1. Запек и хемороиди – какво представляват? 

 

Какво представлява запекът? 

 

Запекът е често срещано храносмилателно разстройство, което се характеризира с трудност или невъзможност за редовно изхождане. Това състояние може да бъде остро или хронично. Острият запек е временно състояние, често причинено от промени в хранителния режим или стрес. Хроничният запек, от друга страна, може да продължи месеци или дори години и изисква медицинска намеса.

 

Запекът може да се характеризира с няколко признака:

  • Редки изхождания (по-малко от три пъти седмично);
  • Трудно или болезнено изхождане;
  • Чувство за непълно изпразване на червата;
  • Твърди или малки изпражнения.

 

Причините за запек могат да бъдат разнообразни, включително недостатъчен прием на фибри, недостиг на течности, липса на физическа активност, стрес, промени в рутината или начин на живот и употреба на определени лекарства.

Запекът може да бъде и симптом на други заболявания, като синдром на раздразненото черво (IBS), хипотиреоидизъм или неврологични разстройства. Затова е важно да се консултирате с лекар, ако симптомите на запек продължават или се влошават.

 

Какво представляват хемороидите? 

 

Хемороидите са подути и възпалени вени в областта на ректума и ануса, които могат да бъдат болезнени и неприятни. Те се делят на два основни типа: вътрешни и външни хемороиди.

Вътрешните хемороиди се намират вътре в ректума и обикновено не са видими или осезаеми. Те обикновено не причиняват болка, но могат да доведат до кървене при изхождане.

Външните хемороиди се намират под кожата около ануса и могат да бъдат видими и осезаеми. Те често причиняват болка, сърбеж и кървене. В някои случаи могат да се образуват тромби в тези хемороиди, което ги прави още по-болезнени.

Хемороидите могат да бъдат резултат от различни фактори, включително хроничен запек.

 

Симптомите на хемороиди включват:

  • Кървене по време на изхождане;
  • Сърбеж и дразнене в ануса;
  • Болка и дискомфорт;
  • Подути зони около ануса;
  • Изпъкнали хемороиди, които могат да се чувстват като бучки около ануса.

 

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други заболявания, затова е необходимо медицинско изследване за точна диагноза и подходящо лечение.

 

2. Причини за появата на запек и хемороиди

 

Запек

 

Запекът може да бъде причинен от множество фактори, които обикновено са свързани с начина на живот, хранителните навици или медицински състояния. Нека ги разгледаме по-подробно:

 

Хранителни фактори

Най-честата причина за запек е недостатъчният прием на фибри. Фибрите играят ключова роля в поддържането на нормална перисталтика на червата. Те добавят обем към изпражненията, което улеснява тяхното движение през червата.

 

Храни богати на фибри

 

Дехидратация

Недостатъчният прием на течности също може да доведе до запек. Водата е необходима за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване през червата. Когато тялото е дехидратирано, червата абсорбират повече вода от изпражненията, което ги прави твърди и трудни за изхвърляне.

 

Липса на физическа активност

Физическата активност стимулира перисталтиката на червата. Липсата на движение може да забави храносмилателната система и да доведе до запек.

 

Отлагане на изхождането

Отлагането на изхождането може да доведе до запек. Когато човек игнорира нужата за визита в тоалетната, това може да доведе до втвърдяване на изпражненията и затруднения при тяхното изхвърляне. Това често се случва при хора със стресови или натоварени работни графици.

 

Медицински състояния и лекарства

Някои медицински състояния, като синдром на раздразненото черво (IBS), диабет, хипотиреоидизъм и неврологични разстройства, могат да причинят запек. Определени лекарства, включително обезболяващи, антидепресанти и антиациди, също могат да имат запек като страничен ефект.

 

Хемороиди 

 

Хемороидите са резултат от повишено налягане в вените на ануса и ректума, което води до тяхното подуване и възпаление. Ето някои от основните причини за тяхната проява:

 

Хроничен запек и напрежение при изхождане

Запекът и напрежението при изхождане са основни фактори за развитие на хемороиди. Натискът, който се оказва върху вените в долната част на ректума, може да ги разшири и възпали, водейки до хемороиди.

 

Диария

Честата диария също може да причини хемороиди. Продължителната диария дразни вените в ануса и ректума, което може да доведе до тяхното възпаление.

 

Бременност

По време на бременност, увеличеното налягане в коремната област, дължащо се на растящия плод, може да предизвика хемороиди. Хормоналните промени по време на бременността също могат да играят роля в развитието на хемороиди.

