Хемороидите са често срещан медицински проблем, който засяга голяма част от населението. Въпреки че не са сериозна заплаха за здравето, те могат да бъдат много неприятни и болезнени. В тази статия ще разгледаме подробно какво представляват хемороидите, различните видове хемороиди, какви са причините за тяхната поява, симптомите и начините за лечение и превенция.

 

1. Какво представляват хемороидите?

 

Хемороидите са разширени вени в долната част на ректума и ануса. Те се образуват, когато стените на тези вени се разширят и изтънят, като причиняват подуване и възпаление.

 

Хемороидите могат да бъдат класифицирани в две основни категории: вътрешни и външни.

 

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират вътре в ректума и обикновено не са видими. Те често не причиняват болка, тъй като в ректума няма много нервни окончания, чувствителни към болка. Те обаче могат да кървят, особено по време на изхождане. Понякога вътрешните хемороиди могат да се изместят извън ануса (пролапс), което може да доведе до болка и дискомфорт.

 

Външни хемороиди

Външните хемороиди се намират под кожата около ануса. Те могат да бъдат болезнени, особено при седене или движение на червата. Външните хемороиди могат да причинят сърбеж и да се усещат като твърди бучки. Понякога във външните хемороиди може да се образува кръвен съсирек, което води до състояние, известно като тромбозиран хемороид което може да бъде изключително болезнено и да изисква медицинска намеса.

 

Анатомия и функция на хемороидите

 

Хемороидите са нормална част от анатомията на всеки човек и играят важна роля в контрола на изхождането. Те представляват съдови структури, разположени в аналния канал, които действат като възглавници и помагат за затварянето на ануса. В нормално състояние, хемороидите подпомагат задържането на изпражненията и газовете, докато човек не реши да ги освободи.

Хемороидите са резултат от адаптацията на човека към изправеното ходене. С увеличаването на налягането върху вените в долната част на тялото, особено в ректума и ануса, се увеличава и вероятността от развитие на хемороиди.

 

Социален и културен аспект

 

Въпреки че хемороидите са често срещан проблем, те често са тема на срам и неудобство. Това може да доведе до забавяне на търсенето на медицинска помощ и до по-тежки симптоми. В различни култури съществуват различни подходи към лечението и превенцията на хемороиди, вариращи от традиционни билкови методи до съвременни медицински интервенции.

 

2. Причини за появата на хемороиди

 

От какво се получават хемороидите? Хемороидите се развиват в резултат на повишеното налягане в ректалните вени. Това налягане може да бъде причинено от различни фактори:

 

Запек и напрежение при изхождане

Една от основните причини за появата на хемороиди е хроничният запек. Когато хората имат затруднения при изхождане, те често се напрягат силно, за да се облекчат. Това напрежение увеличава налягането върху вените в ректума и ануса, което може да доведе до разширяване и възпаление на вените, образувайки хемороиди.

 

Диария

Честата диария може също да допринесе за развитието на хемороиди. Постоянното дразнене и напрежение при често изхождане могат да увредят ректалните вени.

 

Бременност

Растящата матка оказва натиск върху вените в таза и долната част на ректума. Хормоналните промени по време на бременността също водят до разширяване на вените. Комбинацията от тези фактори често води до развитие на хемороиди при бременните жени.

 

Бременност при хемороиди

 

Заседнал начин на живот

Продължителното седене, особено на твърди повърхности, увеличава налягането върху ректалните вени. Хората, които прекарват дълги часове на работа в седнало положение, са особено изложени на риск.

 

Затлъстяване

Затлъстяването е рисков фактор за много здравословни проблеми, включително и хемороиди. Излишното тегло увеличава налягането върху коремната област и ректалните вени.

 

Генетична предразположеност

Някои хора имат генетична предразположеност към развитие на хемороиди. Ако в семейството ви има случаи на хемороиди, вероятността и вие да развиете това състояние е по-голяма. Генетичните фактори могат да влияят на силата и еластичността на вените, което да увеличи риска от тяхното разширяване и възпаление.

 

Вдигане на тежести

Вдигането на тежки предмети също може да увеличи налягането в коремната област и ректалните вени. Хората, които често вдигат тежести, независимо дали става въпрос за работа или за спорт, са изложени на по-висок риск от развитие на хемороиди.

