Хемороидите са често срещан проблем, който може да причини значителен дискомфорт. В тази статия ще разгледаме различните методи за лечение на хемороидите.

 

1. Как се лекуват хемороидите с промени в начина на живот?

 

Първата и най-важна стъпка в лечението на хемороидите е промяната в начина на живот. Това включва адаптиране на ежедневните навици и диета, които могат да облекчат симптомите и да предотвратят повторната поява на хемороидите.

 

Повишен прием на фибри

 

Една от най-важните промени е увеличаването на приема на фибри. Фибрите спомагат за омекотяването на изпражненията, което улеснява тяхното преминаване през червата и намалява натиска върху хемороидите. Източници на фибри включват плодове като ябълки и круши, зеленчуци като броколи и моркови, както и пълнозърнести храни като овесени ядки и кафяв ориз. Препоръчителната дневна доза фибри за възрастни е между 25 и 30 грама.

 

Поддържане на добра хидратация

 

Поддържане на добра хидратация

 

Доброто хидратиране е от съществено значение за предотвратяване на запек и улесняване на изхождането. Препоръчително е да се пият поне осем чаши вода ( около 2 литра ) на ден. Водата подпомага храносмилането и поддържа изпражненията меки, което намалява натиска върху хемороидите и предотвратява дразненето.

 

Редовна физическа активност

 

Редовната физическа активност може да помогне за предотвратяване на запек и подобряване на кръвообращението в тазовата област, което е важно за здравето на вените. Упражнения като ходене и плуване могат да бъдат особено полезни. Важно е да се избягват тежките силови тренировки, които могат да увеличат налягането върху вените в ануса и ректума.

 

Поддържане на здравословно тегло

 

Излишното тегло може да увеличи налягането върху вените в тазовата област, което може да допринесе за развитието на хемороиди. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения може да намали този риск.

 

Избягване на продължително седене

 

Продължителното седене, особено на твърди повърхности, може да увеличи натиска върху ануса и ректума, което може да влоши симптомите на хемороидите. Ако работите на бюро, използвайте ергономичен стол и правете редовни почивки за раздвижване.

 

2. Как се лекуват хемороидите с домашни средства

 

Домашните средства могат да бъдат ефективни в облекчаването на симптомите на хемороидите и да осигурят временно облекчение, докато се предприемат по-сериозни мерки за лечение.

 

Те са лесно достъпни и могат да се прилагат без необходимост от специализирана медицинска намеса.

  • Седящи бани - Седящите бани представляват потапяне в топла вода за 10-15 минути няколко пъти на ден. Тази процедура може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Топлата вода подобрява кръвообращението и ускорява оздравителния процес. Важно е водата да не бъде прекалено гореща, за да не предизвика допълнително дразнене;
  • Студени компреси - Прилагането на студени компреси върху засегнатата област може да намали отока и болката. Ледени пакети или компреси, поставени за 10-15 минути, могат да облекчат сърбежа и възпалението. Винаги използвайте кърпа или друг вид защита между леда и кожата, за да избегнете измръзване;
  • Правилна хигиена - Поддържането на аналната област чиста и суха е от съществено значение за предотвратяване на раздразнение и инфекция. Използването на нежни, безароматни мокри кърпички вместо тоалетна хартия може да помогне за намаляване на дразненето. След всяко изхождане е важно да се изплакне областта с вода и да се подсуши добре;
  • Упражнения за тазовото дъно - Упражненията за тазовото дъно, като например кегелови упражнения, могат да подобрят кръвообращението и да укрепят мускулите около ануса. Това може да помогне за предотвратяване на влошаването на хемороидите и да облекчи симптомите. Те са особено полезни за жени след раждане или за хора с хроничен запек.

 

3. Лекарства

 

Лекарствените средства играят важна роля в облекчаването на симптомите на хемороидите, когато промени в начина на живот и домашните средства не са достатъчни. Тези лекарства могат да бъдат закупени без рецепта или предписани от лекар и се предлагат в различни форми, включително кремове, мазила, супозитории и орални медикаменти.

