Хемороидите са често срещано състояние, което може да причини значителен дискомфорт. Симптомите при хемороиди варират в зависимост от тежестта и вида на хемороидите. В тази статия ще разгледаме основните симптоми при хемороиди и как те се проявяват.

 

1. Болка и дискомфорт

 

Един от основните симптоми при хемороиди е болката. Болката може да бъде остра, пареща или тъпа и се усеща най-силно при седене или изхождане.

 

Тя често се дължи на възпаление и раздразнение на хемороидалните възли. В някои случаи, болката може да бъде толкова силна, че да затрудни нормалното движение и да предизвика усещане за натиск в ректалната област. Болката може да се разпространи и към долната част на гърба или бедрата.

 

Хемороидите могат да предизвикат различни нива на болка, в зависимост от тяхната големина и местоположение:

  • Външните хемороиди, разположени под кожата около ануса, са особено болезнени при докосване или натиск;
  • Вътрешните хемороиди, които се намират вътре в ректума, обикновено не причиняват болка, освен ако не изпаднат извън ануса.

 

Причини за появата на болка и дискомфорт

 

Продължителното седене, особено на твърди повърхности, може да влоши болката и да предизвика повече дискомфорт. Това е особено валидно за хора, които работят в седнало положение през по-голямата част от деня. Болката при хемороиди може също да се усилва при напрягане по време на изхождане, което може да доведе до сълзи или малки рани в ануса.

 

За облекчаване на болката, свързана с хемороиди, могат да се използват различни методи:

  • Топли седящи бани, приложени няколко пъти на ден, могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на болката;
  • Местни анестетици и противовъзпалителни кремове също могат да бъдат ефективни при облекчаване на симптомите;
  • При по-тежки случаи, лекарят може да препоръча хирургични методи за премахване на хемороидите.

 

2. Кървене

 

Кървенето е един от най-често срещаните симптоми при хемороиди и често е първият признак, който привлича вниманието на пациентите.

 

Кървенето при хемороиди обикновено се наблюдава като светлочервена кръв върху тоалетната хартия или в изпражненията. Това се дължи на наличието на разширени кръвоносни съдове в хемороидалната тъкан, които могат лесно да се разкъсат при напрежение или преминаване на твърди изпражнения.

Кървенето от хемороиди обикновено не е обилно и не води до сериозна кръвозагуба, но може да бъде периодично и да се повтаря при всяко изхождане. В някои случаи, кървенето може да се проявява под формата на капки или струя кръв, което може да бъде много тревожно за пациента. Въпреки че кървенето при хемороиди рядко е животозастрашаващо, е важно да се консултирате с лекар, за да се изключат други сериозни състояния, като колоректален рак или язви.

 

Причините за кървене при хемороиди включват:

  • Запек и твърди изпражнения: Постоянното напрежение и преминаването на твърди изпражнения могат да разкъсат повърхността на хемороидите, което води до кървене;
  • Хронична диария: Честите изхождания и раздразнението от диарията могат да причинят възпаление и кървене;
  • Прекомерно напрежение при изхождане: Напрягнето по време на изхождане увеличава налягането в хемороидалните вени, което може да доведе до разкъсване и кървене.

 

Лечението на кървенето от хемороиди включва няколко подхода:

  • За леко кървене, може да се препоръчат промени в диетата, като увеличаване на приема на фибри и течности, за да се улесни преминаването на изпражненията;
  • Локални медикаменти, като кремове и супозитории, съдържащи противовъзпалителни и хемостатични средства, могат да помогнат за намаляване на възпалението и спиране на кървенето;
  • При по-тежки случаи, може да се наложи използването на нехирургични процедури като лигиране с гумени ленти или склеротерапия за свиване на хемороидите и спиране на кървенето.

 

3. Сърбеж и дразнене

 

Сърбежът и дразненето около ануса са често срещани и изключително неприятни симптоми при хемороиди. Те могат да се проявят в различни степени на интензивност и често водят до значителен дискомфорт, особено при продължително седене или след изхождане.

 

Причини за появата на сърбеж и дразнене

 

  1. Възпаление: Възпалението на хемороидалните тъкани може да предизвика силен сърбеж. Това е резултат от разширяване на кръвоносните съдове и увеличен кръвен поток в засегнатата област;
  2. Лигавичен секрет: Хемороидите могат да произвеждат лигавичен секрет, който причинява дразнене на кожата около ануса. Този секрет може да предизвика усещане за влажност и сърбеж, което допълнително усложнява състоянието;
  3. Травматизация на кожата: Честото триене и почистване на ануса, особено при използване на груба тоалетна хартия, могат да наранят и раздразнят кожата. Това допълнително влошава сърбежа и дразненето.

