащи безопасни за бременност съставки като хамамелис или хидрокортизон. Те могат да облекчат сърбежа, болката и възпалението.

Мокри кърпички

Използвайте хипоалергенни мокри кърпички без алкохол и ароматизатори за почистване след дефекация. Те са по-нежни от обикновената тоалетна хартия.

 

3. Медикаменти

 

Преди да приемете каквито и да е медикаменти, е важно да се консултирате с вашия лекар:

  • Болкоуспокояващи - лекарят може да препоръча безопасни болкоуспокояващи като ацетаминофен за облекчаване на болката;
  • Лаксативи: - в някои случаи лекарят може да предпише меки лаксативи или фиброви добавки, за да помогне за предотвратяване на запек.

 

Кога да потърсите медицинска помощ? 

 

Въпреки че много случаи на хемороиди могат да бъдат лекувани с домашни средства и промени в начина на живот, има ситуации, при които е важно да потърсите медицинска помощ. Навременната консултация с лекар може да предотврати усложнения и да осигури по-ефективно лечение.

Ето кога трябва да се обърнете към специалист:

  • Силна и непоносима болка която не се облекчава с домашни средства или обичайни болкоуспокояващи;
  • Обилно или продължително кървене;
  • Увеличаващо се подуване и възпаление;
  • Промяна в навиците за дефекация
  • Признаци на инфекция
  • История на хемороидални заболявания

 

Какво да очаквате след раждането?

 

След раждането, тялото на жената преминава през множество промени, докато се възстановява от бременността и раждането. Хемороидите, които са се появили или се влошили по време на бременността, също могат да претърпят промени. Ето какво можете да очаквате и как да се справите с хемороидите в този период:

 

1. Постепенно облекчаване на симптомите

 

Много жени откриват, че симптомите на хемороидите започват да намаляват след раждането. Това се дължи на намаляването на налягането върху тазовите вени, след като бебето е родено. Въпреки това, е важно да продължите с подходящите мерки за грижа и предотвратяване.

 

2. Продължителна грижа

 

Продължете да използвате домашните средства и локалните лечения, които са били ефективни по време на бременността. Топлите вани, ледени компреси и кремовете против хемороиди могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването.

 

3. Хранителен режим и хидратация

 

След раждането е важно да поддържате здравословен хранителен режим, богат на фибри, и да пиете много вода. Това ще помогне за поддържане на редовното движение на червата и ще предотврати запек, който може да влоши хемороидите.

 

4. Умерена физическа активност

 

Постепенното възобновяване на физическата активност е важно за възстановяване на тялото след раждането. Започнете с леки упражнения като разходки и разтягания, като постепенно увеличавате интензивността и продължителността на тренировките.

 

5. Избягвайте продължително седене и стоене

 

Опитайте се да избягвате продължително седене или стоене, особено в първите седмици след раждането. Ако трябва да седите за дълго време, използвайте мека възглавница, за да намалите натиска върху тазовите вени.

 

6. Медицинска помощ и прегледи

 

Ако хемороидите не се подобряват след раждането или ако симптомите се влошават, е важно да се консултирате с лекар. Лекарят може да предложи по-специализирани лечения или процедури, ако е необходимо.

 

7. Специални съображения при кърмене

 

Ако кърмите, е важно да се консултирате с лекар, преди да използвате каквито и да е медикаменти за хемороиди, за да се уверите, че те са безопасни за вашето бебе. Много локални кремове и мазила са безопасни, но винаги е добре да потвърдите с медицински специалист.

 

8. Възстановяване на тазовото дъно

 

След раждането е важно да се фокусирате върху възстановяване на мускулите на тазовото дъно. Упражненията на Кегел могат да помогнат за укрепване на тези мускули и за предотвратяване на хемороиди. Консултирайте се с вашия лекар или физиотерапевт за подходящи упражнения.

 

9. Дългосрочна профилактика

 

След като сте се възстановили от раждането, продължете да поддържате здравословен начин на живот, който включва правилно хранене, редовна физическа активност и подходящи хигиенни навици. Това ще помогне за предотвратяване на повторната поява на хемороиди в бъдеще.

Периодът след раждането е време на възстановяване и адаптация за тялото на жената. Хемороидите, които са се развили по време на бременността, често започват да се подобряват след раждането, но продължителната грижа и профилактика са важни за пълното възстановяване. 
Следвайте препоръките за домашни средства, поддържайте здравословен начин на живот и не се колебайте да потърсите медицинска помощ, ако е необходимо.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

 

1. Mayo Clinic: Pregnancy week by week (25.06.2024)
2. Healthline: What to Know About Pregnancy Hemorrhoids (25.06.2024)