 

Наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло увеличава налягането върху вените в ануса и ректума. Това е особено вярно за хора с централно затлъстяване, при които мастната тъкан се натрупва около корема.

 

Продължително седене или стоене

Продължителното седене или стоене може да доведе до натиск върху вените в ануса и ректума. Това е често срещан проблем при хора с офисна работа или професии, изискващи дълги периоди на стоене.

 

Напреднала възраст

С напредването на възрастта тъканите, поддържащи вените в ректума и ануса, могат да отслабнат и да се разтегнат, увеличавайки риска от хемороиди.

 

3. Симптоми

 

Симптоми при запек

 

Запекът се проявява с различни симптоми, които могат да варират от леки до тежки. Ето някои от основните симптоми, които може да забележите при запек:

 

Запек и трудно изхождане

 

Редки изхождания

Един от основните симптоми на запек е намаляването на честотата на изхожданията. Обикновено се счита за запек, ако имате по-малко от три изхождания на седмица. В някои случаи, хората могат да имат изхождания само веднъж или два пъти в месеца.

 

Трудности при изхождане

Запекът често е свързан с усилия и напрежение при изхождане. Изпражненията могат да бъдат твърди и сухи, което затруднява тяхното изхвърляне.

 

Чувство на тежест

Много хора със запек усещат, че не могат да изпразнят напълно червата си. Това чувство на непълно изпразване на червата може да бъде придружено от дискомфорт и дразнене в областта на корема.

 

Коремни болки и подуване

Запекът често води до коремни болки и подуване. Тези симптоми са резултат от задържането на изпражненията и газовете в червата. Подуването може да причини допълнителен дискомфорт и усещане за тежест в корема.

 

Анорексия и умора

Запекът може да повлияе на апетита и да доведе до анорексия. Някои хора губят интерес към храната, което може да доведе до загуба на тегло. Хроничният запек може да причини умора и общо неразположение.

 

Симптоми при хемороиди

 

Хемороидите се проявяват с разнообразни симптоми, които могат да варират по тежест и интензивност. Ето някои от най-често срещаните симптоми на хемороиди:

 

Кървене при изхождане

Един от най-честите симптоми на хемороиди е кървенето по време на изхождане. Кървенето обикновено е светло червено и може да се забележи върху тоалетната хартия или в тоалетната чиния. Този симптом може да бъде тревожен, но в повечето случаи не е сериозен.

 

Сърбеж и дразнене

Хемороидите често причиняват сърбеж и дразнене в областта на ануса. Този сърбеж може да бъде много неприятен и да доведе до допълнително дразнене и възпаление, ако се почесва.

 

Болка и дискомфорт

Външните хемороиди могат да бъдат болезнени, особено ако се образуват тромби в тях. Болката може да варира от лека до силна и може да се влоши при седене или изхождане. Вътрешните хемороиди обикновено не са болезнени, освен ако не пролапснат (излизат извън ануса).

 

Подути зони около ануса

Външните хемороиди могат да се проявят като подути бучки около ануса. Тези подутини могат да бъдат болезнени на допир и да причиняват дискомфорт при седене или ходене.

 

Изпъкнали хемороиди

Вътрешните хемороиди могат да пролапснат и да излязат извън ануса, особено при напрежение по време на изхождане. Това състояние може да бъде болезнено и да изисква връщане на хемороидите обратно в ректума.

 

 

4. Диагностика

 

Запек

 

Диагностиката на запек започва с подробна медицинска история и физически преглед. Лекарят ще зададе въпроси за симптомите, тяхната продължителност и честота, както и за хранителните навици и начина на живот на пациента.

 

Ето някои от основните методи за диагностика на запек:

 

1. Медицинска история и физически преглед

Първоначалната диагностика включва обсъждане на медицинската история на пациента, включително наличието на хронични заболявания, употребата на лекарства и фамилна анамнеза за храносмилателни проблеми. Физическият преглед може да включва палпация на корема, за да се открият признаци на подуване или твърдост.

 

2. Лабораторни изследвания

Кръвните тестове могат да помогнат за идентифициране на метаболитни и хормонални нарушения, които могат да причиняват запек. Изследванията могат да включват тестове за нивата на глюкоза, калций и хормони на щитовидната жлеза.

 

3. Рентгенография

Рентгенографията на корема може да покаже натрупване на изпражнения в червата. Контрастна рентгенография (бариева клизма) може да бъде използвана за визуализиране на дебелото черво и ректума.