 

Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност може да доведе до застой на кръвообращението в долната част на тялото.

 

3. Симптоми

 

Хемороидите могат да причинят разнообразие от симптоми, които варират в зависимост от тяхното местоположение и тежест. Разпознаването на тези симптоми е важно за ранната диагностика и лечение.

 

Кървене

Един от най-честите симптоми на хемороидите е ректалното кървене. Хората често забелязват светлочервена кръв по тоалетната хартия или в тоалетната чиния след изхождане. Кървенето е особено често при вътрешните хемороиди и обикновено не е свързано с болка.

 

Болка и дискомфорт

Външните хемороиди могат да причинят значителна болка и дискомфорт, особено при седене или по време на изхождане. Болката е резултат от възпаление и подуване на вените. В случай на тромбозирани външни хемороиди, болката може да бъде остра и интензивна, изискваща незабавна медицинска намеса.

 

Болка и дискомфорт при хемороиди

 

Сърбеж и дразнене

Сърбежът и дразненето около ануса са често срещани симптоми на хемороидите. Тези симптоми се дължат на възпалението на кожата и ректалните тъкани. Сърбежът може да бъде особено обезпокояващ и да доведе до допълнително дразнене и възпаление, ако се чеше прекалено силно.

 

Подуване

Подуването около ануса е друг често срещан симптом на външните хемороиди. Това подуване се усеща като твърди бучки и може да бъде много болезнено, особено при натиск. Подуването е резултат от натрупването на кръв във вените, което води до тяхното разширяване.

 

Пролапс

Пролапсът на хемороидите се случва, когато вътрешните хемороиди се изместят извън ануса. Това може да причини значителен дискомфорт и болка. В началото пролапсът може да се случва само по време на изхождане и след това хемороидите да се връщат сами в ануса. С времето, обаче, хемороидите могат да останат изместени постоянно и да изискват ръчно връщане или медицинска намеса.

 

Лигавичен секрет

Хемороидите могат да причинят отделяне на малко количество лигавичен секрет от ануса. Този секрет може да причини допълнително дразнене и сърбеж на кожата около ануса. Лигавичният секрет е по-често срещан при вътрешните хемороиди.

 

4. Диагностика

 

Диагностицирането на хемороидите включва комбинация от физически преглед, анамнеза и специализирани медицински процедури.

 

1. Анамнеза

Първата стъпка в диагностиката на хемороидите е подробната анамнеза. Лекарят ще разпита пациента за симптомите, които изпитва, включително кървене, болка, сърбеж и подуване. Също така ще бъдат обсъдени фактори като диета, начин на живот и история на заболяванията.

 

2. Физически преглед

Лекарят ще извърши визуален преглед на ануса и ректалната област, за да провери за външни хемороиди, подуване или други видими аномалии. Вътрешните хемороиди, които не са видими, може да изискват допълнителни диагностични техники.

 

3. Дигитален ректален преглед

Тази процедура позволява на лекаря да усеща вътрешните хемороиди и да оценява тяхната големина и състояние. Т преглед помага за изключване на други аномалии като тумори или полипи.

 

4. Аноскопия

Аноскопията е специализирана диагностична процедура, която позволява на лекаря да огледа вътрешността на ануса и долната част на ректума. Тя се извършва с помощта на инструмент, наречен аноскоп, който представлява тънка, твърда тръба с осветление.

 

5. Сигмоидоскопия и колоноскопия

В някои случаи може да се наложи по-обширна диагностика чрез сигмоидоскопия или колоноскопия. Тези процедури включват използването на гъвкави тръби с камера, които позволяват на лекаря да огледа по-големи части от дебелото черво и ректума. Те са особено полезни, ако пациентът има симптоми като необяснимо кървене или променен ритъм на изхождане, които могат да се проявят в следствие на други заболявания като колоректален рак или възпалителни заболявания на червата.

 

6. Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания рядко са необходими за диагностициране на хемороиди, но в някои случаи могат да бъдат полезни. Анализи на кръвта могат да помогнат за изключване на анемия, причинена от хронично кървене. Анализ на изпражненията може да се използва за откриване на скрита кръв, която не е видима с просто око.