 

Как да облекчим сърбежа и дразненето?

 

Поддържане на хигиена

Редовното и внимателно почистване на ануса с мека, влажна кърпа или специални хигиенни кърпички може да помогне за намаляване на дразненето. Избягвайте използването на груба тоалетна хартия и агресивни сапуни, които могат да изсушат и раздразнят кожата.

 

Избягване на дразнещи храни

 

Избягване на дразнещи храни

 

Пикантните храни, кофеинът и алкохолът могат да влошат сърбежа и дразненето при хемороиди. Ограничаването на тези храни може да помогне за облекчаване на симптомите.

 

Локални лечения

Използването на кремове и мехлеми, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни съставки, може да помогне за намаляване на възпалението и сърбежа. Някои продукти съдържат и анестетици, които временно облекчават болката и сърбежа.

 

Топли седящи бани

Накисването на ануса в топла вода за 10-15 минути няколко пъти на ден може да помогне за облекчаване на сърбежа и дразненето. Това спомага за намаляване на възпалението и подобрява кръвообращението в засегнатата област.

 

Носене на свободно облекло

Избягването на тесни дрехи и носенето на памучно бельо може да помогне за намаляване на дразненето и поддържане на зоната около ануса суха и чиста.

 

4. Подуване

 

Подуването около ануса е друг често срещан симптом при хемороиди. Това подуване се дължи на възпаление и разширяване на кръвоносните съдове в хемороидалната тъкан. Подуването може да предизвика значителен дискомфорт и болка, особено при седене и изхождане.

 

Причини за появата на подуване

 

  • Разширени кръвоносни съдове: Хемороидите се образуват, когато вените в ректалната област се разширят и изпълнят с кръв. Това води до подуване и образуване на хемороидални възли, които могат да бъдат болезнени и чувствителни на допир;
  • Възпаление: Възпалението на хемороидалните възли също допринася за подуването. Възпалените хемороиди могат да се подуят и да образуват болезнени бучки около ануса;
  • Прекомерно напрежение: Напрягнето при изхождане, вдигане на тежести или продължително седене може да увеличи налягането в ректалните вени, което води до подуване на хемороидите.

 

Подуването при хемороиди може да предизвика усещане за натиск и тежест в ректалната област. Пациентите често описват усещането като присъствие на чуждо тяло или бучка в ануса. Това може да затрудни седенето, ходенето и извършването на ежедневни дейности.

 

Лечение на подуване

 

  • Студени компреси: Приложението на студени компреси върху засегнатата област може да помогне за намаляване на подуването и облекчаване на болката. Студът свива кръвоносните съдове и намалява възпалението;
  • Противовъзпалителни медикаменти: Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен или напроксен могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на подуването;
  • Флеботоници: Медикаментите, които укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват венозния тонус, известни като флеботоници, също могат да бъдат полезни при лечението на подуване от хемороиди;
  • Топли седящи бани: Накисването на засегнатата област в топла вода няколко пъти на ден може да помогне за облекчаване на подуването и подобряване на кръвообращението;
  • Промени в начина на живот: Увеличаването на физическата активност, избягването на продължително седене и поддържането на здравословна диета с високо съдържание на фибри могат да помогнат за предотвратяване на подуване и облекчаване на симптомите.

 

5. Изпадане ( пролапс ) на хемороиди

 

Изпадането на хемороидите, известно също като пролапс, е състояние, при което вътрешните хемороиди се разширяват и излизат извън ануса. Това може да предизвика значителен дискомфорт и болка и е един от по-сериозните симптоми при хемороиди.

 

Причини за изпадане на хемороиди

 

  1. Напрежение при изхождане: Една от основните причини за пролапс на хемороидите е прекомерното напрежение при изхождане. Запекът и твърдите изпражнения увеличават налягането в ректалните вени, което може да доведе до изпадане на хемороидите;
  2. Слабост на ректалните тъкани: С възрастта или поради хроничен стрес, тъканите, които поддържат хемороидите на място, могат да отслабнат. Това прави хемороидите по-податливи на изпадане;
  3. Бременност и раждане: Повишеното налягане в тазовата област по време на бременност и напрежението по време на раждане могат да допринесат за изпадане на хемороидите.

 

Симптоми на изпаднали хемороиди

 

Изпадналите хемороиди могат да предизвикат усещане за наличие на бучка или чуждо тяло в ануса. Това състояние често е съпроводено с болка, особено при седене или изхождане. Изпадналите хемороиди могат да бъдат видими като меки, влажни бучки около ануса, които могат да бъдат чувствителни и болезнени при допир.