 

4. Колоноскопия и сигмоидоскопия

Тези ендоскопски изследвания позволяват директно визуализиране на вътрешността на дебелото черво и ректума. Те могат да открият обструкции, полипи, възпалителни заболявания на червата или рак. Сигмоидоскопията изследва само долната част на дебелото черво, докато колоноскопията изследва цялото дебело черво.

 

Хемороиди

 

Диагностиката на хемороиди също започва с медицинска история и физически преглед. Лекарят ще зададе въпроси за симптомите, като кървене, болка и сърбеж, както и за хранителните навици и начина на живот на пациента.

 

Основните методи за диагностика на хемороиди включват:

 

1. Визуален преглед

Външните хемороиди обикновено са видими при преглед на ануса. Лекарят може да идентифицира подутини или възпалени вени около ануса.

 

2. Дигитален ректален преглед

По време на дигиталния ректален преглед лекарят ще вкара пръст, покрит с ръкавица и лубрикант, в ректума на пациента. Това помага за оценка на тонуса на мускулите и откриване на вътрешни хемороиди или други абнормални образувания.

 

3. Аноскопия

Аноскопията е минимално инвазивен преглед, при който се използва специален инструмент (аноскоп) за визуализиране на вътрешността на ануса и долната част на ректума. Този метод позволява директно изследване на вътрешните хемороиди.

 

4. Проктоскопия и сигмоидоскопия

Проктоскопията и сигмоидоскопията са ендоскопски процедури, които позволяват визуализация на по-голяма част от ректума и дебелото черво. Те се използват за откриване на вътрешни хемороиди, полипи или други аномалии.

 

5. Колоноскопия

Ако пациентът има кървене или други симптоми, които изискват по-детайлно изследване, лекарят може да препоръча колоноскопия. Тази процедура позволява изследване на цялото дебело черво и може да помогне за изключване на по-сериозни заболявания като рак на дебелото черво.

 

5. Лечение

 

Лечение на запек

 

Лечението на запек може да включва промени в начина на живот, диетични корекции, лекарства и в редки случаи медицински процедури. Нека разгледаме по-подробно всяка от тези опции:

 

1. Промени в начина на живот

Един от най-ефективните начини за справяне със запека е чрез промени в начина на живот:

  • Увеличаване на физическата активност: Редовните упражнения могат да стимулират перисталтиката на червата и да помогнат за по-лесно изхождане. Дори ежедневните разходки могат да имат значителен позитивен ефект;
  • Създаване на рутинна за изхождане: Опитвайте се да изхождате по едно и също време всеки ден, за предпочитане след хранене, когато перисталтиката е по-активна.

 

2. Промени в храненето

Правилното хранене играе ключова роля в управлението на запека:

  • Увеличаване на приема на фибри: Консумацията на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения може значително да подобри перисталтиката. Целта е да се приемат около 25-30 грама фибри на ден;
  • Пиене на достатъчно вода: Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното изхвърляне.

 

3. Лекарства

В някои случаи, лекарствата могат да бъдат необходими за лечение на запек:

  • Лаксативи: Съществуват различни видове лаксативи, включително обемни, осмотични и стимулиращи лаксативи. Те се използват при тежки случаи на запек или когато промените в диетата и начина на живот не са достатъчни;
  • Смектити и емолиенти: Тези лекарства могат да помогнат за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване.

 

4. Медицински процедури

При хроничен или усложнен запек, могат да бъдат необходими медицински процедури:

  • Биообратна връзка: Тази терапия помага на пациентите да научат как да контролират мускулите в тазовото дъно и да подобрят изхождането;
  • Хирургия: В редки случаи, когато запекът е резултат от анатомичен проблем или обструкция, може да се наложи хирургична интервенция.

 

Лечение на хемороиди

 

Лечението на хемороиди варира в зависимост от тежестта на симптомите и може да включва домашни грижи, лекарства и медицински процедури.

 

1. Домашни грижи

Много случаи на хемороиди могат да се управляват ефективно у дома:

  • Топли вани: Седенето в топла вана за 10-15 минути няколко пъти на ден може да помогне за намаляване на болката и възпалението;
  • Добра хигиена: Поддържането на добра хигиена в анусната област и избягването на използването на груби или ароматизирани продукти може да намали дразненето.