 

5. Лечение

 

Лечението на хемороидите зависи от тежестта на състоянието и може да варира от домашни средства до хирургически интервенции.

 

Промяна в начина на живот

Промените в начина на живот играят ключова роля в лечението и превенцията на хемороидите. Основните мерки включват увеличаване на приема на фибри и вода. Храните богати на фибри като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни подпомагат редовното изхождане и намаляват риска от запек. Пиенето на достатъчно вода също е важно за поддържане на меките изпражнения.

 

Хранене при хемороиди

 

Медикаменти

Медикаментозното лечение на хемороидите включва различни кремове, мази, супозитории и перорални медикаменти. Тези продукти облекчават симптомите като болка, сърбеж и възпаление. Някои от тях съдържат активни съставки като хидрокортизон или лидокаин, които намаляват възпалението и обезболяват засегнатата област.

 

Минимално инвазивни процедури

При по-тежки случаи или когато консервативното лечение не дава резултати, могат да се използват минимално инвазивни процедури. Те включват:

  • Лигиране с гумена лента: Това е най-често използваният метод за лечение на вътрешни хемороиди. Малка гумена лента се поставя около основата на хемороида, прекъсвайки кръвоснабдяването му. Хемороидът изсъхва и пада след няколко дни;
  • Склеротерапия: В този метод се инжектира химически разтвор в хемороида, което предизвиква свиване и свиване на вената. Тази процедура е ефективна за лечение на малки и средни хемороиди;
  • Инфрачервена коагулация: Тази техника използва инфрачервена светлина за коагулиране на малки кръвоносни съдове в хемороида, което води до намаляване на размера му.

 

Хирургическа интервенция

В случаите на тежки хемороиди, които не се повлияват от други методи на лечение, може да се наложи хирургическа интервенция. Основните хирургически методи включват:

  • Хемороидектомия: Тази процедура включва хирургическо отстраняване на хемороидите. Тя е най-ефективната опция за трайно премахване на тежки или рецидивиращи хемороиди. Хемороидектомията може да бъде болезнена и изисква по-дълъг възстановителен период;
  • Стаплерна хемороидопексия: Това е по-малко инвазивна процедура, при която се използва хирургичен инструмент за премахване на част от хемороида и преместване на останалата част в ануса. Този метод обикновено е по-малко болезнен и води до по-бързо възстановяване.

 

Народни и алтернативни методи

Някои хора предпочитат да използват народни и алтернативни методи за облекчаване на симптомите на хемороидите. Това включва използването на билкови екстракти, етерични масла и компреси. Важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете каквото и да е алтернативно лечение, за да се избегнат нежелани реакции и усложнения.

 

6. Превенция на хемороидите

 

Основните методи за превенция включват промени в начина на живот, диетични навици и хигиенни практики.

 

Ето как може да се предотвратят хемороидите.

 

Здравословна диета

Диетата играе важна роля в превенцията на хемороидите. Консумацията на храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, подпомага поддържането на меки изпражнения и улеснява изхождането. Това намалява напрежението върху ректалните вени и предотвратява запека, който е основен фактор за развитие на хемороиди.

 

Редовна физическа активност

Редовната физическа активност подобрява кръвообращението и помага за поддържане на здравословно тегло, което от своя страна намалява налягането върху ректалните вени. Упражнения като ходене, плуване и тичане могат да бъдат полезни. Избягването на продължителното седене и правенето на кратки почивки за раздвижване през работния ден също могат да помогнат за предотвратяване на хемороидите.

 

Редовна физическа активност

 

Избягване на напрежение при изхождане

Напрежението при изхождане е основен рисков фактор за хемороиди. За да се избегне това, е важно да не се задържат изпражненията и да се отиде до тоалетната веднага щом се усети нуждата. Използването на мека тоалетена хартия и нежно почистване на аналната област също могат да намалят дразненето и възпалението.

 

Правилна хигиена

Поддържането на добра хигиена в аналната област е от съществено значение за предотвратяване на хемороидите. Редовното почистване с мека, влажна кърпа или използването на бебешки кърпички може да помогне за предотвратяване на дразненето.

