1. Какво представляват външните хемороиди?

 

Външните хемороиди са разширени кръвоносни съдове, които се образуват под кожата около ануса. Този вид хемороиди се намират извън ректума и са различни от вътрешните хемороиди, които се образуват вътре в ректума. Основната функция на вените в ануса е да подпомагат контрола на изпражненията. Когато тези вени се разширят и подуят, те образуват външни хемороиди, които могат да причинят дискомфорт и болка.

Физиологично, външните хемороиди са покрити с чувствителна кожа, която лесно може да се раздразни или разрани. Тази кожна обвивка прави външните хемороиди по-болезнени в сравнение с вътрешните хемороиди, които са покрити с лигавица, по-малко чувствителна на болка.

 

2. Причини за появата на външни хемороиди

 

Причините за външни хемороиди могат да бъдат многообразни и често са свързани с повишено налягане в кръвоносните съдове на ануса и ректума. Тези фактори могат да доведат до подуване и разширение на вените, което води до образуване на хемороиди.

 

Ето някои от основните причини:

 

Запек и напрежение при изхождане

Запекът е една от водещите причини за външни хемороиди. Когато човек има затруднено изхождане, той често напряга повече, което увеличава налягането върху вените в ануса. Това може да доведе до тяхното разширяване и образуване на хемороиди. Продължителното напрягане при изхождане също може да влоши състоянието на вече съществуващите хемороиди.

 

Продължително седене

Дългото седене, особено в една и съща поза, също може да допринесе за развитието на външни хемороиди. Това е често срещан проблем при хора, които работят в офис среда или водят заседнал начин на живот. Продължителното седене увеличава налягането върху вените в ануса, което може да предизвика или влоши хемороидите.

 

Бременност и раждане

По време на бременност, нарастващата матка оказва натиск върху вените в ректалната област, което може да доведе до образуване на хемороиди. Хормоналните промени по време на бременността могат да отслабят стените на вените, което ги прави по-уязвими на разширение. По време на раждането, натискът и напрежението при напъване също могат да предизвикат или влошат хемороидите.

 

Наднормено тегло

 

Наднормено тегло

 

Излишното тегло може да окаже допълнителен натиск върху вените в ректалната област. Това е особено валидно за хора с коремно затлъстяване, при които натискът върху вените е по-голям. Наднорменото тегло е рисков фактор за развитието на хемороиди и може да усложни лечението им.

 

Недостатъчен прием на фибри

Диета, бедна на фибри, може да доведе до запек, което, както вече беше споменато, е една от основните причини за външни хемороиди. Фибрите спомагат за омекотяване на изпражненията и улесняват тяхното преминаване през червата. Липсата на фибри в диетата може да доведе до по-твърди изпражнения и нужда от по-силно напрягане при изхождане.

 

Тежка физическа активност

Тежката физическа активност, особено при вдигане на тежести, може да увеличи налягането в коремната и ректалната област. Това допълнително натоварване върху вените може да доведе до образуване на хемороиди. Важно е хората, които се занимават с тежка физическа работа или спорт, да вземат предпазни мерки и да избягват прекомерно напрягане.

 

Наследственост

Генетичните фактори също играят роля при развитието на хемороиди. Ако в семейството ви има случаи на хемороиди, вероятността и вие да се сблъскате с този проблем е по-голяма. Наследствените фактори могат да влияят на здравината на венозните стени и тяхната устойчивост на разширение.

 

3. Симптоми

 

Симптомите на външните хемороиди могат да варират в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните особености на пациента. Тези симптоми могат да бъдат леко неприятни или силно болезнени, като значително влияят на качеството на живот.

 

Ето някои от основните симптоми:

 

Болка и дискомфорт

Болката е един от най-характерните симптоми на външните хемороиди. Тя може да бъде остра и интензивна, особено при тромбозирани хемороиди, когато се образува кръвен съсирек в хемороидалната вена. Болката може да се увеличи при седене, движение или изхождане.

 

Сърбеж и раздразнение

Сърбежът около ануса е често срещан симптом на външните хемороиди. Той се дължи на дразнене на кожата и може да бъде много неприятен. Постоянното триене и влага в тази област могат да влошат сърбежа и да предизвикат допълнително раздразнение и възпаление.

 

Кървене

Обикновено се наблюдава при изхождане, когато твърдите изпражнения преминават през ануса и нараняват разширените вени. Кървенето може да бъде леко, с малки капки кръв върху тоалетната хартия, или по-обилно, с по-големи количества кръв в тоалетната чиния.