 

2. Лекарства

Различни лекарства могат да бъдат използвани за облекчаване на симптомите на хемороиди:

  • Кремове и мазила: Продукти, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни съставки, могат да намалят сърбежа и болката;
  • Обезболяващи: Лекарства като ацетаминофен или ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението.

 

3. Медицински процедури

При по-тежки случаи на хемороиди, лекарят може да препоръча медицински процедури:

  • Склеротерапия: Инжектиране на разтвор в хемороида, който причинява свиване на вените и облекчаване на симптомите;
  • Лигиране с гумени ленти: Малки гумени ленти се поставят около основата на хемороида, което прекъсва кръвоснабдяването му и води до изсъхване и падане;
  • Инфрачервена коагулация: Използва инфрачервена светлина за коагулация на вените в хемороида;
  • Хемороидектомия: Хирургично премахване на хемороидите, обикновено използвана при тежки или устойчиви случаи.

 

7. Кога да потърсите лекарска помощ? 

 

Запекът и хемороидите са често срещани състояния, които могат да бъдат лекувани успешно с домашни грижи и промени в начина на живот. Въпреки това, в някои случаи е необходимо да потърсите лекарска помощ, за да избегнете усложнения или да получите по-ефективно лечение.

 

Кога да потърсите лекарска помощ за запек?

 

Продължителност на симптомите

Ако запекът продължава повече от три седмици въпреки промените в диетата и начина на живот, е време да се консултирате с лекар. Хроничният запек може да бъде признак за по-сериозни здравословни проблеми, които изискват медицинска намеса.

 

Силна болка

Силната коремна болка, която не се облекчава след изхождане или не се обяснява с други фактори, изисква незабавна медицинска оценка. Това може да бъде признак за обструкция на червата или други сериозни състояния.

 

Кървене

Ако забележите кръв в изпражненията или кървене от ректума, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ. Кървенето може да бъде симптом на анална фисура, хемороиди или по-сериозни състояния като рак на дебелото черво.

 

Необяснима загуба на тегло

Ако изпитвате необяснима загуба на тегло, съпроводена със запек, това може да бъде знак за сериозни здравословни проблеми, като рак на дебелото черво. Трябва незабавно да се консултирате с лекар.

 

Кога да потърсите лекарска помощ за хемороиди?

 

Тежко или продължително кървене

Кървенето от ануса е често срещан симптом на хемороиди, но ако кървенето е тежко или продължава повече от няколко дни, е важно да потърсите медицинска помощ. Това може да бъде знак за по-сериозни състояния, като колоректален рак или анемия.

 

Силна болка

Външните хемороиди могат да бъдат болезнени, особено ако се образуват тромби. Ако болката е силна и не се облекчава с домашни средства, е време да се консултирате с лекар. Може да се наложи отстраняване на тромбите или друга медицинска интервенция.

 

Пролапс на хемороидите

Ако вътрешните хемороиди пролабират и не могат да се върнат в ректума, това може да изисква медицинска намеса. Пролапсираните хемороиди могат да причинят значителен дискомфорт и да увеличат риска от инфекция.

 

Липса на подобрение след домашно лечение

Ако симптомите на хемороиди не се подобряват след две седмици на домашно лечение, е време да потърсите лекарска помощ. Лекарят може да препоръча по-силни медикаменти или процедури като склеротерапия или лигиране с гумени ленти.

 

Към какви специалисти да се обърнете? 

Ако имате нужда от медицинска помощ за запек или хемороиди, може да се консултирате с различни специалисти:

  • Гастроентеролог: Специалист в областта на храносмилателната система, който може да извърши изследвания като колоноскопия и да препоръча подходящо лечение;
  • Проктолог: Специалист в областта на ректалните и аналните заболявания, който може да извърши специфични процедури за лечение на хемороиди;
  • Общопрактикуващ лекар: Може да оцени вашите симптоми и да ви насочи към подходящия специалист или да предложи начално лечение.

 

8. Заключение

 

Запекът и хемороидите са състояния, които могат да бъдат успешно управлявани и лекувани. С правилната информация, профилактика и лечение, е възможно да се минимизира влиянието на тези проблеми върху ежедневния живот. Не пренебрегвайте симптомите и потърсете медицинска помощ при необходимост, за да поддържате добро здраве и качество на живот.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Mayo Clinic: Constipation symptoms and causes (26.05.2024)
2. NIDDK: Constipation (26.05.2024)
3. NIDDK: Hemorrhoids(26.05.2024)