 

Управление на стреса

Стресът може да повлияе негативно на храносмилателната система и да допринесе за проблеми с изхождането, включително запек и диария. Практиките за управление на стреса като дълбоко дишане могат да помогнат за поддържане на храносмилателното здраве и предотвратяване на хемороидите.

 

Избягване на тежко физическо натоварване

Повдигането на тежки предмети може да увеличи налягането в коремната и ректалната област, което допринася за развитието на хемороиди. Когато се налага да се повдигат тежки предмети, е важно да се използват правилни техники, като например сгъване на коленете и поддържане на гърба изправен.

 

Обръщане на внимание на симптомите

Ранното разпознаване и лечение на симптомите на хемороидите може да предотврати тяхното влошаване. Ако се появят симптоми като кървене, болка или подуване, е важно да се потърси медицинска помощ.

 

7. Кога да се консултирате с лекар?

 

Консултацията с лекар при съмнения за хемороиди е от съществено значение за правилната диагностика и лечение.

 

Въпреки че много случаи на хемороиди могат да бъдат лекувани с домашни средства и промени в начина на живот, има ситуации, в които е необходимо да се потърси медицинска помощ.

 

Тежко кървене

Един от основните сигнали, че е време да се консултирате с лекар, е наличието на тежко или продължително ректално кървене. Макар че лекото кървене може да бъде симптом на хемороиди, силното кървене може да е в следствие на по-сериозно състояние, като анална фисура или дори колоректален рак.

 

Силна болка

Силната болка в аналната област, съпроводена с подуване и твърди бучки, може да е признак на тромбозирани външни хемороиди. Това състояние изисква бърза медицинска намеса, за да се предотвратят усложнения и да се облекчат симптомите.

 

Промени в изхождането

Необяснимите промени в изхождането, като редуване на запек и диария, тънки изпражнения или усещане за непълно изпразване на червата, могат да са знак за сериозни проблеми в храносмилателната система. Тези симптоми изискват внимателно изследване, за да се изключат състояния като дивертикулоза, възпалителни заболявания на червата или колоректален рак.

 

Симптоми, които не се подобряват с домашно лечение

Ако симптомите на хемороидите не се подобряват след две седмици домашно лечение с диетични промени, увеличен прием на течности и използване на безрецептурни медикаменти, е време да се консултирате с лекар.

 

Наличие на други здравословни проблеми

Пациентите с хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания или имунокомпрометирани състояния трябва да бъдат особено внимателни при симптоми на хемороиди. Тези състояния могат да усложнят лечението и възстановяването, затова е важно да се консултирате с лекар за персонализирана грижа.

 

Ректални маси или бучки

Ако забележите наличието на маси или бучки в аналната област, които не изчезват или нарастват, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Това може да е признак за сериозни заболявания като абсцес или рак, които изискват навременна диагностика и лечение.

 

Усложнения след лечение

След извършване на минимално инвазивни процедури или хирургия за лечение на хемороиди, появата на усложнения като инфекция, силно кървене или непоносима болка трябва да бъде обсъдена с лекар. Навременната намеса може да предотврати по-сериозни здравословни проблеми.

 

Заключение

 

Хемороидите са често срещано състояние, което може да причини значителен дискомфорт и неудобство. Те се развиват в резултат на повишено налягане върху ректалните вени и могат да бъдат причинени от фактори като запек, бременност, продължително седене и затлъстяване.

Симптомите варират от кървене и болка до сърбеж и подуване, което налага точна диагноза чрез физически прегледи и специализирани процедури.  Лечението може да включва промени в начина на живот, медикаменти, минимално инвазивни процедури и хирургия, докато превенцията играе ключова роля чрез здравословна диета, редовна физическа активност и правилна хигиена.

Важно е да се консултирате с лекар при тежко кървене, силна болка или ако симптомите не се подобряват с домашно лечение, за да се осигури адекватна грижа и да се изключат други сериозни заболявания.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, causes and treatment (26 Май 2024)
  2. Harvard Health: Hemorrhoids and what to do about them (26 Май 2024)
  3. MedicineNet: Benjamin Wedro, M. Hemorrhoids (Piles) (26 Май 2024)