 

Супозитории ( свещички )

 

Супозитории ( свещички )

 

Супозиториите са твърди препарати, които се вкарват в ануса и се разтварят, освобождавайки лекарствени вещества директно в засегнатата област. Те са особено ефективни за вътрешни хемороиди. Супозиториите обикновено съдържат същите активни съставки като кремовете и мазилата, но имат предимството да действат директно върху вътрешните хемороиди.

 

Орални болкоуспокояващи

Оралните болкоуспокояващи, като ацетаминофен или ибупрофен, могат да бъдат използвани за облекчаване на болката и възпалението. Те са полезни, когато дискомфортът е по-общ и не може да бъде облекчен само с локални средства.

 

Флеботоници

Флеботониците са клас медикаменти, които подобряват тонуса на венозната стена и се използват за лечение на хронична венозна недостатъчност и хемороиди. Те включват съставки като диосмин и хесперидин, които подобряват микроциркулацията и намаляват възпалението. Флеботониците могат да се приемат под формата на таблетки и са особено ефективни за дългосрочно лечение на хемороидите.

 

Кортикостероиди

Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, които могат да се предписват за краткосрочно лечение на тежко възпалени хемороиди. Те трябва да се използват с внимание, тъй като продължителната употреба може да доведе до странични ефекти като изтъняване на кожата.

 

Лаксативи

Лаксативите могат да бъдат предписани, ако запекът е основен фактор за развитието на хемороидите. Те помагат за омекотяване на изпражненията и улесняват изхождането, което намалява натиска върху хемороидите и предотвратява дразненето.

 

4. Минимално инвазивни процедури

 

Когато консервативните методи и лекарствата не успяват да облекчат симптомите на хемороидите, минимално инвазивните процедури могат да предложат ефективно решение. Тези процедури са по-малко болезнени и имат по-кратко възстановително време в сравнение с традиционната хирургия.

 

  • Лигиране с ластик: Лигирането с ластик е една от най-често използваните минимално инвазивни процедури за лечение на вътрешни хемороиди. Процедурата включва поставяне на малки гумени ластици около основата на хемороида. Това прекъсва кръвоснабдяването на хемороида, който след това изсъхва и отпада в рамките на няколко дни.
  • Склеротерапия: При тази процедура в хемороида се инжектира химически разтвор, който предизвиква свиване и постепенна абсорбция на хемороида от организма.
  • Инфрачервена коагулация: Инфрачервената коагулация използва инфрачервена светлина за спиране на кръвоснабдяването на хемороида. Светлината се насочва към основата на хемороида, което предизвиква образуване на тъканни белези и свиване на хемороида.
  • Лазерна терапия: Лазерната терапия е съвременен метод за лечение на хемороиди, който използва лазерни лъчи за коагулация на хемороидните тъкани. Лазерната енергия предизвиква изпаряване на водата в хемороидните тъкани, което води до тяхното свиване и изчезване. Лазерната терапия е бърза, ефективна и има минимални странични ефекти.
  • Доплерова ултразвукова коагулация: Доплеровата ултразвукова коагулация е процедура, при която се използва доплеров ултразвук за локализиране на хемороидалните артерии. След това артериите се коагулират с помощта на топлина, което намалява кръвоснабдяването на хемороидите и предизвиква тяхното свиване. Тази процедура е особено ефективна за лечение на по-големи хемороиди.
  • Криотерапия: Криотерапията е метод, при който хемороидите се третират с изключително ниски температури. Замразяването на хемороидните тъкани води до тяхната некроза и последващо отпадане. Криотерапията е ефективен метод, но може да причини повече дискомфорт по време на възстановителния период в сравнение с други минимално инвазивни процедури.

 

5. Хирургични методи

 

В случаите, когато хемороидите са тежки или когато другите методи на лечение не дават резултат, може да се наложи хирургична интервенция. Хирургичните методи са по-инвазивни, но също така и по-ефективни за дълготрайно облекчение.

 

Хемороидектомия

 

Хемороидектомията е традиционният хирургичен метод за отстраняване на хемороиди. Процедурата включва премахване на излишната тъкан, която причинява кървене и болка. Това е най-ефективният метод за лечение на тежки хемороиди, особено на външни хемороиди или големи вътрешни хемороиди. Въпреки че възстановителният период може да бъде болезнен, хемороидектомията предлага дългосрочно облекчение.