В някои случаи, изпадналите хемороиди могат да се върнат сами в ануса след изхождане. В други случаи, пациентът може да трябва да ги върне ръчно. Ако хемороидите останат изпаднали и не могат да бъдат върнати, състоянието може да доведе до усложнения като тромбоза или инфекция.

 

Лечение на изпаднали хемороиди

 

  1. Ръчно връщане: В ранните стадии на пролапс, хемороидите могат да бъдат внимателно върнати обратно в ануса с помощта на смазка и нежно натиск. Това трябва да се прави с чисти ръце, за да се избегне инфекция;
  2. Лекарствени средства: Локални кремове и супозитории, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни средства, могат да помогнат за намаляване на възпалението и улесняване на връщането на хемороидите;
  3. Минимално инвазивни процедури: Процедури като лигиране с гумени ленти, склеротерапия или инфрачервена коагулация могат да бъдат използвани за лечение на пролапс на хемороидите. Тези методи целят да свият хемороидите и да предотвратят повторното им изпадане;
  4. Хирургични методи: В случаи на тежък пролапс или ако минимално инвазивните процедури не са ефективни, може да се наложи хирургично отстраняване на хемороидите. Хемороидектомията е процедура, при която хемороидите се изрязват, а хирургът възстановява нормалната анатомия на ануса.

 

Превенция

 

За да се предотврати изпадане на хемороидите, е важно да се поддържа здравословна диета с високо съдържание на фибри и достатъчно прием на течности. Редовната физическа активност също може да помогне за предотвратяване на запек и намаляване на напрежението при изхождане.

 

6. Лигавичен секрет

 

Лигавичният секрет е още един симптом при хемороиди, който може да предизвика значителен дискомфорт и дразнене. Този симптом е свързан основно с вътрешните хемороиди и може да се прояви по различни начини.

 

Причини за пояавата на лигавичен секрет

 

  1. Раздразнение на лигавицата: Вътрешните хемороиди, които се намират вътре в ректума, могат да раздразнят ректалната лигавица. Това раздразнение води до увеличенао производство на слуз, която служи като защитен механизъм на организма;
  2. Възпаление: Възпалението на хемороидите може да стимулира лигавичните жлези да произвеждат повече секрет. Възпалените тъкани отделят повече течност, за да се предпазят от по-нататъшно раздразнение и увреждане.

 

Симптоми и прояви на лигавичния секрет

 

Лигавичният секрет може да бъде забелязан по различни начини:

  • Мокро усещане: Пациентите могат да усещат постоянна влага около ануса, което е резултат от секрецията на слуз;
  • Замърсено бельо: Слузта може да оставя петна върху бельото, което е не само неприятно, но и може да доведе до допълнително дразнене и инфекции;
  • Сърбеж и парене: Лигавичният секрет може да предизвика сърбеж и парене в анусната област. Това се дължи на химическия състав на секрета и неговото взаимодействие с кожата.

 

Лечение и облекчаване на симптомите

 

Добра хигиена

Поддържането на добра хигиена е от съществено значение за облекчаване на дискомфорта, причинен от лигавичния секрет. Редовното измиване на анусната област с топла вода и нежни хигиенни продукти може да помогне за намаляване на дразненето.

 

Памучно бельо

Носенето на памучно бельо, което позволява на кожата да диша и абсорбира излишната влага, може да предотврати допълнителното дразнене и инфекции.

 

Локални медикаменти

 

Локални медикаменти

 

Кремове и мехлеми, съдържащи противовъзпалителни и успокояващи съставки, могат да помогнат за намаляване на възпалението и секрецията. Локалните анестетици също могат да облекчат сърбежа и паренето.

 

Промени в диетата

Поддържането на диета, богата на фибри, може да помогне за намаляване на запека и напрежението при изхождане, което е основен фактор за раздразнението на хемороидите.

 

7. Трудности при изхождане

 

Трудностите при изхождане са често срещан симптом при хора с хемороиди и могат значително да повлияят на качеството на живот. Този симптом се проявява под различни форми и може да бъде причинен от различни фактори, свързани с наличието на хемороиди.

 

Причини за трудност при изхождане

 

  1. Болка и дискомфорт: Болката и дискомфортът, причинени от хемороидите, могат да доведат до задържане на изпражненията. Пациентите често избягват да ходят до тоалетна поради болката, което води до запек и твърди изпражнения;
  2. Възпаление и подуване: Възпалените и подути хемороиди могат да блокират нормалния път на изпражненията, което затруднява преминаването им. Това може да доведе до напрежение и усилие при изхождане, увеличавайки риска от по-нататъшно увреждане на хемороидите;
  3. Психологически фактори: Тревожността и стресът, свързани със състоянието, могат да допринесат за трудностите при изхождане. Страхът от болка по време на изхождане може да доведе до съзнателно задържане на изпражненията.