 

Подуване и оток

Дължи се на разширението на вените и натрупването на течност в тъканите около ануса. Подуването може да бъде меко или твърдо, в зависимост от наличието на тромб в хемороидалната вена.

 

Твърди възли около ануса

Понякога външните хемороиди могат да образуват твърди възли около ануса. Тези възли са резултат от натрупването на кръв в разширените вени и могат да бъдат много болезнени. При палпация тези възли се усещат като твърди бучки под кожата.

 

Възпаление и зачервяване

Зачервяването и отокът са резултат от дразнене и възпаление на тъканите. Това състояние може да бъде съпроводено с усещане за парене и повишена чувствителност на кожата.

 

Трудности при изхождане

 

Трудности при изхождане

 

Хората с външни хемороиди често изпитват затруднения при изхождане. Болката и дискомфортът могат да направят ходенете по нужда неприятно и дори болезнено. Това може да доведе до избягване на изхождането и влошаване на запека, което допълнително усложнява състоянието.

 

4. Диагностика

 

Диагностицирането на външни хемороиди е ключов процес за правилното лечение и управление на състоянието. Точната диагноза може да помогне за разграничаване на хемороидите от други заболявания с подобни симптоми, като анални фисури, абсцеси или дори рак на ануса.

Диагностичният процес обикновено включва няколко стъпки:

 

1. Клиничен преглед

Първата стъпка в диагностиката на външни хемороиди е клиничният преглед. Лекарят провежда визуален оглед на аналната област за откриване на видими хемороиди. Външните хемороиди често са видими като подутини или възли около ануса. Лекарят може да извърши и палпация, за да определи размера и чувствителността на хемороидите.

 

2. Аноскопия

Аноскопията е минимално инвазивна процедура, при която лекарят използва специален инструмент, наречен аноскоп, за да разгледа вътрешността на ануса и долната част на ректума. Тази процедура помага за по-добра визуализация на хемороидите и оценка на тяхното състояние. Аноскопията е полезна не само за диагностициране на вътрешни хемороиди, но и за разграничаване на други възможни причини за анално кървене.

 

3. Проктоскопия

Проктоскопията е подобна на аноскопията, но използва по-дълъг инструмент, наречен проктоскоп, който позволява разглеждане на по-голяма част от ректума. Тази процедура е полезна за откриване на по-високо разположени хемороиди и други заболявания на ректума. Проктоскопията се извършва в амбулаторни условия и обикновено не изисква упойка.

 

4. Сигмоидоскопия

Сигмоидоскопията е процедура, която позволява разглеждане на долната част на дебелото черво (сигмоидния колон) и ректума. Тя се извършва с помощта на гъвкав инструмент, наречен сигмоидоскоп. Тази процедура може да помогне за откриване на възпаления, полипи или тумори, които могат да бъдат причина за симптоми, подобни на тези на хемороидите. Сигмоидоскопията е особено полезна, когато има съмнения за по-сериозни заболявания на червата.

 

5. Лабораторни изследвания

 

Лабораторни изследвания

 

В някои случаи лекарят може да назначи лабораторни изследвания, за да изключи други заболявания. Анализ на кръвта може да помогне за откриване на анемия, която може да бъде резултат от хронично кървене. Фекален тест може да се използва за откриване на наличие на кръв в изпражненията, което може да е признак на хемороиди или други заболявания на червата.

 

5. Лечение

 

Лечението на външни хемороиди е разнообразно и зависи от тежестта на симптомите, степента на хемороидите и общото здравословно състояние на пациента. Важно е да се започне с правилната диагностика, за да се определи най-подходящият метод на лечение. Външните хемороиди могат да се лекуват както с консервативни методи, така и с хирургически интервенции.

 

Консервативно лечение

 

Консервативното лечение е първата стпка при терапия за много пациенти с външни хемороиди. То включва различни неинвазивни методи, които имат за цел да облекчат симптомите и да предотвратят влошаването на състоянието.

 

Промени в начина на живот:

  • Повишен прием на фибри: Консумирането на повече фибри може да помогне за омекотяване на изпражненията и улесняване на изхождането. Това намалява напрежението върху вените в ануса и ректума. Богатите на фибри храни включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения;
  • Увеличен прием на течности: Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на хидратацията и предотвратява запека;
  • Избягване на дълго седене: Редовните почивки и промени в позицията могат да намалят налягането върху ануса.