 

Стаплинг

 

Стаплингът е по-малко инвазивен метод в сравнение с хемороидектомията. Процедурата включва използване на специален инструмент, който премахва част от хемороидната тъкан и същевременно зашива останалата тъкан. Стаплингът прекъсва кръвоснабдяването на хемороидите, което води до тяхното свиване и отпадане. Тази процедура не е толкова болезнена и има по-кратък възстановителен период в сравнение с хемороидектомията, но може да има по-висок риск от повторна поява на хемороиди.

 

Хемороидопексия с доплерова ултразвукова насоченост

 

Тази процедура използва доплеров ултразвук за точно локализиране на хемороидалните артерии. След като артериите са идентифицирани, те се зашиват, за да се прекъсне кръвоснабдяването на хемороидите. Този метод е по-малко инвазивен и води до по-малко болка и по-кратко време за възстановяване. Хемороидопексията с доплерова насоченост е ефективна за лечение на големи вътрешни хемороиди и има добри дългосрочни резултати.

 

Лазерна хемороидектомия

 

Лазерна хемороидектомия

 

Лазерната хемороидектомия е съвременна хирургична техника, която използва лазерна енергия за премахване на хемороидите. Лазерът предизвиква коагулация на кръвоносните съдове и намалява размера на хемороидите. Предимствата на лазерната хемороидектомия включват по-малко кървене, по-малко болка и по-бързо възстановяване. Тази процедура е подходяща за пациенти с по-малки хемороиди или тези, които предпочитат по-малко инвазивни методи.

 

Тромбектомия

 

Тромбектомията е процедура, използвана за лечение на външни хемороиди, които са тромбозирали, т.е. образували са кръвен съсирек. Процедурата включва малък разрез и отстраняване на съсирека, което води до бързо облекчение на болката и намаляване на отока. Тромбектомията е бърза процедура, която обикновено се извършва под местна анестезия.

 

Фергюсънова хемороидектомия

 

Фергюсъновата хемороидектомия е подобна на традиционната хемороидектомия, но включва зашиване на раните след премахване на хемороидите. Това намалява риска от кървене и инфекции и може да ускори възстановителния процес. Процедурата е особено ефективна за лечение на комбинирани външни и вътрешни хемороиди.

 

Тези хирургични методи предлагат надеждно решение за тежки случаи на хемороиди и осигуряват дългосрочно облекчение. Изборът на подходящ метод зависи от конкретния случай и изисква консултация с квалифициран хирург.

 

6. Как да предотвратим повторната поява на хемороидите

 

След успешното лечение на хемороидите е важно да се вземат мерки за предотвратяване на тяхната повторна поява. Това може да бъде постигнато чрез промени в начина на живот и следване на определени превантивни стратегии.

 

  • Поддържане на здравословна диета: Препоръчва се консумация на разнообразни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. Включването на храни като овесени ядки, ленено семе и бадеми също може да бъде полезно;
  • Пиене на достатъчно количество вода: какво вече споменахме, старайте се до изпивате поне по около 2 литра вода на ден;
  • Редовна физическа активност: 
  • Избягване на продъкжително седене;
  • Избягване на напрежение при изхождане: Препоръчваме ходене до тоалетната при първото усещане за нужда, за да се избегне задържането на изпражненията и тяхното втвърдяване. Използването на столче за краката по време на изхождане може да помогне за заемане на правилна позиция, която улеснява преминаването на изпражненията без излишно напрежение.
  • Поддържане на здравословно тегло.

 

Заключение

 

Хемороидите са често срещан и неприятен проблем, който може да причини значителен дискомфорт. Лечението на хемороидите включва разнообразни подходи, от промени в начина на живот и домашни средства до лекарства, минимално инвазивни процедури и хирургични методи. 

Поддържането на здравословен начин на живот, включващ балансирана диета, достатъчен прием на вода, редовна физическа активност и правилна хигиена, е ключово за предотвратяване на повторната поява на хемороидите.

Консултацията с лекар е важна за избор на най-подходящия метод за лечение и за осигуряване на дългосрочно облекчение и комфорт.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Healthline: Hemorrhoids Home Remedies and OTC Treatment (24.05.2024)
2. WebMD: Why Take a Sitz Bath? (24.05.2024)
3. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)