 

Симптоми

 

  • Запек: Запекът е често срещан при хора с хемороиди. Той се характеризира с редки изхождания, твърди и сухи изпражнения, които са трудни за преминаване;
  • Напрежение: Пациентите с хемороиди често се напрягат значително при опит за изхождане, което може да влоши състоянието и да причини допълнително възпаление и кървене;
  • Чувство на непълно изпразване на червата: След изхождане, пациентите често имат усещането, че червата им не са напълно изпразнени, което води до чести и неуспешни опити за изхождане.

 

Лечение

 

Промени в диетата

 

Промени в диетата

 

Увеличаването на приема на фибри и течности може да помогне за омекотяване на изпражненията и улесняване на тяхното преминаване. Храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и бобови култури са отлични източници на фибри.

 

Редовна физическа активност

Умерената физическа активност, като ходене или йога, може да стимулира чревната подвижност и да намали запека.

 

Използване на слабителни средства

В някои случаи, лекуващият лекар може да препоръча използването на слабителни средства за кратък период, за да се облекчи запекът и да се улесни изхождането.

 

Избягване на напрежение при ходене по нужда

Пациентите трябва да избягват прекомерното напрежение при ходене до тоалетната. Ползването на тоалетна столче за краката може да помогне за постигане на по-естествена позиция при изхождане, намалявайки напрежението върху хемороидите.

 

Лечение на самите хемороиди

Лечението на самите хемороиди чрез минимално инвазивни процедури или хирургична намеса може да намали възпалението и подуването, което улеснява изхождането.

 

8. Бучки около ануса

 

Наблюдаването на бучки около ануса е един от видимите симптоми на външните хемороиди. Тези бучки могат да бъдат изключително неприятни и често предизвикват тревожност у пациентите. Те се формират в резултат на разширяване и възпаление на вените около ануса и могат да бъдат осезаеми на допир.

 

Причини за проявата на бучки около ануса

 

  • Разширени кръвоносни съдове: Външните хемороиди са резултат от разширяване на вените под кожата около ануса. Тези разширени вени образуват твърди бучки, които могат да бъдат видими и осезаеми;
  • Тромбоза: В някои случаи, в хемороидалните вени може да се образува кръвен съсирек (тромб), което води до формиране на болезнени и твърди бучки. Това състояние е известно като тромбирани хемороиди и изисква незабавна медицинска намеса;
  • Възпаление: Възпалителният процес, свързан с хемороидите, може да предизвика подуване и формиране на бучки. Възпалените хемороиди са чувствителни на допир и могат да предизвикат значителен дискомфорт.

 

Симптоми и прояви

 

  • Осезаеми бучки: Бучките около ануса могат да бъдат усетени като твърди или меки образувания под кожата. Те могат да варират по размер и често са болезнени при допир;
  • Болка и дискомфорт: Пациентите често изпитват болка и дискомфорт при седене или изхождане, дължащи се на наличието на бучките;
  • Сърбеж и дразнене: Бучките могат да предизвикат сърбеж и дразнене на кожата около ануса, което допълнително усложнява състоянието.

 

Лечение

 

Локални лечения

Използването на кремове и мехлеми, съдържащи хидрокортизон или други противовъзпалителни средства, може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката.

 

Топли седящи бани

Накисването на засегнатата област в топла вода няколко пъти на ден може да помогне за намаляване на подуването и облекчаване на дискомфорта.

 

Перорални медикаменти

В някои случаи, лекарят може да препоръча прием на противовъзпалителни лекарства или обезболяващи средства, за да помогне за намаляване на болката и възпалението.

 

Хирургични методи

При наличие на тромбирани хемороиди или в случаи на големи и болезнени бучки, може да се наложи хирургична интервенция. Хемороидектомията е процедура, при която хемороидите се изрязват, а хирургът възстановява нормалната анатомия на ануса.

 

9. Какво да направим при проявата на симптоми?

 

Ако изпитвате някой от гореспоменатите симптоми при хемороиди, е важно да потърсите медицинска помощ. Лекарят може да диагностицира състоянието и да предложи подходящо лечение. Ранното откриване и лечение могат да предотвратят усложнения и да подобрят качеството на живот.

Симптомите при хемороиди могат да варират, но разпознаването им е първата стъпка към успешно лечение. Ако изпитвате болка, кървене или други дискомфортни усещания, не отлагайте посещението при специалист.

 

ИЗТОЧНИЦИ:

1. Mayo Clinic: Hemorrhoids symptoms and causes (27.05.2024)
2. Webmd: Hemorrhoid Symptoms and Getting a Diagnosis (27.05.2024)
3. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (27.05.2024)