 

Локални лечения:

  • Кремове и мазила: Локалните анестетици и противовъзпалителни кремове могат да помогнат за облекчаване на болката и сърбежа. Примери включват хидрокортизонови кремове и продукти, съдържащи лидокаин;
  • Топли вани: Седенето в топла вода няколко пъти на ден може да облекчи дискомфорта и да намали подуването.

 

Орални медикаменти:

  • Обезболяващи: Приемането на болкоуспокояващи като ибупрофен или ацетаминофен може да помогне за намаляване на болката и възпалението;
  • Флавоноиди: Някои пациенти намират облекчение с добавки, съдържащи флавоноиди, които имат венотонични и противовъзпалителни свойства.

 

Минимално инвазивни процедури

 

Когато консервативното лечение не е достатъчно ефективно, могат да се приложат минимално инвазивни процедури. Те обикновено са амбулаторни и предлагат бързо облекчение на симптомите.

 

Лигиране с гумена лента

Тази процедура включва поставяне на малка гумена лента около основата на хемороида. Лентата прекъсва кръвоснабдяването на хемороида, което води до неговото изсъхване и отпадане в рамките на няколко дни. Лигирането е ефективен метод за лечение на вътрешни хемороиди, но може да се използва и при външни хемороиди, които са разположени близо до ректума.

 

Склеротерапия

Склеротерапията включва инжектиране на склерозиращ агент в хемороида, който предизвиква свиване и склерозиране на вените. Тази процедура е бърза и ефективна за лечение на малки до средни по размер хемороиди.

 

Инфрачервена коагулация

Инфрачервената коагулация използва инфрачервени лъчи за коагулиране на хемороидалната тъкан. Тази процедура е минимално инвазивна и предлага бързо облекчение.

 

Хирургично лечение

 

В случай на тежки или усложнени хемороиди, хирургическите методи могат да бъдат най-ефективни. Тези процедури обикновено се прилагат, когато другите методи не са дали резултат.

 

Хемороидектомия

 

Хемороидектомия

 

Хемороидектомията е хирургическа процедура за отстраняване на хемороидите. Тя се извършва под обща или локална анестезия и включва изрязване на хемороидалната тъкан. Тази процедура е ефективна за лечение на големи и упорити хемороиди, но изисква по-дълъг период на възстановяване.

 

Степлерна хемороидопексия

Степлерната хемороидопексия използва хирургически степлер за премахване на част от хемороидалната тъкан и за повдигане на останалата част на хемороидите. Тази процедура е по-малко болезнена в сравнение с традиционната хемороидектомия и има по-кратък период на възстановяване.

 

6. Митове и факти за външните хемороиди

 

Съществуват много митове и погрешни разбирания за външните хемороиди. Разграничаването на митовете от фактите е важно за правилното разбиране и управление на това състояние. Ето някои от най-разпространените митове и реалностите, свързани с тях.

 

Мит: Само възрастните хора страдат от хемороиди

Факт: Хемороидите могат да засегнат хора от всички възрасти

Въпреки че хемороидите са по-често срещани при възрастни хора, те могат да засегнат хора от всички възрасти, включително млади възрастни и дори деца. Рисковите фактори като запек, лоши хранителни навици и заседнал начин на живот могат да предизвикат хемороиди независимо от възрастта.

 

Мит: Външните хемороиди винаги кървят

Факт: Не всички външни хемороиди кървят

Кървенето е често срещан симптом на хемороидите, но не всички външни хемороиди кървят. Някои хемороиди причиняват само болка, подуване и дискомфорт, без да има видимо кървене. Кървенето обикновено се появява при по-сериозни случаи или при разраняване на хемороидите.

 

Мит: Хемороидите винаги изискват хирургично лечение

Факт: Много хемороиди могат да бъдат лекувани с консервативни методи

Не всички хемороиди изискват хирургична намеса. Много случаи могат да бъдат успешно лекувани с промени в начина на живот, диетични промени, локални лечения и минимално инвазивни процедури. Хирургичното лечение е необходимо само в тежки или усложнени случаи.

 

Мит: Седенето на студени повърхности причинява хемороиди

Факт: Няма доказателства, че студените повърхности причиняват хемороиди

Седенето на студени повърхности не е доказана причина за развитие на хемороиди. Основните причини за хемороиди са свързани с повишено налягане в ректалната област, запек, бременност и наследствени фактори. Студените повърхности може да причинят временен дискомфорт, но не водят до хемороиди.

 

Мит: Всички болки в ануса са причинени от хемороиди

Факт: Болките в ануса могат да бъдат причинени от различни състояния

Болката в ануса не винаги е резултат от хемороиди. Други състояния като анални фисури, абсцеси, инфекции и дори рак на ануса могат да предизвикат подобни симптоми. Затова е важно да се консултирате с лекар за точна диагноза и подходящо лечение.

 

Мит: Физическите упражнения влошават хемороидите

Факт: Умерените физически упражнения са полезни за предотвратяване и управление на хемороидите

Умерените физически упражнения, като ходене и плуване, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и предотвратяване на запек, което намалява риска от хемороиди. Тежките физически натоварвания, особено вдигането на тежести, могат да влошат състоянието, ако не се изпълняват правилно.

 

Мит: Само диетичните промени са достатъчни за лечение на хемороиди

Факт: Диетичните промени са важни, но често са необходими и други методи

Диетичните промени, като увеличаване на приема на фибри и течности, са важна част от превенцията и лечението на хемороидите. Въпреки това, в много случаи са необходими и други методи, като локални лечения, минимално инвазивни процедури или дори хирургия, за ефективно управление на състоянието.

 

7. Кога да потърсите медицинска помощ?

 

Въпреки че външните хемороиди често могат да бъдат лекувани с домашни средства и промени в начина на живот, има ситуации, в които е необходимо да се потърси медицинска помощ. Ранното обръщане към лекар може да предотврати усложнения и да осигури по-бързо и ефективно лечение.

 

Ето някои от случаите, в които трябва да се потърси медицинска помощ:

 

Силна и продължителна болка

Ако изпитвате силна и продължителна болка в аналната област, която не се облекчава с домашни средства или безрецептурни лекарства, трябва да се консултирате с лекар. Силната болка може да е признак за тромбозиран външен хемороид, който изисква медицинска интервенция.

 

Прекомерно кървене

Кървенето от ануса е често срещан симптом при хемороиди, но ако кървенето е прекомерно или продължително, е важно да потърсите медицинска помощ. Прекомерното кървене може да доведе до анемия и да бъде признак за други сериозни състояния, като анални фисури или рак на дебелото черво.

 

Затруднено изхождане

Ако имате затруднения при изхождане или усещане за непълно изпразване на червата, това може да е признак за по-сериозен проблем. Лекарят може да извърши необходимите изследвания, за да определи причината и да предложи подходящо лечение.

 

Подуване и възпаление

Подуването и възпалението около ануса, което не се подобрява с домашни лечения, изисква медицинска оценка. Възпалението може да е признак за инфекция или абсцес, които изискват антибиотично лечение или хирургическа интервенция.

 

Промени в цвета или консистенцията на изпражненията

Промени в цвета или консистенцията на изпражненията, като черни или много тъмни изпражнения, могат да бъдат признак за вътрешно кървене. Това изисква незабавна медицинска оценка, за да се изключат сериозни състояния като язви или рак.

 

Повтарящи се хемороиди

Ако хемороидите ви се повтарят често въпреки промените в начина на живот и домашното лечение, консултацията с лекар е необходима. Лекарят може да предложи допълнителни изследвания и по-ефективни методи за лечение, като минимално инвазивни процедури или хирургия.

 

Влошаване на симптомите

Ако симптомите на хемороиди се влошават вместо да се подобряват, е важно да потърсите медицинска помощ. Влошаването на симптомите може да е признак за усложнения, които изискват по-агресивно лечение.

 

Колоректален рак в историята на семейството

Ако имате фамилна анамнеза за колоректален рак, трябва да бъдете по-внимателни към симптомите и да потърсите медицинска помощ при първите признаци на проблеми. Ранното откриване и лечение на потенциално сериозни състояния е от съществено значение.

 

Заключение

 

Външните хемороиди са често срещан и неприятен проблем. Те могат да бъдат управлявани с правилно лечение и промени в начина на живот. Ако имате симптоми, консултирайте се с лекар за най-доброто лечение. Поддържайте здравословен начин на живот, за да предотвратите бъдещи проблеми.

 

 ИЗТОЧНИЦИ:

1. Mayo Clinic: Hemorrhoids - Symptoms and causes (26 май 2024)
2. Mayo Clinic: Hemorrhoids - Diagnosis and treatment (26 май 2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids during pregnancy (26 май 2024)